- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Μια Vasiliki Kouzina στο Μιλάνο
Ελληνικό τσουκάλι σε ιταλικό έδαφος. Αυτή είναι η ιστορία της Βασιλικής που της άρεσαν τα ταξίδια, οι έρωτες και οι καλαματιανές ελιές.
Εδώ και δύο μήνες περίπου, στην οδό Via Clusone στην καρδιά του Μιλάνου κυλάει …λάδι ελληνικό. Στη Vasiliki Kouzina ή αλλιώς στην κουζίνα της Βασιλικής, οι κατσαρόλες μαγειρεύουν τον κιμά για τον μουσακά, οι κουτάλες ανακατεύουν το σπανακόρυζο και το λάδι στα τηγάνια τσιτσιρίζει γλυκά κάθε φορά που πετάγεται μέσα του ένας ρεβυθοκεφτές. Μπάστα. Πώς έφτασαν όλα τούτα ως εδώ;
Η αρχή αυτής της ιστορίας βρίσκεται στην Καλαμάτα. Εδώ μεγάλωσε η Βασιλική, εδώ έβλεπε τον παππού της κάθε Δεκαπενταύγουστο να μαγειρεύει για το «Μεθυσμένο Χελιδόνι», την ερασιτεχνική ταβέρνα που στηνόταν έξω από το μοναστήρι του Βουλκάνου. Χελιδόνι και η Βασιλική, ένα φθινόπωρο άνοιξε τα φτερά της για το πανεπιστήμιο της Πάτρας. Λίγο που έβλεπε τα καράβια να φεύγουν από το λιμάνι, λίγο που ο μπαμπάς ήταν καπετάνιος, λίγο που ένας έρωτας την πλήγωσε, δεν το σκέφτηκε πολύ. Μάζεψε τα πράγματά της, στρίμωξε στην άκρη της βαλίτσας την ερωτική απογοήτευση και κίνησε για Ρώμη. Επόμενη στάση το Λονδίνο και μετά πάλι πίσω σε ιταλικό έδαφος, στο Μιλάνο αυτή τη φορά.
Να, εδώ ήταν που είδε αυτόν τον φινετσάτο χώρο με τους μπορντό τοίχους και τη μεγάλη βιτρίνα και αποφάσισε πως είχε έρθει ο καιρός να αφήσει κάτω την Ελλάδα που κουβαλούσε μέσα της. Μαζί με τον (καταπληκτικό) Γιάννη Μπαξεβάνη λοιπόν, στήνουν ένα πρωτότυπο μενού γεμάτο με ελληνικά αρώματα. Στον κατάλογο μια γραμμή χωρίζει τα ιταλικά από τα greeklish, σαν άλλο Ιόνιο πέλαγος: «melitzanosalata/ crema di melanzane», «marinarismenes elies/ olive nere di Kalamata», «kakavia/ zuppa di pesce alla greca», «piperies sto furno/ insalata di pepperoni al forno», «galaktompoureko/ tipico dolce Greco a base di semolina in pasta fillo» και πάει λέγοντας. Όλοι αυτοί οι ιταλοελληνικοί διάλογοι βρήκανε ταίρι ταιριαστό στα κρασιά από όλη την Ελλάδα.
Αυτά τα ωραία σε περιμένουν στη σάλα με τους βελούδινους πράσινους καναπέδες. Εδώ θα βρεις τη Βασιλική κάθε μέρα (εκτός Τρίτης), σωστή καπετάνισσα που βάζει ρότα για ένα ταξίδι αστείρευτης γεύσης. Αν σε βγάλει ο δρόμος, πιάσε λιμάνι.
Via Clusone 6, 20135, Μιλάνο, Ιταλία, www.vasilikikouzina.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.