Κατσούρμπος: Έμφαση στις παλιές κρητικές συνταγές
Με ονομασία εμπνευσμένη από την ομότιτλη αναγεννησιακή κρητική κωμωδία του Γεωργίου Χορτάτζη, με φιλόξενη διάθεση και vintage πολύ ωραία διακόσμηση, ο Κατσούρμπος βρίσκεται πάνω από δέκα χρόνια στο Παγκράτι, απέναντι από την αγαπημένη πλατεία του Μάνου Χατζιδάκι, αναδεικνύοντας καθημερινά παλιές κρητικές συνταγές που υπήρχαν αλλά είχαν ξεχαστεί.
Όλα ξεκίνησαν το 2005, όταν ο Μάνος Λαμπράκης, γιος της κυρίας Εύας, ήρθε στην Αθήνα ως φοιτητής της Αρχαιολογίας και δεν μπορούσε να βρει πουθενά στην πόλη τις παραδοσιακές γεύσεις με τις οποίες είχε μεγαλώσει. Κάπως έτσι βρέθηκε η κυρία Εύα Λαμπράκη πίσω από την κουζίνα να δημιουργεί μαζί με άλλους μάγειρες συνταγές που μέχρι τότε το αθηναϊκό κοινό αγνοούσε.
Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει. Γρήγορα έγινε στέκι διανοουμένων, θεατρόφιλων και καλλιτεχνών, ενώ στην πορεία έγινε αγαπημένη πρόταση ξένων πρεσβειών καθώς άρχιζαν να διοργανώνονται εδώ διάφορα συνέδρια και συνεντεύξεις τύπου. Είδε το όνομά του να φιγουράρει σε ευρωπαϊκές λίστες του διεθνούς γαστρονομικού καταλόγου της Zagat και του περιοδικού Monocle αλλά ποτέ δεν έχασε τον αγνό χαρακτήρα του. Συνεχίζει και σήμερα να είναι απλός, φιλόξενος και αυθεντικός χωρίς να κρύβει την αγάπη του για τον Χατζιδάκι, αφού θα δεις ακόμα και αφίσες από συναυλίες που έδωσε κάποτε στην Κρήτη να στολίζουν διάφορα σημεία στους τοίχους.
Το Α και το Ω εδώ είναι το αγνό παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας (δικής τους παραγωγής) από το Λευκοχώρι Μονοφατσίου. Και όλες οι πρώτες ύλες όμως προέρχονται από μικρές παραγωγικές μονάδες του νησιού που φτάνουν στο κατάστημα κάθε εβδομάδα. Παρόλο που σήμερα μπορεί να βρει κάποιος στο κέντρο κρητικά προϊόντα σε αφθονία εκείνοι συνεχίζουν να έχουν τους ίδιους προμηθευτές. Τα χωριάτικα λουκάνικα και το απάκι, για παράδειγμα, προέρχονται αποκλειστικά από τις Ασίτες. Στο μενού εισέρχονται κατά καιρούς νέες γεύσεις. Πρόσφατα έκανε την είσοδό του το χανιώτικο μπουρέκι με κολοκύθια, πατάτες, ξινομυζήθρα, ανθότυρο, γιαούρτι, γάλα, ντομάτες, σουσάμι και πιπέρι.
Από τον κατάλογο δε λείπει ποτέ το κουνέλι στιφάδο, το συκώτι στη σχάρα, οι λαχανοντολμάδες, οι χρυσαφένιες πατάτες και η λατρεμένη σαρικόπιτα από τα χεράκια της κυρίας Εύας. Το ψωμί είναι εφτάζυμο και φυσικά χειροποίητο όπως και τα ζυμαρικά. Ωστόσο, ανάλογα με την εποχή που θα το επισκεφθείς και τα καλούδια που έχουν καταφθάσει από το νησί, θα συναντήσεις ξεχωριστά εδέσματα όπως η μουσταλευριά που δοκιμάσαμε ένα Σεπτέμβρη και έκτοτε έχει μείνει αναλλοίωτη στη μνήμη μας.
Info: Ανοιχτά κάθε μέρα 13.00 – 1.00 (διαθέτει και delivery service), Αμύντα 2, Παγκράτι, 210 7222167-8 www.katsourbos.gr, fb: Katsourbosgr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμηλόφωνα και χωρίς πολλά-πολλά ο Λουκάς Μάιλερ κάνει τα δικά του νόστιμα
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.