- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
1967. Η οικογένεια Φραγκούλη ανοίγει την πρώτη της ταβέρνα στην Πελοπόννησο. Έκτοτε έχουν γίνει και αλλάξει πολλά, το Αρχοντικό ήρθε στην Αθήνα και απέκτησε φανατικούς θαμώνες – μεταξύ αυτών που εξεπλάγησαν από γεύσεις και ατμόσφαιρα και η Xίλαρι Κλίντον εν έτει 1996.
Και η Μαρία Φραγκούλη, όλα αυτά τα χρόνια έως σήμερα, συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλά, από το πρωί έως το βράδυ. Πίτες, γαρδουμπίτσες αριστούργημα, ξεροψημένο χοιρινό με πατατούλες και τα δέοντα λεμόνια - μουστάρδες στο φούρνο, τηγανιές, χουνκιάρ μπεγιεντί, σουτζουκάκια, λαχανοντολμάδες αξεπέραστους, αγκινάρες αλά πολίτα, μπάμιες, μελιτζάνες με φέτα στο φούρνο, ραβιόλια γεμιστά με απάκι και κρητικό τυρί, μοσχαράκι κοκκινιστό με τηγανητές πατάτες, ενώ ψήνει στη σχάρα τα πάντα, τα λεγόμενα της ώρας. Σε τελειώνει με καρυδόπιτες, ρεβανί, χαλβάδες, γιαούρτια με γλυκά του κουταλιού, εννοείται όλα σπιτικά. Αυτά που αναφέρω είναι του καταλόγου, μαζί μ’ αυτά όμως υπάρχει και μια πληθώρα πιάτων ημέρας, ανάλογα με τις εποχές και τα κέφια της μαγείρισσας. Όλα τα συνοδεύεις με κρασιά εμφιαλωμένα από αρκετά ενημερωμένη λίστα ή με χύμα δικό τους πολύ καλό και draft μπίρες.
Τη διαφορά στο Αρχοντικό τη βρίσκεις όχι μόνο στη γεύση αλλά και στη διακόσμηση (σαν να είσαι σε τραπεζαρία σπιτιού), στα παιδιά που σε σερβίρουν γελαστά, στη βιτρίνα όπου φιγουράρουν τα φαγητά ημέρας (μέγα λάθος να παραγγείλεις καθιστός και να μη σηκωθείς από το τραπέζι γιατί έτσι θα χάσεις όλο αυτό το θαύμα πανοραμικού gastronomic της ελληνικής κουζίνας), στη μουσική, που μόνο η αναμενόμενη για ταβέρνα - μαγειρείο δεν είναι. Όλα τα παραπάνω σού φτιάχνουν τη διάθεση ώστε να δεις με άλλο μάτι το μεσημεριανό σου, εδώ δεν διεκπεραιώνεις απλά (έφαγα-χόρτασα-έφυγα), αλλά παίρνεις μια ευχαρίστηση, όπως όταν πας σε μια pub και το καταδιασκεδάζεις.
Επειδή δε είναι και γλεντζέδες, στήνουν κάθε Παρασκευοσάββατο τη στερεοφωνική τους οι «Τρεις λαλούν», έτσι λέγεται το συγκρότημα, κιθάρα, μπουζούκι, φωνή, και όλοι χορεύουν και τα ρακόμελα μαζί με τα γαρίφαλα πέφτουν right through (αλά Ζαμπέτας). Κι ακόμη, να ξέρεις πως από το Αρχοντικό μπορείς να παραγγείλεις και στο σπίτι ή στο γραφείο από τις 12.00 ως τις 24.00.
Το Αρχοντικό, Έβρου 40, Πύργος Αθηνών, Αμπελόκηποι, 210 7777.742, ανοιχτά 12.00-24.00, Παρασκευοσάββατα και πιο αργά
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Σε έναν κόσμο όπου όλα γίνονται γρήγορα και έτοιμα, εδώ πολλά πράγματα γίνονται από την αρχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.