- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ο Γιάννης Μπαξεβάνης άνοιξε την Orexi της Αυστραλίας
Καινούργιο εστιατόριο στην πρωτεύουσα Canberra
Κάθε φορά που ακούμε για «ελληνικό εστιατόριο στο εξωτερικό», ο νους μας πάει σε επιχρυσωμένους κίονες, θλιβερές απομιμήσεις της Ακρόπολης, άγευστα τυριά που συστήνονται ως “feta cheese” και ξένους που μένουν με την εντύπωση ότι ελληνική κουζίνα σημαίνει να τρως λαδοπιωμένο μουσακά, ακούγοντας το ζεμπέκικο της Ευδοκίας. Ευτυχώς τα πράγματα δείχνουν να έχουν καλυτερεύσει πολύ τα τελευταία χρόνια.
Τοο καινούργιο ελληνικό εστιατόριο που μόλις άνοιξε στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, έχει την υπογραφή του απίστευτα δημιουργικού Γιάννη Μπαξεβάνη, γνωστού και ως αναμορφωτή της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας αλλά και ως σεφ «Μάγου των βοτάνων».
Η πρόταση να αναλάβει ο εξαιρετικός σεφ τη σύσταση ενός ελληνικού εστιατορίου έγινε από το συμβούλιο του Hellenic Club of Canberra, το οποίο μετρά 55.000 μέλη σε μία πόλη 380.000 κατοίκων. Χιλιάδες οι ομογενείς και όμως ούτε ένα ελληνικό εστιατόριο σε ολόκληρη την πόλη. Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς που έχουν ξεχάσει ή δεν ξέρουν καν τις ελληνικές γεύσεις και τα ωραία ελληνικά προϊόντα. Το κενό αυτό ήρθε να καλύψει πριν λίγες μέρες το εστιατόριο Orexi του Γιάννη Μπαξεβάνη. Και είναι μόνο η αρχή καθώς σε λίγο καιρό θα ακολουθήσουν ένα ζαχαροπλαστείο, ένας φούρνος και ένα ντελικατέσεν. Όλα επιβλέπονται από την Ιωάννα Σταβάρα, συνεργάτιδα και δεξί χέρι του Γιάννη Μπαξεβάνη από το 2003, η οποία για το λόγο αυτό έχει ήδη μετακομίσει στην Αυστραλία.
Το μενού στο Orexi βασίζεται σε δύο κατευθύνσεις: από τη μία πλευρά του καταλόγου φιγουράρει η παράδοση, από την άλλη η σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Κι οι δύο πυροδοτούνται από την αγάπη που τρέφει ο Γιάννης Μπαξεβάνης για κάθε είδους χόρτο και αρωματικό. Έρωτας που μάλιστα έχει κινητοποιήσει όλους τους Έλληνες της πόλης, οι οποίοι προσφέρονται να βοηθήσουν τον σεφ να βρει τα χόρτα του!
Βλίτα, άγρια ραδίκια, φρέσκο μάραθο, τσουκνίδες, μελισσόχορτο, μυρώνια, γλυστρίδα και τόσα άλλα ακόμη που φτιάχνουν νοστιμότατους ντοματοκεφτέδες με δυόσμο, αρωματικές χορτόπιτες, αλλιώτικες κρεατόπιτες, υπέροχες σαλάτες με αρωματικά βότανα. Και ακόμα, ταιριάζουν στο «ανάποδο σουβλάκι ψαρονέφρι», συνοδεύουν τέλεια τα φρέσκα ψάρια, χωράνε μέχρι και σε ένα «φίνο γιουβετσάκι με θαλασσινά». Σημαντικό στοιχείο ο ξυλόφουρνος μέσα στον οποίο μαγειρεύονται οι περισσότερες συνταγές, αλλά και τρία διαφορετικά είδη χειροποίητου φρεσκοψημένου ψωμιού και σουσαμένια κουλούρια Θεσσαλονίκης. Στην κουζίνα τον σεφ εκπροσωπούν ο Σοφοκλής Μαστορίδης και ο Νίκος Τόγιας, ενώ σύντομα αναμένεται η άφιξη και άλλων μαγείρων. Όρεξη να’ χεις!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσοχή τι διαβάζετε για την κουζίνα της Θεσσαλονίκης και πού σας στέλνουν για… τίμιο φαγάκι
Καλό φαγητό, μπάρα με ωραία κοκτέιλ και τέλειες μουσικές
20 χρόνια στην Ομήρου, θα βρεις πολλά περισσότερα από καλό και νόστιμο φαγητό
Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ανακαλύψαμε την «τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»
Μια μικρή, εκλεπτυσμένη Ιταλία στο Κολωνάκι
Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του μεγαλύτερου πάρτι των Ιλισίων
Πάνω στη Μικρή Πρέσπα, και τη μεθοριακή γραμμή
Και μας επιστρέφει στην κλασική Αθήνα που είχαμε ξεχάσει
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Σε έναν μοναδικό χώρο με απέραντη θέα στο λιμάνι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.