- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η Ζιζή Σφυρή δοκιμάζει το μενού που έχει επιμεληθεί ο Renato Mecolli στη «Χρύσα» στο Γκάζι
Η Αρτεμισίου είναι το τελευταίο κάθετο δρομάκι στην Κεραμεικού πριν βγεις στην Ιερά οδό. Σαν μικρό μυστικό στο ήσυχο δρομάκι είναι το εστιατόριο της Χρύσας. Παλιό σπίτι ανακαινισμένο με διακριτικά χρώματα, σε μίνι διαστάσεις, με τρεις σάλες στο εσωτερικό και κηπάκο στο βάθος.
Ένα καταπράσινο δέντρο φωτισμένο με γαλαζωπά φωτάκια στολίζει τη δροσερή ήσυχη αυλή. Το βυζαντινό πλακόστρωτο από παλιά μάρμαρα δίνει αίγλη στο μικρό σπίτι του Κεραμεικού. Χαμηλά φωτάκια μαζί με μουσική συνοδευτική φαγητού φτιάχνουν την ατμόσφαιρα. Καναπέδες που πιάνουν τη μια μεριά του τοίχου, λίγα τραπέζια στρωμένα με ολόλευκα λινά μακριά τραπεζομάντιλα, μια αρχοντιά διακριτική και διάχυτη παντού. Άρωμα γυναίκας. Η Χρύσα με την κόρη της άψογες οικοδέσποινες, είναι σαν να σε έχουν καλεσμένο στην αυλή του σπιτιού τους.
Μέσα στην κουζίνα ο Renato Mecolli έχει την επιμέλεια των πιάτων, πάντα με τη βοήθεια και την υψηλή επιστασία της Χρύσας. Χρόνια τώρα η Χρύσα, από το παλιό της στέκι στα Πετράλωνα, με φροντίδα κι έμπνευση προσφέρει μια κουζίνα δημιουργική, ευχάριστη, μεσογειακά εμπνευσμένη. Με περιποίηση που ξεπερνάει τον όρο «καλό σέρβις», προσθέτοντας τη φυσική ευγένεια που τη διακρίνει. Αυτό το βλέπεις σε κάθε μικρή λεπτομέρεια που κάνει πάντα τη μεγάλη διαφορά. Σκεφτείτε ότι λέρωσα το τραπεζομάντιλο με λίγη κόκκινη σάλτσα τού ντιπ και πάραυτα καλύφτηκε από λευκό ναπερόν για να μη χαλάσει η αισθητική τελειότητα.
Ο κομψός κατάλογος έχει λίγα πιάτα και προστίθενται σε αυτόν πιάτα ημέρας. Εμείς, τυχεροί, δοκιμάσαμε και ψωμάκια ημέρας με κουρκουμά και καρύδι, με ελιά, και με λιαστή ντομάτα, που τα βουτήξαμε στο ντιπάκι. Η σαλάτα είχε βινεγκρέτ από λιαστή ντομάτα που έδενε πολύ ωραία με το κατσικίσιο τυρί και τα πράσινα λαχανικά. Στα πιάτα ημέρας περιέχονταν αμπελοντολμάδες γιαλαντζί του ονείρου, που συνοδευόντουσαν από πικάντικη σος γιαουρτιού. Τα μαντί ήταν κι αυτά πεντανόστιμα, με το γιαούρτι και το μπούκοβο που τα συνόδευαν.
Για δεύτερα πήραμε ένα λουκουμάτο κότσι αρνιού με ριζότο από άγριο μάραθο και φιλεταρισμένο λαυράκι με σπανάκι και σάλτσα σελινόριζας, αρωματισμένο με τρούφα που το έκανε πολύ deli. Συνεννοηθήκαμε να πάρουμε ένα γλυκό μόνο, κι αυτό δεν ήταν το εξαιρετικό τους cheese cake με μέλι που το είχαμε ξαναδοκιμάσει, αλλά ο φοβερός πολίτικος χαλβάς, φτιαγμένος με βούτυρο και γάλα, που ταίριαζε απίστευτα με το παγωτό κανέλα και τη σος πορτοκαλιού.
Χρύσα: Αρτεμισίου 4 & Κεραμεικού, Γκάζι, 210 3412.515. Ανοικτά Δευτέρα-Σάββατο, 20.30-1.00. Κυριακή κλειστά. Κατανάλωση/άτομο € 30-40.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.