- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
To Μatilde άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι και παρά την… ταπεινή του προσφορά –πίτσες σε ξυλόφουρνο– έγινε αμέσως talk of the town και ένα από τα πιο καυτά στέκια του Γκαζιού. Οι λόγοι απλοί και προφανείς: Είναι πάνω στην Κωνσταντινουπόλεως, δρόμο «περατζάδα» της περιοχής με συνεχές χάζι στα πλήθη που συρρέουν αλλά και στα τρένα που περνούν – εικόνα έξτρα ρομαντίκ και χαρακτηριστική του κέντρου της παλιάς Αθήνας. Ο χώρος μακράν απέχει από τις «υπερπαραγωγές» που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, αντίθετα είναι σχετικά μικρός, χαλαρός και φιλικός, ενώ η διακόσμησή του, γεμάτη χιούμορ και χρώματα, έχει αέρα νεοϋορκέζικο με μερικές σταγόνες Νάπολη. Ο ιδιοκτήτης, ο Ιταλός Gigio Palazzo, έχει ήδη δύο πολύ γνωστές πιτσαρίες στη Νέα Υόρκη βραβευμένες ως Best Pizza in Manhattan κι ακόμη έχει μεγάλο έρωτα με την Ελλάδα – ο γάμος του με γνωστή Αθηναία θα γίνει στις 3 Οκτωβρίου και είναι η ευτυχής κατάληξη ειδυλλίου που παιζόταν χρόνια μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης.
Η πίτσα που προσφέρει είναι πεντανόστιμη, γίνεται με 4 ειδών αλεύρια και ωριμάζει 3 μέρες πριν ψηθεί, οι συνταγές είναι πρωτότυπες και διαφορετικές, τα υλικά πρώτης ποιότητας και παραλαμβάνονται κάθε βδομάδα από Νότια Ιταλία – από Μπάρι τα αλλαντικά, από Πούλια τα κρασιά. Ας πούμε, ο μικρός κατάλογος περιλαμβάνει 5-6 ορεκτικά, όπως vitello tonnato (λεπτές μοσχαρίσιες φέτες με σάλτσα τόνου), πιάτο εντελώς ιταλικό που εδώ το φτιάχνουν εξαιρετικά, υπάρχουν 3-4 σαλάτες και άλλες τόσες μακαρονάδες al forno και βέβαια υπάρχουν οι περίφημες πίτσες, ψημένες στον ξυλόφουρνο με ξύλο από ρίζες ελιάς (παρακαλώ!) που τους δίνει ξεχωριστό άρωμα και γεύση. Στα top των… πιτσών θα αναγορεύσω τη Zucca με πουρέ κολοκύθας αντί για ντομάτα, μοτσαρέλα, πανσέτα και καπνιστό προβολόνε, τη Funghi e Salsiccia με μανιτάρια και κομμάτια χοιρινού λουκάνικου, αλλά και τη γλυκιά Calzone που είναι γεμιστή με νουτέλα και μασκαρπόνε. Το Matilde Pizza Bar έχει κι έναν ακόμη λόγο που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Ανήκει στην καινούργια γενιά εστιατορίων που δίνουν ίδιο βάρος τόσο στο (καλό) φαΐ όσο και στο (καλό) πιοτί, συνδυάζοντας όλα τα καλά μιας εξόδου με τη μέθοδο δύο σε ένα. Και το υποστηρίζει με μια σειρά από καλά κοκτέιλ (όπως το Negroni, το Basilico με βότκα, limoncello και βασιλικό, το Breakfast με μαρτίνι, gin, cointreau και μαρμελάδα πορτοκάλι), με ωραίες μουσικές και διάθεση για ξενύχτι – έτσι έκανα κι εγώ με την παρέα μου, αφού φάγαμε κάτσαμε μέχρι πολύ αργά σιγοπίνοντας ποτά, παρακολουθώντας την κίνηση στο δρόμο και τα τρένα που περνούσαν σφυρίζοντας, γυρνώντας από τραπέζι σε τραπέζι και μιλώντας με άλλους φίλους, ναι, στη Matilde θα συναντήσεις πολλούς γνωστούς. Οι τιμές, τέλος, περίπου € 20 το άτομο.
Μatilde Pizza Bar, Κωνσταντινουπόλεως 44, Γκάζι, 210 3411.878
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.