Resto

Παλιά Ιστορία Κλασική αμαρτία

Τελευταίες μέρες προ των εκλογών. Κόσμος πολύς στους δρόμους, πολιτικές συζητήσεις φουντωμένες, όχι όμως με την ίδια κάψα όπως παλιά. Καταλήγουμε σε κλασικό τσιπουράδικο κι αναπαράγουμε παλιές ιστορίες, χιλιοπαιγμένα σενάρια, χιλιοειπωμένες θεωρίες.

Ζιζή Σφυρή
ΤΕΥΧΟΣ 274
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τελευταίες μέρες προ των εκλογών. Κόσμος πολύς στους δρόμους, πολιτικές συζητήσεις φουντωμένες, όχι όμως με την ίδια κάψα όπως παλιά. Καταλήγουμε σε κλασικό τσιπουράδικο κι αναπαράγουμε παλιές ιστορίες, χιλιοπαιγμένα σενάρια, χιλιοειπωμένες θεωρίες. Το ντεκόρ ανάλογο.

Τσιπουράδικο, παραδοσιακό βολιώτικο. Μόνο μην κάνεις το λάθος να παραγγείλεις όπως στον Βόλο. Εδώ οι μερίδες δεν είναι μίνι, συνοδευτικές του τσιπουρακίου, είναι κανονικότατες και νοστιμότατες επίσης. Ο Κώστας είναι χρόνια στο χώρο. Πήρε λοιπόν ένα παλιό γωνιακό καφενεδάκι με μίνι αυλίτσα –εκεί κάτσαμε, γιατί η ζέστη βαράει αλύπητα ακόμα– και το έκανε «τζιτζί». Με πράσινα κι άσπρα χρώματα, καρέκλες καφενείου, λάμπες, πυροφάνια κ.λπ. Και μετά πρόσθεσε όλη την τέχνη του στην κουζίνα. Μερικές βραδιές έχουν το γούστο τους από τη σύνθεση της παρέας, αλλά και το θέμα της κουβέντας. Αυτή ήταν ακριβώς έτσι. Όλοι θυμηθήκαμε τις τάξεις των πολιτικών νεολαιών που πυκνώσαμε, μετά το πώς φύγαμε όπως-όπως, τα γκομενιλίκια στα τσιπουράδικα της εποχής, γενικά ήμασταν μες στην τρελή χαρά και «φέρε τσίπουρα».

Το τραβήξαμε λίγο εκείνο το βράδυ, παρασυρθήκαμε. Δώσ’ του γαρίδες σαγανάκι, με φρέσκια σαλτσούλα ντομάτας, δώσ’ του μύδια αχνιστά (φρεσκότατα), χταποδάκια, καλαμαράκια (καλό τηγάνι), κοπανιστή, ταραμοσαλάτα, πιτάκια με ροκφόρ και λιαστή ντομάτα, και μεζέδες ων ουκ έστιν αριθμός. Πατατοσαλάτα με απλότητα και μαγκιά, γιατί η πατάτα ήταν ψητή και σερβιριζόταν με χοντροκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό, ωραίο λάδι και λεμονάκι ελληνικό. Γίγαντες αρκούντως μελωμένοι λιώνανε στο στόμα μας, άκρως παραδοσιακά παρασκευασμένοι. Αυτή η μικρή, μια σταλιά κουζινίτσα (που είχε και θράκα), έβγαζε νοστιμιές, όπως σαρδέλες στα κάρβουνα και ψητές γαρίδες.

Μη νομίζεις ότι τελειώνεις έτσι στην Παλιά Ιστορία, αν είσαι φίλος των κρεατικών η άλλη μισή λίστα θα σε καλύψει και με το παραπάνω. Και τι δεν έχει… Σύγκλινα, σύγκλινα με αυγά, παστουρμάδες, σις κεμπάπ, τας κεμπάπ, ψαρονέφρια, μπιφτεκάκια. Στο τέλος θα σε κεράσουν μηλαράκια με κανέλα.

Αν σου έρθει όρεξη η Παλιά Ιστορία είναι ανοιχτή από το μεσημέρι, εκεί θα βρεις τον Κώστα και τους μεζέδες του, ακόμη και τα σαββατοκύριακα. Κι από τιμές; Με το ζόρι και τρελό φαγοπότι θα φτάσεις τα € 15.

Παλιά Ιστορία, παραδοσιακό τσιπουράδικο, Δημοφώντος 146, Άνω Πετράλωνα, Αθήνα, 210 3460.601

zsfyris@otenet.grΤο ντεκόρ ανάλογο.

INFO
Παλιά ιστορία

Παραδοσιακό Βολιώτικο τσιπουράδικο με αυθεντικό τσίπουρο Τυρνάβου και ποικιλίες θαλασσινών και κρεατικών.

Δες αναλυτικά