Στην Παραλήγουσα του μεζέ
Έσπρωξα την πόρτα και με πήραν τα γέλια. Μια παρέα συνάδελφων έκανε το διάλειμμα και το χάζι της Πέμπτη μεσημέρι πάνω από ένα τραπέζι φορτωμένο με μεζεδάκια. Μια κουβέντα μπλεγμένη ανάμεσα στην πολιτική, στην οικογένεια, στις δουλειές και σε ένα σίριαλ της τηλεόρασης. Ακριβώς από πίσω τους ο μεγάλος μπουφές-μπαρ λουζόταν στο μεσημεριανό φως και πιο πέρα, στην ανοιχτή κουζίνα, τα τηγάνια τσιτσίριζαν από κάτι αθερίνες που έπνιγαν τον πόνο τους στο λάδι.
Ανέβηκα τη στριφογυριστή σκάλα για να φτάσω στα πάνω «διαμερίσματα» και να χαζέψω από λίγο πιο κοντά αυτό τον τεράστιο πολυέλαιο-κόσμημα του 1850. «Τον βρήκα σε ένα παλαιοπωλείο», μου λέει ο Δημήτρης και με οδηγεί σε ένα τραπέζι, από όπου μπορείς να δεις όλη την κάτω σάλα. «Έναν χρόνο μας πήρε να βρούμε όλα τα κομμάτια που του έλειπαν».
Ο Δημήτρης άνοιξε την Παραλήγουσα μέσα στο Δεκέμβριο. Χρόνια στα μέσα και στα έξω της εστίασης (δικό του και το Café Boheme), αποφάσισε να φτιάξει αυτό το μεζεδοπωλείο για να ταξιδέψει λίγο πίσω στους καιρούς. «Ήθελα να φτιάξω ένα καφενείο του ’30. Να ξεκινάει από πρωί με καφέ, το μεσημέρι να βγαίνει ο δίσκος με τα μεζεδάκια, πιο αργά τα κυρίως πιάτα της ημέρας, να περνάει η ώρα να παίζουμε και λίγο μουσική. Στόχος μου ήταν να φτιάξω ένα προσιτό μαγαζί, γιατί το καφενείο αυτό ήταν. Ένας τόπος αναφοράς για όλες τις κάστες. Στο ίδιο μέρος μαζεύονταν από εργάτες μέχρι πολιτικοί και ποιητές».
Στην Παραλήγουσα λοιπόν (που πήρε το όνομά της από ένα στοίχο του τραγουδιού «Το σχολείο» του Γιώργου Μουφλουζέλη), έρχεσαι για τίμια μεζεδοκατάνυξη με φίλους κολλητούς, μόνος για μια γρήγορη μπουκιά, με τον έρωτά σου για καλό φαγητό. Θα βρεις του κόσμου τα μεζεδάκια, παστά που τα φτιάχνουν εδώ, πιάτα ημέρας, ωραία φρέσκα ψαράκια, ζουμερά κρεατικά. Συνήθως πετυχαίνεις και σπιτικά σάντουιτς φτιαγμένα με δικό τους ψωμί και υλικά της κουζίνας. Για παράδειγμα δεν θα αγοράσουν ζαμπόν, αλλά θα βάλουν χοιρομέρι που έχουν φτιάξει εκείνοι. Θα βρεις όλα τα απαραίτητα αποστάγματα, αλλά και καλό χύμα κρασί. Με αυτό, υπολόγισε γύρω στα €16-19/άτομο. Και αν ο δρόμος σε βγάλει εδώ Παρασκευή βράδυ, μετά τις 21.30 θα βρεθείς να σιγοτραγουδάς παλιά ρεμπέτικα τραγούδια. Έχει ζωντανή μουσική λέω (και σπάω πιάτο).
Λυκαβηττού 16, Κολωνάκι, 210 3600088, Fb: Παραλήγουσα, Ανοιχτά Δευτέρα έως Παρασκευή 12.00- 00.00. Κυριακή κλειστά.
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σκορδίλης
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσοχή τι διαβάζετε για την κουζίνα της Θεσσαλονίκης και πού σας στέλνουν για… τίμιο φαγάκι
Καλό φαγητό, μπάρα με ωραία κοκτέιλ και τέλειες μουσικές
20 χρόνια στην Ομήρου, θα βρεις πολλά περισσότερα από καλό και νόστιμο φαγητό
Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ανακαλύψαμε την «τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»
Μια μικρή, εκλεπτυσμένη Ιταλία στο Κολωνάκι
Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του μεγαλύτερου πάρτι των Ιλισίων
Πάνω στη Μικρή Πρέσπα, και τη μεθοριακή γραμμή
Και μας επιστρέφει στην κλασική Αθήνα που είχαμε ξεχάσει
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Σε έναν μοναδικό χώρο με απέραντη θέα στο λιμάνι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.