- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
Στην Παραλήγουσα του μεζέ
Έσπρωξα την πόρτα και με πήραν τα γέλια. Μια παρέα συνάδελφων έκανε το διάλειμμα και το χάζι της Πέμπτη μεσημέρι πάνω από ένα τραπέζι φορτωμένο με μεζεδάκια. Μια κουβέντα μπλεγμένη ανάμεσα στην πολιτική, στην οικογένεια, στις δουλειές και σε ένα σίριαλ της τηλεόρασης. Ακριβώς από πίσω τους ο μεγάλος μπουφές-μπαρ λουζόταν στο μεσημεριανό φως και πιο πέρα, στην ανοιχτή κουζίνα, τα τηγάνια τσιτσίριζαν από κάτι αθερίνες που έπνιγαν τον πόνο τους στο λάδι.
Ανέβηκα τη στριφογυριστή σκάλα για να φτάσω στα πάνω «διαμερίσματα» και να χαζέψω από λίγο πιο κοντά αυτό τον τεράστιο πολυέλαιο-κόσμημα του 1850. «Τον βρήκα σε ένα παλαιοπωλείο», μου λέει ο Δημήτρης και με οδηγεί σε ένα τραπέζι, από όπου μπορείς να δεις όλη την κάτω σάλα. «Έναν χρόνο μας πήρε να βρούμε όλα τα κομμάτια που του έλειπαν».
Ο Δημήτρης άνοιξε την Παραλήγουσα μέσα στο Δεκέμβριο. Χρόνια στα μέσα και στα έξω της εστίασης (δικό του και το Café Boheme), αποφάσισε να φτιάξει αυτό το μεζεδοπωλείο για να ταξιδέψει λίγο πίσω στους καιρούς. «Ήθελα να φτιάξω ένα καφενείο του ’30. Να ξεκινάει από πρωί με καφέ, το μεσημέρι να βγαίνει ο δίσκος με τα μεζεδάκια, πιο αργά τα κυρίως πιάτα της ημέρας, να περνάει η ώρα να παίζουμε και λίγο μουσική. Στόχος μου ήταν να φτιάξω ένα προσιτό μαγαζί, γιατί το καφενείο αυτό ήταν. Ένας τόπος αναφοράς για όλες τις κάστες. Στο ίδιο μέρος μαζεύονταν από εργάτες μέχρι πολιτικοί και ποιητές».
Στην Παραλήγουσα λοιπόν (που πήρε το όνομά της από ένα στοίχο του τραγουδιού «Το σχολείο» του Γιώργου Μουφλουζέλη), έρχεσαι για τίμια μεζεδοκατάνυξη με φίλους κολλητούς, μόνος για μια γρήγορη μπουκιά, με τον έρωτά σου για καλό φαγητό. Θα βρεις του κόσμου τα μεζεδάκια, παστά που τα φτιάχνουν εδώ, πιάτα ημέρας, ωραία φρέσκα ψαράκια, ζουμερά κρεατικά. Συνήθως πετυχαίνεις και σπιτικά σάντουιτς φτιαγμένα με δικό τους ψωμί και υλικά της κουζίνας. Για παράδειγμα δεν θα αγοράσουν ζαμπόν, αλλά θα βάλουν χοιρομέρι που έχουν φτιάξει εκείνοι. Θα βρεις όλα τα απαραίτητα αποστάγματα, αλλά και καλό χύμα κρασί. Με αυτό, υπολόγισε γύρω στα €16-19/άτομο. Και αν ο δρόμος σε βγάλει εδώ Παρασκευή βράδυ, μετά τις 21.30 θα βρεθείς να σιγοτραγουδάς παλιά ρεμπέτικα τραγούδια. Έχει ζωντανή μουσική λέω (και σπάω πιάτο).
Λυκαβηττού 16, Κολωνάκι, 210 3600088, Fb: Παραλήγουσα, Ανοιχτά Δευτέρα έως Παρασκευή 12.00- 00.00. Κυριακή κλειστά.
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σκορδίλης
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπιτικό τσίπουρο, μερακλίδικοι μεζέδες, νόστιμο τηγάνι και κατάσταση πάρτι
Όπως και η Colette έχει για τη ζωή την άποψη «διασκέδασέ το με κάθε τρόπο»!
Kονσεπτικό street food resto με άρωμα Αμερικής
Η ιστορία του ξεκινάει το 1972 όντας το πρώτο μαγαζί που άνοιξε στην περιοχή και συνεχίζεται ως σήμερα με πολλές αλλαγές, αλλά την ίδια αγάπη για το φαγητό
Εδώ κάθε τραπέζι είναι το «καλό» τραπέζι και κάθε πιάτο είναι ένα έργο υψηλής γαστρονομίας από αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες
Εδώ μπορείς επίσης να βιώσεις και την απόλυτη farm to table εμπειρία συμμετέχοντας σε ένα από τα μαθήματα μαγειρικής που πραγματοποιούνται καθημερινά
Ο σεφ Αυγουστής Γαλανός αναδεικνύει τα παραδοσιακά προϊόντα της Κιμώλου μέσα από μια σύγχρονη γαστρονομική οπτική
Σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, στον Μαραθώνα, προσφέρει φρέσκα πιάτα από αγνές πρώτες ύλες της οικογένειας Μαρμαρινού, μαγειρεμένα από την κυρία Βούλα
Το μενού του διακεκριμένου Νίκου Κουτσουδάκη περιλαμβάνει από κρεατικά μέχρι θαλασσινά και μαγειρευτά.
Το εμβληματικό τηγανητό του μπαρμπουνάκι βρήκε τη θέα που του αξίζει
Μόλις άνοιξε στην οδό Αγίας Ειρήνης
Όταν η τέχνη φιλοξενεί ένα εστιατόριο
Ένα beach restaurant με καταγωγή από την Αίγυπτο
Χειροποίητες δημιουργίες, χωρίς χρωστικές και αγαπημένες γεύσεις
Ο απόλυτος προορισμός του Ξυλόκαστρου κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας,
Happy vibes και ατμόσφαιρα party όλη ημέρα
Ένα μοναδικό εστιατόριο πάνω στη θάλασσα
Πανοραμική θέα στην ανοιχτή θάλασσα και πεντανόστιμο φαγητό
Και ταιριάζει ταμάμ στο αθηναϊκό καλοκαίρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.