- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Zampanó, σκηνές από Φελίνι στην οδό Σαρρή
Κινηματογραφική ατμόσφαιρα και απόδραση για λίγο από το «τσίρκο της πόλης».
Είναι κάτι μέρες που θέλεις να το σκάσεις και να φύγεις με το τσίρκο. Όχι; Αν ζούσες σε άλλη εποχή; Τότε που οι γυρολόγοι-καλλιτέχνες ταξίδευαν όλο τον κόσμο, είχαν για σπίτι την καρότσα τους και για καθημερινότητα την περιπέτεια. Ερωτεύονταν από πόλη σε πόλη και κοιτούσαν τη ζωή ακροβατώντας πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί. Όπως στο «La Strada» του Φεντερίκο Φελίνι.
Ζηλεύω τους τουρίστες που μένουν στο City Circus
Από αυτό το αριστούργημα της 7ης τέχνης ξεπήδησε πρόσφατα ο Zampanó και προσγειώθηκε σε μια γωνιά του Ψυρρή. Και δεν θα μπορούσε να είχε «αναστηθεί» πουθενά αλλού τόσο όμορφα αυτός ο φελινικός χαρακτήρας, όσο στο City Circus, το hostel της πόλης που δημιούργησαν ο Δημοσθένης Μισεντζής και ο Επαμεινώνδας Σκορπιδέας, σπέσιαλ αφιερωμένο σε ακούραστους ταξιδιώτες και ονειροπόλους πολίτες. Στον πάνω όροφο υπάρχουν τα απίθανα διακοσμημένα δωμάτια, κάτω παίρνει τη θέση του το καινούργιο εστιατόριό τους, το ωραίο Zampanó.
Διαλέγω ένα τραπέζι δίπλα στη μεγάλη τζαμαρία, βλέπω απέναντι τους θεατές που καπνίζουν και συνομιλούν περιμένοντας να αρχίσει η παράσταση στο γειτονικό θέατρο. Είναι ωραίο που μπορείς να γίνεις ο μυστηριώδης παρατηρητής αυτού του θεατρόφιλου κοινού.
Η ατμόσφαιρα μέσα στο εστιατόριο κάνει κι αυτή τα σκέρτσα της. Η κατακόκκινη προθήκη, ακριβώς απέναντι από την είσοδο φιλοξενεί τυριά και αλλαντικά, τα τραπέζια και οι καρέκλες είναι όλα διαφορετικά αλλά ταιριάζουν τέλεια καθώς μπλέκουν εποχές, στιλ και πόλεις, ο φωτισμός είναι αισθησιακά χαμηλός, οι θαμώνες ταξιδευτές ή θαυμαστές του ωραίου. Η κουζίνα όμως, κόντρα στην ταξιδιάρικη διάθεση της σάλας, προχωρά σε ελληνικά και άκρως γοητευτικά μονοπάτια και τη διαδρομή αυτή σιγοντάρει η καλή λίστα με τις 35 εγχώριες ετικέτες. Ο Στέργιος, κι αυτός απίθανα κινηματογραφική φιγούρα, θα σε βοηθήσει να συνταιριάξεις κρασιά με αντίστοιχα πιάτα. Να τον ακούσεις, δεν πέφτει έξω ποτέ.
Αν δυσκολεύεσαι να διαλέξεις το κρασί,
εμπιστέψου τις γνώσεις του Στέργιου
Στο μικρό, χαριτωμένο τραπέζι μας παρελαύνουν με τη σειρά: μια σαλάτα με άγρια ρόκα, εσκαρόλ, ρόδι και καβουρδισμένο σουσάμι σε vinaigrette μαύρου πιπεριού (€5), σαρδέλες στη σχάρα με φάβα Σαντορίνης, καραμελωμένα κρεμμύδια και chutney κάπαρης (€7), κεφτεδάκια με σος γιαουρτιού, ψητά ντοματίνια, πίκλα κρεμμυδιού και τραγανές πιτούλες (€6), μοσχαρίσια ταλιάτα με πέστο μαϊντανού και φρέσκες τηγανιτές πατάτες (€14,50), κριθαρότο με μοσχαράκι και ξηρό ανθότυρο (€12). Είναι αδύνατον να ξεχωρίσω κάτι, γιατί η νεαρή και σεφ Χρύσα Κατάκη βάζει σε όλα την ίδια μαεστρία και τόλμη. Αυτό που μπορώ εύκολα να διακρίνω είναι η ποιότητα της πρώτης ύλης που σε συνδυασμό με την τέχνη της Χρύσας φτιάχνουν ένα ακαταμάχητο γευστικό ταίριασμα.
Στο ίδιο επίπεδο και τα γλυκά, έχουν τον τρόπο να σκλαβώνουν τους θαυμαστές του είδους. Cheesecake με ανθότυρο, ξινομυζήθρα και σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο (€5), lemon pie με παγωτό καϊμάκι και σάλτσα λεμονιού (€5), πανακότα από πρόβειο και αγελαδινό γιαούρτι με σπιτικό βύσσινο (€5), κρέμα σοκολάτας 70% με φιλετάκια πορτοκαλιού, μαρεγκάκια κακάο και παγωτό καραμέλα (€6).
Ποτάκι στα κεραμίδια με θέα την Ακρόπολη;
Αφήνοντας πίσω την κινηματογραφική ατμόσφαιρα του Zampanó, βγαίνω στη Σαρρή χωρίς διάθεση επιστροφής στην πραγματικότητα. Αντίθετα, περιμένω ότι από στιγμή σε στιγμή θα περάσει εκείνη η μοτοσικλέτα που σέρνει την καρότσα με την χαρακτηριστική επιγραφή Zampanó. Πού ξέρεις;
Σαρρή 18, Ψυρρή, 213 0233244, Τρίτη- Σάββατο ανοιχτά από τις 18.00, Κυριακή από τη 13.00, Δευτέρα κλειστά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.