Όταν ακούω για την Αμοργό «φεύγω» λιγάκι. Με θυμάμαι να ανοίγω τη σήτα της σκηνής και να μυρίζω θάλασσα και θυμάρι. Να ακούω τα πουλάκια να κάνουν τσίου-τσίου, να κάθομαι σε στενάκια πίνοντας ψημένες και λέγοντας καλησπέρες σε γνωστούς και αγνώστους.
Σχεδόν κάθε απόγευμα στο Μέλι και Κανέλλα. Με τους φρεσκοσοβαντισμένους άσπρους τοίχους, τα κόκκινα πατζούρια και τα ήσυχα τραπεζάκια, με ιστορίες για τύπους που ήρθαν στην Αμοργό κι έμειναν για πάντα. Με κέρασμα λουκούμι με ψημένη ρακή -«δοκίμασε, αφού σου αρέσει και η ρακή, είμαστε οι πρώτοι που το φτιάξαμε»-, με τα κορίτσια της παρέας να μοιράζονται προφιτερόλ και κρεμ μπρουλέ, με την πληροφορία ότι παρακάτω, η ταβέρνα Καπετάν Δήμος ήταν το πρώτο μπαράκι που άνοιξε στο νησί. Πριν από 35 χρόνια. Το 1982. Για φαντάσου πώς θα ήταν το πρώτο μπαράκι της Αμοργού το 1980.
Ο Καπετάν Δήμος, λοιπόν, τα τελευταία 12 χρόνια είναι ταβέρνα όνομα και πράγμα. Τις μέρες αυτές όποιον βλέπω η κουβέντα πάει στις διακοπές και όλο θυμάμαι που πεινασμένος από τη θάλασσα έλεγα στον Βαγγέλη το σεφ ή στο γιο του το Στέλιο να μου φέρουν κάτι καλό και στα γρήγορα. Τη μία ήτανε μουσακάς, την άλλη κατσίκι με θυμάρι και μέλι, την παράλλη χταπόδι στον φούρνο με μαντζουράνα και θυμάρι σβησμένο με ούζο και φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια στο πλάι ή μακαρονάδα με κάπαρη, αμοργιανή ξινομυζήθρα, ελιές και ντομάτα.
Αν η τύχη τα φέρει και γνωριστούμε αυτό τον καιρό και έρθει η κουβέντα στις διακοπές, θα θυμηθώ κι άλλες μικρές ιστοριούλες να σας πω για την Αμοργό. Που όταν πήγα για πρώτη φορά, ονειρεύτηκα τη ζωή μου για πάντα εκεί.
Info
Το Μέλι και Κανέλλα είναι ζαχαροπλαστείο και θα το βρείτε σε ένα γραφικό στενάκι στα Κατάπολα. Όλα τα υλικά του είναι φρέσκα (2285 071485, Fb: Meli & Kanella). Ο Καπετάν Δήμος είναι κι αυτός στα Κατάπολα. Φτιάχνει και εξαιρετικές πίτσες (22850 71020).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ελένη Σαράντη μαγειρεύει τις αναμνήσεις της από τα κυριακάτικα τραπέζια της μαμάς
Στη καρδιά του 11ου διαμερίσματος του Παρισιού, ο σεφ Paul-Henri και η γυναίκα του Margaux, μας προσκαλούν σε ένα Μεσογειακό γαστρονομικό ταξίδι
Ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Αϊβαλιώτης παίζει την ελληνική κουζίνα στα δάχτυλα
Στα μετόπισθεν, αγνά και λαϊκά του Ταύρου, η πιο φαεινή ιδέα για φρέσκο ψάρι
Ξεκίνησε σαν καφενείο, από έναν ερασιτέχνη ψαρά
Το πιο μυρωδάτο take away spot της πόλης είναι εδώ!
Ήρθε πριν από λίγους μήνες για να προσφέρει μία εναλλακτική γευστική έξοδο στην περιοχή
Αποτέλεσμα της δουλειάς τριών καλών φίλων, έχει γίνει προορισμός για λάτρεις του καφέ και του brunch
Specialty coffee και ένα από τα καλύτερα brunch της Αθήνας
Μια γευστική περιπέτεια με άρωμα street food
Μοναδικός καφές, εντυπωσιακό brunch και τέλεια cocktails
Εδώ μεγαλουργεί η ταλαντούχα σεφ Αγάπη Μιχελή, προτείνοντας γεύσεις απλές αλλά γεμάτες συναίσθημα
Εδώ θα δοκιμάσεις ένα μοναδικό brunch μενού που συνεχώς εξελίσσεται και συναρπάζει
Ειδικά τα πιάτα με αυγά είναι πραγματικά άψογα!
Ένα από τα πιο ινσταγκραμικά σημεία της πόλης!
Μόλις άνοιξε στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων, στο κέντρο της πόλης
Τη νοστιμιά του νησιού, αυτή που δύσκολα πια συναντάς άμα δεν κρατάει η σκούφια σου από το νησί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.