- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Στην οδό Δραγατσανίου, στον Πειραιά, με έφερε μια μέρα η μοίρα μου – διεκπεραίωση οικονομικής υπόθεσης στη Δ΄ Εφορία Πειραιά. Αλλά μη με λυπάσαι, γιατί μου βγήκε σε καλό. Καθώς περιπλανιόμουν να βρω πάρκινγκ έπεσε το μάτι μου στη Σπιναλόγκα. Το μόνο που ήξερα ήταν ότι επρόκειτο για το κρητικό εστιατόριο που έμοιαζε με σπηλιά – ήταν η επαγγελματική διαστροφή που με έκανε να ρίξω μια κλεφτή ματιά μέσα, πριν πάρω το δρόμο του μαρτυρίου για την Εφορία. Τους είδα όλους μες στην καλή χαρά, με τις τσικουδιές μπροστά, χοχλιούς και κάτι… νόστιμες μαντινάδες να ακούγονται, ενώ εμένα με περίμενε το βάσανο – υποσχέθηκα στον εαυτό μου αν όχι απόψε, αύριο οπωσδήποτε!
Το «αύριο» μας βρήκε καθιστούς στη Σπιναλόγκα κι αφού περιεργαστήκαμε για λίγο τον περίεργο διάκοσμο (όντως λίγο σαν σπηλιά, κυρίως ο επάνω όροφος), λίγο παράδοση αλλά καθόλου λίγο απ’ όλα, ζεστός, καλοδεχτικός ο χώρος του και με προσωπικότητα, αρχίσαμε να πίνουμε τσι ρακές. Στην αρχή με μια σαλάτα από φρέσκο σταμναγκάθι ωμό, μετά λαδιού κρητικού μαζί με ελίτσες που λατρεύω, και βελούδινο ξύγαλο Σητείας. Μετά κατέφτασαν οι πατάτες οι τσικαλάτες (λουκουμαδέ πατάτες τηγανητές κομμένες κυδωνάτες), μαζί με μαραθόπιτα (χειροποίητη πίτα με μάραθο και χόρτα) και αυγά με στάκα (αγνό πρόβειο βούτυρο που γίνεται από την τσίπα του γάλακτος). Ακολούθησαν χοχλιοί μπουρμπουριστοί, ψημένοι στο λαδάκι και το ξυδάκι τους, και χοιρινό τσιγαριαστό που έφαγα για πρώτη φορά, συνήθως γίνεται με αρνί ή κουνέλι, αλλά κι αυτό μας άρεσε, για το τσιγαριαστό είναι που λέει η παράδοση πως είναι τόσο νόστιμο που οι κουρήτες τάιζαν τον Δία.
Εγώ τσι Κρητικούς πολύ τους αγαπώ και τσι ρακές επίσης, μα πιο πολύ από την Κρήτη αγαπώ το γαμοπίλαφο, αυτό το θεϊκό πιάτο που αν πετύχει στο κρέας –ζυγούρι–, στο λεμόνι, στο βούτυρο και στο πιλάφι δεν συγκρίνεται η νοστιμιά του, κι εδώ μπορώ να πω ότι ήταν τέλειο. Ο σεφ Μάκης Τσαγανέας είχε κάνει μεγάλη τέχνη, τέχνη που πλημμύρισε και τα δεύτερα πιάτα, γιατί φάγαμε και κόκορα κοκκινιστό με σκιουφιχτά (φτιαχτά) μακαρόνια. Και, ουφ! Παναζία μου! Φτάσαμε και στις σαρικόπιτες, για να κλείσουμε το αυθεντικό κρητικό δείπνο με ρακόμελο.
Τις Τρίτες το βράδυ η Σπιναλόγκα έχει live κρητικές βραδιές και ΠΣΚ (από το μεσημέρι) γίνονται μεγάλα γλέντια. Οι ιδιοκτήτες είναι γνωστοί δεξιοτέχνες μουσικοί στο μπουζούκι και στη λύρα, συνεργάτες του Νότη Σφακιανάκη, ο Μανώλης Κονταράτος και ο Γιώργος Βερυδάκης αντίστοιχα, σου εγγυώνται καταπληκτικές μουσικές στιγμές. Όσο για το μεσημέρι, υπάρχει έκπτωση 20% επί του καταλόγου για όσους παίρνουν delivery. Λοιπόν, εγώ αν όχι αυτή την Κυριακή, την άλλη οπωσδήποτε!
Σπιναλόγκα, Δραγατσανίου 36, Πειραιάς. Κατανάλωση/άτομο € 20-25.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.