- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Σε μια πάροδο της Λένας Καραγιάννη, την Ξάνθης, ένα τόσο μικρό στενάκι που κινδυνεύεις να το προσπεράσεις, πάνω από την Αγίας Ζώνης βρίσκεται το Πέταλο.
Το συμπάθησα με την πρώτη ματιά. Δεν είναι μόνον γιατί βρίσκεται στην παλιά μου γειτονιά την Κυψέλη, ούτε γιατί το θυμόμουνα απ’ τα παιδικά μου χρόνια. Είναι γιατί λάτρεψα την μεταμόρφωσή του, από κουτούκι των βαρελοφρόνων σε σύγχρονο, φλου αρτιστίκ φαγάδικο με άποψη. Αγαπημένο στέκι των ηθοποιών και των θεατών των γύρω θεάτρων, μα και των Κυψελιωτών περιοίκων, ζει σε νέες εποχές.
Στο κουτούκι έχουν μείνει τα κλασικά βαρέλια παραταγμένα σε σειρά, μόνο που τώρα έχουν βαφτεί ασημί. Γύρω- γύρω στους τοίχους μικρές οικογενειακές φωτογραφίες, μαρτυρίες παλιών χρόνων, καρτ ποστάλ από μετανάστες συγγενείς στην Αμερική, μερικά κομμάτια τοίχου με ρομαντικές ταπετσαρίες γεμάτες ανθισμένα τριαντάφυλλα, χαμηλός φωτισμός και τζάζ.
Ο Νίκος συνιδιοκτήτης και μάγειρας στο Πέταλο, παλιότερα ασχολιόταν με εντελώς διαφορετικά πράγματα κι όταν αποφάσισε να ανοίξει αυτό εδώ το ταβερνάκι οι φίλοι του τον είπαν τρελό. Απόφαση όμως ήταν και την πήρε αφού δοκίμαζε φαγητά στο σπίτι του για δυο χρόνια. Γεύσεις και μίξεις, αρώματα και συνταγές. Και να τώρα, που ανοίγει φύλλο για τις πίτες του, ζυμώνει τα ψωμιά του- τριών ειδών παρακαλώ, και συνεχίζει φτιάχνοντας γεύσεις από ελληνική κουζίνα, βάζοντας κατσαρόλα και φούρνο, ακόμη και σχάρα.
Μας υποδέχτηκαν με σπιτική ρακή σε μικρά πιατάκια με τσιμπολοϊδια τυριού, ελιών και τουρσιών. Πήραμε τη σαλάτα Πέταλο (μαρούλι-σπανάκι-λόλα-κρουτόν -σταφίδες -αμύγδαλα-ντρέσινγκ), μανιτάρια στο φούρνο γεμιστά με σκόρδο και μαϊντανό, μανιταρόπιτα, απλωτές παραδοσιακές τυρόπιτες Καρύστου (με το φύλλο το φτιαχτό που λέγαμε), εξαιρετικά όλα, περιποιημένα και φροντισμένα με μεράκι.
Για κυρίως δοκιμάσαμε κουνελάκι στη κατσαρόλα με σκόρδο, δενδρολίβανο, μουστάρδα και πατάτες τηγανιτές . Γιαουρτλού με κομματάκια μοσχαράκι, κι ουχί με μπιφτέκια, πολίτικα μαγειρεμένο, με καρυκεύματα, πάνω σε πίτα με γιαούρτι. Τα δεύτερα ακόμη καλύτερα απ’ τα πρώτα. Κλείσαμε με μωσαϊκό ενισχυμένο με καβουρδισμένο άσπρο αμύγδαλο και γιαούρτι με σπιτικό γλυκό, κι αυτό απ’ τα χέρια του Νίκου. Κρασί μόνο χύμα όπως κλασικό κουτούκι.
Με το χέρι στην καρδιά, δεν ήταν μόνο η νοσταλγία για την Κυψέλη που μας φάνηκαν όλα ωραία εκείνο το βράδυ. Ήταν η σχεδόν συγκινητική προσπάθεια ενός ανθρώπου που αφήνοντας τη παλιά του δουλειά ακολούθησε το όνειρό του, χωρίς σχολές και σεφ και μαγείρους και πρόσθεσε την μαστόρικη κουκίδα του στο μαγειρικό χάρτη της πόλης.
Το Πέταλο : Ξάνθης 10 & Λέλας Καραγιάννη, Κυψέλη, τηλ. 2108622000. Ανοικτά κάθε μέρα από τις 12.00-24.00. Κυριακή μόνο μεσημέρι με μπουφέ 12 ευρώ/άτομο. Δευτέρα 12-18.00.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.