- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Το όνομά του έρχεται από µια παλιότερη εποχή, αρχές των 70s, τότε που η τάση της µόδας ήταν να δίνονται ξένα ονόµατα στα καταστήµατα του κέντρου, όπως Astoria, Galaxy, Inteal… Κάπως έτσι βαφτίστηκε και το Tivoli που για κάποια χρόνια έκανε καριέρα επί της Πανεπιστηµίου και στη συνέχεια µετεγκαταστάθηκε στην Εµµανουήλ Μπενάκη, δηλαδή ακόµα πιο βαθιά στα «σπλάχνα» της πόλης.
Μεταξύ καφενείου και ταβέρνας, λοιπόν, το Tivoli συγκεντρώνει όλα αυτά τα χρόνια κόσµο που κινείται καθηµερινά στο κέντρο, οικογένειες, αλλά και πολλούς καλλιτέχνες, ποιητές, λογοτέχνες, εκδότες που βάζουν κι αυτοί το δικό τους intellectual αποτύπωµα στο χώρο. Οι τοίχοι του µαρτυρούν την ιστορία του. Πίνακες του Ψυχοπαίδη, του Τέτση, του Φασιανού, του Στεφάνου, του Σόρογκα, της Λουλάκη, αφιερωµένοι εξαιρετικά στο Tivoli, µας διηγούνται ότι έχει γίνει και σηµείο έµπνευσης ή τουλάχιστον σηµείο παρεϊκής καλοπέρασης.
Οι άνθρωποι εδώ ακολουθούν κανόνες καλής µαγειρικής. Κατεβαίνουν κάθε µέρα στην αγορά και µε ό,τι βρίσκουν φρέσκο διαµορφώνουν το µενού της ηµέρας. Οι σαλάτες, βραστές και φρέσκιες, ακολουθούν τις εποχές, το ίδιο και τα µαγειρευτά. Από κοντά και διάφορα µεζεκλίκια: σαχανάκια, φέτα - κεφαλοτύρι - µελιτζάνα (τηγανητή και µετά µε σαλτσούλα και φέτα στο σαχάνι) και ψωµάκια µε ροκφόρ, ντοµάτα στο φούρνο, γίγαντες φούρνου, πατάτες τηγανητές και ψητές, όλα τους ικανά να σου ανοίξουν την όρεξη µε το παραπάνω.Για συνέχεια έχει κι άλλα πολλά και εξίσου νόστιµα. Θα βρεις καλοµαγειρεµένα κοκκινιστά (µοσχαράκι ή και αρνάκι), µακαρόνια µε κιµά, κεφτεδάκια µε σάλτσα και πολλά της ώρας.
Αυτά που δεν παίζονται, όµως, είναι τα ψαράκια τους και τα θαλασσινά τους. Σαρδελάκι ψητό, κουτσοµουράκι µια σταλιά και υπέροχα τηγανισµένο, γαυράκι στο φούρνο, καλαµαράκια φρέσκα και τηγανητά, σαρακοστιανό χταποδάκι µε κοφτό µακαρονάκι, µυδοπίλαφο, σουπιές µε ρύζι, γαύρο και λακέρδα µε «σπιτικό» µαρινάρισµα και ό,τι άλλο φρέσκο κολυµπάει.
Όλα τους κουζίνα ελληνική, σπιτικής νοστιµιάς, βασισµένη σε πολύ φρέσκα υλικά, µε δυο λόγια στοργικό φαγάκι. Το Tivoli ανοίγει από το πρωί για καφέδες και ουζάκια και µετά µέχρι το βράδυ συνεχώς µπαινοβγαίνει κόσµος. Τα βράδια της Πέµπτης, της Παρασκευής και του Σαββάτου, τη µουσική αναλαµβάνει συγκρότηµα µε λαϊκά και ρεµπέτικα, χωρίς µικρόφωνο, και τότε η κατάσταση απογειώνεται – αν είσαι τυχερός µπορείς να δεις κανένα από κείνα τα ζεϊµπέκικα που βλέπεις και στους πίνακες…
TIVOLI, Εµ. Μπενάκη 34, 210 3830.919, 694 5584130, ανοιχτά κάθε µέρα εκτός Κυριακής, 9 π.µ. - 1 π.µ., τα Παρασκευοσάββατα έως πολύ αργά. Κατανάλωση/άτοµο 15-20 ευρώ.
INFO
Ιστορικό μαγαζί του κέντρου, σημείο συνάντησης καλλιτεχνών, συγγραφέων, πολιτικών. Πιάτα ελληνικής, σπιτικής, και σε πολλές στιγμές εξαιρετικής, κουζίνας. Από το μεσημέρι, Πεμπτη, Παρασκευή, Σάββατο ζωντανή μουσική (με εξαιρετικούς συντελεστές).
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.