- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Πλατεία Μεσολογγίου 5, στο Παγκράτι, η παρέα µάς περιµένει ήδη. Περνάµε τη µεγάλη ξύλινη κόκκινη πόρτα, είναι µεσοβδόµαδο µε πολύ κρύο κι όµως µέσα είναι ήδη αρκετός κόσµος, µαζί και πολλά νιάτα. Χρώµατα χαρούµενα µε έµφαση στο κόκκινο, παλιές νοσταλγικές αφίσες στους τοίχους: «Η µπίρα έχει βιταµίνας», και «Η µάνα σου είναι τρελή που δεν σου αγοράζει µπισκότα Ρούλια» – ένας παλιός κόσµος µε καινούργια µατιά. Η µουσική, ρεµπέτικο, αρχοντορεµπέτικο και έντεχνο, ενώνει τις παρέες πάνω από τα γεµάτα καρτούτσα, θυµίζει εποχές που έχουµε ξαναζήσει και φαίνεται πως ξανάρχονται στη µόδα. Ο Αντώνης, ιδιοκτήτης, επικεφαλής της αίθουσας και… µπαλαντέρ σε όλα, µας καλωσορίζει. Πλακατζής και µε αµεσότητα στην επικοινωνία, σε κάνει να αισθάνεσαι ότι έχεις έρθει σε σπίτι φίλου.
Παραγγέλνουµε χύµα κρασί να ζεσταθούµε και «τσακίζουµε» στα γρήγορα µια ταραµοσαλάτα πλούσια σε µέγεθος και νοστιµιά µε ψωµί ψητό στα κάρβουνα – «προσφορά του καταστήµατος», κάθε µέρα φτιάχνουν κάτι διαφορετικό για να τρατάρουν τον κόσµο πριν από την παραγγελία. Ακολουθούν µια σαλάτα «Οδύσσεια» µε πρασινάδες-σουσάµι-ηλιόσπορο και σκορδόψωµο κι ένας «φάκελος», δηλαδή φέτα µέσα σε φύλλο µε σουσάµι και µέλι. Κι ακόµη σπετσοφάι σε καλή, πάρα πολύ καλή έκδοση, «Σταµνί», δηλαδή µπουκιές χοιρινού µε µελιτζάνα και σος γιαουρτιού και µπουκιές χοιρινού µε µαχλέπι, λεµόνι, κρέµα γάλακτος, κάρι, σερβιρισµένο µε ρύζι. Πέσαµε µε τα µούτρα και σε πολλά άλλα που ακολούθησαν, όπως χοιρινή στα κάρβουνα (µε µια ανεπαίσθητη σαλτσούλα µουστάρδας), πατατούλες χεράτες τηγανητές, κολοκυθοκεφτέδες, «µπινελικάκια» (δαµάσκηνα και χουρµάδες µε τυρί και µπέικον).
Νοστιµευτήκαµε πολύ, τα µισόκιλα έρρεαν και…. «πριν το χάραµα µωρό µου εξεκίνησα….», πιάνω τον εαυτό µου να σιγοµουρµουρίζει. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση, σκέφτοµαι και επιβεβαιώνοµαι, σε λίγο ζητάµε λογαριασµό και πληρώνουµε κάτι παραπάνω από € 15 το άτοµο. Τα Σαββατόβραδα τους ωραίους µεζέδες και τη χαλαρή ατµόσφαιρα συνοδεύει ζωντανή µουσική, µόλις ανοίξει για τα καλά ο καιρός θα πολλαπλασιαστούν και τα τραπέζια µια και θα βγουν και έξω, στον πεζόδροµο της πλατείας.
Μεζεδ..άδικο, πλ. Μεσολογγίου 5, Παγκράτι, 210 7250.528, κλειστά ∆ευτέρας, από 12 το µεσηµέρι έως… όσο πάει. Κατανάλωση/ άτοµο 15-20 ευρώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.