
Απομεσήμερο στη γειτονιά των Αέρηδων, με χειμωνιάτικη λιακάδα και αρκετούς στο δρόμο να αναζητούν το πνεύμα των Χριστουγέννων. Στο παλιό νεοκλασικό της Αδριανού που βλέπει από τη μια μεριά στον εμπορικό δρόμο της Αθήνας και από την άλλη τις γραμμές του τρένου, πίσω από το σταθμό Μοναστηρακίου, φωτάκια γιορτινά αναβοσβήνουν.
Το καινούργιο εστιατόριο πήρε το όνομά του από την κούπα κρασιού του Βάκχου, που χρησιμοποιούνταν εκτός από δοχείο πόσης και ως μονάδα μέτρησης. Στο Kotili το μενού είναι ιδανικό ώστε να κατεβάζεις τα «κοτύλια» σαν τον Βάκχο, μια και μπορείς να τα συνοδέψεις με πολύ μαστόρικα μεζεκλίκια.
Ο κατάλογος με την πρώτη ματιά θυμίζει παλιά μεζεδοπωλεία και περιέχει «συγκινητικές» νοστιμιές, χειροποίητες και σπιτικές. Τι θέλω να πω; Ας περιγράψω τη «μικρή» ποικιλία για δύο άτομα (που μεταξύ μας ήταν για τρία προς τέσσερα), στην τιμή έκπληξη των 18 ευρώ. Έχουμε και λέμε λοιπόν: κεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, μπουρέκια με ζαμπόν και τυρί, τυρομπουκιές, παντσέτες ψητές, κοτόπουλο ψητό, λουκάνικα, τυροκαυτερή, τζατζίκι, πατατοσαλάτα, πατάτες τηγανητές και πίτες αραβικές ψητές. Το πιάτο υπερπαραγωγή, αυτή η πιατέλα-βουναλάκι, ήταν μήνυμα αισιοδοξίας και ξορκισμού του πνεύματος των ημερών. Εκτός από τεράστια ήταν και πεντανόστιμη. Ο κεφτές μμμ… είχε άρωμα από κεφτέ των παιδικών μας χρόνων. Τα ψητά, παντσέτες και κοτόπουλο, ήταν αρωματισμένα με φρέσκα μυρωδικά και είχαν περάσει από πολύωρο μαρινάρισμα, με αποτέλεσμα να μοιάζουν με λουκούμια που έλιωναν στο στόμα. Τα σαλατικά, οι τυροκαυτερές και όλα τα υπόλοιπα ήταν και σπιτικά και γκουρμέ.
Αυτά εμείς δεν τα ξέραμε, οπότε είχαμε προλάβει πριν την τεράστια ποικιλία να παραγγείλουμε και μια σαλάτα Μάνης
με τα παξιμαδάκια της βρεγμένα με λάδι, τις πρασινάδες της και το μανούρι της το ψητό, καθώς και μια φέτα παναρισμένη με σουσαμάκι και μέλι. Στο τέλος γλυκαθήκαμε με ωραίο, περίτεχνο μπανόφι.
Μάθαμε ότι όσοι πάνε πιο αργά τα Παρασκευοσάββατα και τις Κυριακές το μεσημέρι το διασκεδάζουνε με ορχήστρα και με γλέντια λαϊκά. Άλλοι που πάνε για καφέ και σνακ από το πρωί απολαμβάνουν τη σκεπασμένη αυλή με τις ελιές και το φως του ήλιου της ωραίας κακοπαθημένης μας πόλης.
Kotili, καφέ-μεζεδοπωλείο, Αδριανού 41-45, Μοναστηράκι, 210 3232.868. Κατανάλωση € 15-20/άτομο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξαιρετική πρώτη ύλη και αργό μαγείρεμα είναι τα μυστικά της νοστιμιάς
Το νέο μαγαζί των Εξαρχείων σερβίρει ραπ μουσική και ποιοτικό street food
Τρεις φίλοι από τη Γαλλία άνοιξαν το δικό τους κουλ στέκι στο Κουκάκι
Από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της πόλης
Ταΐζει και δροσίζει προσκυνητές από το 1890
Άφθαστο το αρνάκι, τέλεια και τα λαδερά του
Στη θέση του παλιού «’Ανετον», εφευρίσκει από την αρχή τη ζεστασιά του κυριακάτικου τραπεζιού
Πιάτα χορταστικά και πεντανόστιμα σε κάνουν να το ζεις το θάμα
Μια ταβέρνα που σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο στέκι σας!
Από το 1982 κρατά ζωντανή τη γαστρονομική παράδοση του νησιού
Σημείο αναφοράς για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα
Ένα ξεχωριστό εστιατόριο στα Πετράλωνα
Σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν ποιοτικό ελληνικό κρασί και γαστρονομικές απολαύσεις
Fried chicken με ολόφρεσκο κοτόπουλο και λαχταριστά burgers
Ένα εστιατόριο value for money και τίμιο σε όλα του
Εδώ δεν θα απολαύσετε μόνο εξαιρετικό φαγητό, αλλά θα ζήσετε και μια ζεστή, φιλόξενη ατμόσφαιρα που θα σας ταξιδέψει στην Ιταλία
Μια γαστρονομική απόλαυση, βασισμένη σε γνήσια ιταλικά υλικά
Σταθερή αξία στα Άνω Πετράλωνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.