- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Παλιά Ιστορία Κλασική αμαρτία
Τελευταίες μέρες προ των εκλογών. Κόσμος πολύς στους δρόμους, πολιτικές συζητήσεις φουντωμένες, όχι όμως με την ίδια κάψα όπως παλιά. Καταλήγουμε σε κλασικό τσιπουράδικο κι αναπαράγουμε παλιές ιστορίες, χιλιοπαιγμένα σενάρια, χιλιοειπωμένες θεωρίες.
Τελευταίες μέρες προ των εκλογών. Κόσμος πολύς στους δρόμους, πολιτικές συζητήσεις φουντωμένες, όχι όμως με την ίδια κάψα όπως παλιά. Καταλήγουμε σε κλασικό τσιπουράδικο κι αναπαράγουμε παλιές ιστορίες, χιλιοπαιγμένα σενάρια, χιλιοειπωμένες θεωρίες. Το ντεκόρ ανάλογο.
Τσιπουράδικο, παραδοσιακό βολιώτικο. Μόνο μην κάνεις το λάθος να παραγγείλεις όπως στον Βόλο. Εδώ οι μερίδες δεν είναι μίνι, συνοδευτικές του τσιπουρακίου, είναι κανονικότατες και νοστιμότατες επίσης. Ο Κώστας είναι χρόνια στο χώρο. Πήρε λοιπόν ένα παλιό γωνιακό καφενεδάκι με μίνι αυλίτσα –εκεί κάτσαμε, γιατί η ζέστη βαράει αλύπητα ακόμα– και το έκανε «τζιτζί». Με πράσινα κι άσπρα χρώματα, καρέκλες καφενείου, λάμπες, πυροφάνια κ.λπ. Και μετά πρόσθεσε όλη την τέχνη του στην κουζίνα. Μερικές βραδιές έχουν το γούστο τους από τη σύνθεση της παρέας, αλλά και το θέμα της κουβέντας. Αυτή ήταν ακριβώς έτσι. Όλοι θυμηθήκαμε τις τάξεις των πολιτικών νεολαιών που πυκνώσαμε, μετά το πώς φύγαμε όπως-όπως, τα γκομενιλίκια στα τσιπουράδικα της εποχής, γενικά ήμασταν μες στην τρελή χαρά και «φέρε τσίπουρα».
Το τραβήξαμε λίγο εκείνο το βράδυ, παρασυρθήκαμε. Δώσ’ του γαρίδες σαγανάκι, με φρέσκια σαλτσούλα ντομάτας, δώσ’ του μύδια αχνιστά (φρεσκότατα), χταποδάκια, καλαμαράκια (καλό τηγάνι), κοπανιστή, ταραμοσαλάτα, πιτάκια με ροκφόρ και λιαστή ντομάτα, και μεζέδες ων ουκ έστιν αριθμός. Πατατοσαλάτα με απλότητα και μαγκιά, γιατί η πατάτα ήταν ψητή και σερβιριζόταν με χοντροκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό, ωραίο λάδι και λεμονάκι ελληνικό. Γίγαντες αρκούντως μελωμένοι λιώνανε στο στόμα μας, άκρως παραδοσιακά παρασκευασμένοι. Αυτή η μικρή, μια σταλιά κουζινίτσα (που είχε και θράκα), έβγαζε νοστιμιές, όπως σαρδέλες στα κάρβουνα και ψητές γαρίδες.
Μη νομίζεις ότι τελειώνεις έτσι στην Παλιά Ιστορία, αν είσαι φίλος των κρεατικών η άλλη μισή λίστα θα σε καλύψει και με το παραπάνω. Και τι δεν έχει… Σύγκλινα, σύγκλινα με αυγά, παστουρμάδες, σις κεμπάπ, τας κεμπάπ, ψαρονέφρια, μπιφτεκάκια. Στο τέλος θα σε κεράσουν μηλαράκια με κανέλα.
Αν σου έρθει όρεξη η Παλιά Ιστορία είναι ανοιχτή από το μεσημέρι, εκεί θα βρεις τον Κώστα και τους μεζέδες του, ακόμη και τα σαββατοκύριακα. Κι από τιμές; Με το ζόρι και τρελό φαγοπότι θα φτάσεις τα € 15.
Παλιά Ιστορία, παραδοσιακό τσιπουράδικο, Δημοφώντος 146, Άνω Πετράλωνα, Αθήνα, 210 3460.601
zsfyris@otenet.grΤο ντεκόρ ανάλογο.
INFO
Παραδοσιακό Βολιώτικο τσιπουράδικο με αυθεντικό τσίπουρο Τυρνάβου και ποικιλίες θαλασσινών και κρεατικών.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.