- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Όταν ακούω για την Αμοργό «φεύγω» λιγάκι. Με θυμάμαι να ανοίγω τη σήτα της σκηνής και να μυρίζω θάλασσα και θυμάρι. Να ακούω τα πουλάκια να κάνουν τσίου-τσίου, να κάθομαι σε στενάκια πίνοντας ψημένες και λέγοντας καλησπέρες σε γνωστούς και αγνώστους.
Σχεδόν κάθε απόγευμα στο Μέλι και Κανέλλα. Με τους φρεσκοσοβαντισμένους άσπρους τοίχους, τα κόκκινα πατζούρια και τα ήσυχα τραπεζάκια, με ιστορίες για τύπους που ήρθαν στην Αμοργό κι έμειναν για πάντα. Με κέρασμα λουκούμι με ψημένη ρακή -«δοκίμασε, αφού σου αρέσει και η ρακή, είμαστε οι πρώτοι που το φτιάξαμε»-, με τα κορίτσια της παρέας να μοιράζονται προφιτερόλ και κρεμ μπρουλέ, με την πληροφορία ότι παρακάτω, η ταβέρνα Καπετάν Δήμος ήταν το πρώτο μπαράκι που άνοιξε στο νησί. Πριν από 35 χρόνια. Το 1982. Για φαντάσου πώς θα ήταν το πρώτο μπαράκι της Αμοργού το 1980.
Ο Καπετάν Δήμος, λοιπόν, τα τελευταία 12 χρόνια είναι ταβέρνα όνομα και πράγμα. Τις μέρες αυτές όποιον βλέπω η κουβέντα πάει στις διακοπές και όλο θυμάμαι που πεινασμένος από τη θάλασσα έλεγα στον Βαγγέλη το σεφ ή στο γιο του το Στέλιο να μου φέρουν κάτι καλό και στα γρήγορα. Τη μία ήτανε μουσακάς, την άλλη κατσίκι με θυμάρι και μέλι, την παράλλη χταπόδι στον φούρνο με μαντζουράνα και θυμάρι σβησμένο με ούζο και φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια στο πλάι ή μακαρονάδα με κάπαρη, αμοργιανή ξινομυζήθρα, ελιές και ντομάτα.
Αν η τύχη τα φέρει και γνωριστούμε αυτό τον καιρό και έρθει η κουβέντα στις διακοπές, θα θυμηθώ κι άλλες μικρές ιστοριούλες να σας πω για την Αμοργό. Που όταν πήγα για πρώτη φορά, ονειρεύτηκα τη ζωή μου για πάντα εκεί.
Info
Το Μέλι και Κανέλλα είναι ζαχαροπλαστείο και θα το βρείτε σε ένα γραφικό στενάκι στα Κατάπολα. Όλα τα υλικά του είναι φρέσκα (2285 071485, Fb: Meli & Kanella). Ο Καπετάν Δήμος είναι κι αυτός στα Κατάπολα. Φτιάχνει και εξαιρετικές πίτσες (22850 71020).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.