Resto

Θέλω να σε πάω βόλτα στο Μέλι και Κανέλλα και στον Καπετάν Δήμο

Και σε όλη την Αμοργό

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όταν ακούω για την Αμοργό «φεύγω» λιγάκι. Με θυμάμαι να ανοίγω τη σήτα της σκηνής και να μυρίζω θάλασσα και θυμάρι. Να ακούω τα πουλάκια να κάνουν τσίου-τσίου, να κάθομαι σε στενάκια πίνοντας ψημένες και λέγοντας καλησπέρες σε γνωστούς και αγνώστους.

image

Σχεδόν κάθε απόγευμα στο Μέλι και Κανέλλα. Με τους φρεσκοσοβαντισμένους άσπρους τοίχους, τα κόκκινα πατζούρια και τα ήσυχα τραπεζάκια, με ιστορίες για τύπους που ήρθαν στην Αμοργό κι έμειναν για πάντα. Με κέρασμα λουκούμι με ψημένη ρακή -«δοκίμασε, αφού σου αρέσει και η ρακή, είμαστε οι πρώτοι που το φτιάξαμε»-, με τα κορίτσια της παρέας να μοιράζονται προφιτερόλ και κρεμ μπρουλέ, με την πληροφορία ότι παρακάτω, η ταβέρνα Καπετάν Δήμος ήταν το πρώτο μπαράκι που άνοιξε στο νησί. Πριν από 35 χρόνια. Το 1982. Για φαντάσου πώς θα ήταν το πρώτο μπαράκι της Αμοργού το 1980.

image

image

Ο Καπετάν Δήμος, λοιπόν, τα τελευταία 12 χρόνια είναι ταβέρνα όνομα και πράγμα. Τις μέρες αυτές όποιον βλέπω η κουβέντα πάει στις διακοπές και όλο θυμάμαι που πεινασμένος από τη θάλασσα έλεγα στον Βαγγέλη το σεφ ή στο γιο του το Στέλιο να μου φέρουν κάτι καλό και στα γρήγορα. Τη μία ήτανε μουσακάς, την άλλη κατσίκι με θυμάρι και μέλι, την παράλλη χταπόδι στον φούρνο με μαντζουράνα και θυμάρι σβησμένο με ούζο και φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια στο πλάι ή μακαρονάδα με κάπαρη, αμοργιανή ξινομυζήθρα, ελιές και ντομάτα.

image

image

Αν η τύχη τα φέρει και γνωριστούμε αυτό τον καιρό και έρθει η κουβέντα στις διακοπές, θα θυμηθώ κι άλλες μικρές ιστοριούλες να σας πω για την Αμοργό. Που όταν πήγα για πρώτη φορά, ονειρεύτηκα τη ζωή μου για πάντα εκεί.

image

Info

Το Μέλι και Κανέλλα είναι ζαχαροπλαστείο και θα το βρείτε σε ένα γραφικό στενάκι στα Κατάπολα. Όλα τα υλικά του είναι φρέσκα (2285 071485, Fb: Meli & Kanella). Ο Καπετάν Δήμος είναι κι αυτός στα Κατάπολα. Φτιάχνει και εξαιρετικές πίτσες (22850 71020).