- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ο γνωστός μύθος του Αισώπου δεν συνάδει ούτε με την συνεργασία των δυο τους ούτε με την εργασιομανία του τζίτζικα. Ο μύθος έχει καταρριφθεί εδώ και πολύ καιρό από τους ιδιοκτήτες του Τζίτζικα και του Μέρμηγκα. Η αρχή έγινε εδώ και χρόνια στα Κάτω Πατήσια όταν μια μοντέρνα ταβέρνα τάραξε τα νερά με το ύφος και το στιλ της την γαστρονομική Αθήνα. Ακολούθησε το Χαλάνδρι, το Σύνταγμα, και τέλος η Κηφισιά.
Βρίσκεται στο πιο όμορφο στενάκι της Κηφισιάς, τη Δροσίνη. Η Δροσίνη είναι δρόμος στέκι με το σινεμά του τα καφέ και τα εστιατοριάκια ,σαν μικρή γειτονιά, πεζοδρομημένος με φυτά και τραπεζάκια έξω σε ανθρώπινη διάταξη, όχι με τη φιλοσοφία κατάληψης πεζοδρομίου.Ο εσωτερικός χώρος όλος στα γκρίζα με μια κατακόκκινη σιδερένια σκάλα που κατεβαίνει από το πατάρι να ζεσταίνει το μάτι και κόκκινες πινελιές εδώ κι εκεί. Καθώς περνούν τα χρόνια η βασική ιδέα του Τζίτζικα και του Μέρμηγκα πάντα εμπλουτίζεται, ανανεώνεται, εκμοντερνίζεται αλλά ποτέ δεν ξεφεύγει από το αρχικό concept, το οποίο, μεταξύ μας, ήταν χρυσή συνταγή.
Δοκιμάσαμε τη σαλάτα του Τζίτζικα ( δέκα είδη φρεσκοκομμένων λαχανικών με ανθότυρο, μανούρι και βινεγκρέτ μουστάρδας) τη Δροσερή ( μαρούλι, ρόκα, iceberg, ντοματίνια, φρούτα, και σος γιαουρτιού), οι σος φτιαγμένες με παρθένο ελαιόλαδο. Από τα ζεστά ορεκτικά διαλέξαμε από τα έξυπνα combinations των πολλών γεύσεων σε ένα πιάτο, φάβα Σαντορίνης- Μελιτζανοσαλάτα- Γαλοτύρι. Από τους μεζέδες πήραμε καγιανά (αυγά -ντομάτα – φέτα) και σουσαμένιες κοτομπουκιές με σος σταφίδες. Για κυρίως, που τα παραγγείλαμε με την έννοια μεζέδων ( όλοι απ΄ όλα), δοκιμάσαμε υπέροχο Μαστιχάτο κοτόπουλο φιλέτο σε φωλιά κανταϊφιού, με σος χιώτικης μαστίχας, μυδοπίλαφο ( εντελώς πολίτικη συνταγή) σαρδελίτσες φιλεταρισμένες σχάρας ( φρεσκότατες και μαστορικά ψημένες) ξαπλωμένες σε στρώμα από φέτες κρεμμυδιού, και μύδια με σος ούζου. Γλυκαθήκαμε με κρέμ μπριλέ και γιαούρτι με γλυκά κουταλιού .
Το μενού εμπλουτίζεται ανάλογα με την εποχή και την έμπνευση π.χ. το χειμώνα βρίσκεις αγριογούρουνα κατσαρόλας με άγρια μανιτάρια, χοιρινά μπριζολάκια με σος μελιού και πορτοκάλι, πιταρούδια ροδίτικα και άλλα λιμπιστικά, τις άλλες εποχές πιο ελαφριά πιάτα. Για να πάτε στον Τζίτζικα και τον Μέρμηγκα καλό θα είναι να κάνετε κράτηση. Είναι ανοικτά κάθε μέρα από τις 7μ.μ. έως 1π.μ.. Κυριακή μόνο μεσημέρι
Τζίτζικας και Μέρμηγκας: Δροσίνη 12-14, Κηφισιά, τηλ. 210 6230080.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.