Resto

Ofto / The stolen lamb restaurant

Αν σ' αρνι-θώ αγάπη μου!

Στέφανος Τσιτσόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Χρήστος Χαζαρίδης με μυεί στην κουλτούρα και τα γαστριμαργικά μυστικά του εστιατορίου του “Ofto / The stolen lamb restaurant”, στα ελληνικά «Οφτό / Το Κλέφτικο», που στην ουσία, παραπέμποντας σε έναν πανάρχαιο τρόπο μαγειρέματος του αρνιού, βάζει στοίχημα να συγκεντρώσει όλους τους καλοφαγάδες της πόλης και να τους το δώσει κυριολεκτικά στο πιάτο. Κι όχι μόνο το Πάσχα, συμπληρώνω, πριν με ταξιδέψει στα ενδότερα της κουζίνας του. «Το “οφτό”, παραλλαγή του “οπτός”, προέρχεται από το αρχαιοελληνικό “έψω”, που θα πει “βράζω”. Ο “κλέφτικος” τρόπος μαγειρέματος, που η ιστορία τον θέλει να εξευρίσκεται επί Τουρκοκρατίας, όταν οι Έλληνες φρόντιζαν να ψήνουν το σφαχτάρι κάτω από τη γη ή κρυμμένο ανάμεσα στα βράχια των σπηλαίων, ώστε να μη βλέπουν τον καπνό οι εχθροί και να μην ξέρουν τι μαγειρεύεται, είναι η “πατέντα”, αν θέλεις, που λανσάρει το εστιατόριό μας. Αυτό είναι το ιδιαίτερο και η διαφορά του “The stolen lamb” από τα άλλα εστιατόρια: τα ιδιαίτερα πιάτα και ο τρόπος μαγειρέματος, που συντελείται στους δυο φούρνους, απέναντί σου».

image

Τους βλέπω. Δυόμισι ώρες προετοιμασίας και έξι ώρες ψησίματος, μέχρι το αιγοπρόβειο κρέας τους, που έρχεται από την Πτολεμαΐδα, να γίνει «λουκουμάκι», κάνουν τα πιάτα του σεφ Νίκου Θεοδωρούδη να διεκδικούν τον τίτλο του απόλυτου lamb gourmet. Είτε το γευτείτε σαν πίτα μπουρέκι με φρέσκια ντομάτα και λιωμένο κασέρι, είτε σε πήλινο με κριθαράκι και κωδικό «γιουβέτσι», ακόμα όμως και σε εκδοχή κυπριακού ταβά, που παραπέμπει σε πιο συριακό τρόπο μαγειρέματος, εφόσον αναμειγνύονται μέσα του κίμινα και κανέλες, τα αρνάκια του “Ofto / The stolen lamb restaurant” είναι απαιχτουάρ και χορταστικουάρ εξαισίου!

image

Καταφθάνουν τα πρώτα πιάτα. Μια σαλάτα με iceberg, μαρούλι, βινεγκρέτ φρούτων, πιπεριά πράσινη, αγγουράκι και λεπτοκομμένα κομμάτια πεπονιού, αφού ακόμα εκεί έξω στη Θεσσαλονίκη κάνει καλοκαίρι. Συνοδεύεται από «ψεύτρες» πατάτες, αφού είναι τηγανισμένες σε φούρνο, μετά σος πάπρικας, και από μανιτάρια σε πήλινο πιάτο, γεμισμένα με σκορδοβούτυρο και πρέζα παρμεζάνας.

image

image

Ρίχνω πέντε αστέρια, μετά πολλών επιδοκιμαστικών επιφωνημάτων, τύπου «ναι, ναι, ναι, ελληνική πατροπαράδοτη κουζίνα στα μεγαλειώδη της» και μένω ενεός όταν σκάνε μαζί παρεάκι η γιαουρτλού και το signature plate Οφτό. Υπενθυμίζω: δύο ώρες προετοιμασία και έξι ώρες ψησίματος το κάνει να λιώνει σαν λουκούμι και να εκρήγνυται στον ουρανίσκο μου σαν μέλι!

image

Η δε γιαουρτλού, ένα ποίημα, μια ραφιναρισμένη πανδαισία, μαγειρεμένη χωρίς ίχνος μπαχαρικού. Σερβιρισμένη, πέρα από τη σος γιαουρτιού εντός της οποίας κολυμπά, και με σπέσιαλ πρόσμιξη ροκφόρ, αν το επιθυμούν οι μερακλήδες.

image

Ρίχνω πέντε μπεεε αστέρια και στη γιαουρτλού, γεύομαι υπέρτατο κόκκινο κρασί από την Οινοποιητική Μεσήμβριας και από τον Παράδεισο, όπου κατοικώ, επιστρέφω στη Θεσσαλονίκη για μερικές ακόμα χρήσιμες κουβέντες με τον Χρήστο. «Με ενδιαφέρει να έρθει ο κόσμος και να φύγει ικανοποιημένος, όπως ο κύριος προχθές που, όταν είδε το λογαριασμό, αναφώνησε πως νιώθει πως… μας κλέβει. Αυτό που απόλαυσε σε σύγκριση με αυτό που κλήθηκε να πληρώσει τον έκανε να νιώσει πως μας ληστεύει! Το μενού μας κινείται στα 25 ευρώ τα δύο άτομα, συν ποτό, και πιάνει βαριά τα 30 με 40, αν στο τραπέζι ανοίξουν κρασιά ετικέτας, από την ενημερωμένη κάβα μας».

image

Παρατηρώ το χώρο. Πράσινες πινελιές κυριαρχούν επί του άσπρου, παντού ευδιάκριτο το αρνάκι σήμα κατατεθέν του εστιατορίου, ντιζαϊνάτα καθίσματα και αναπαυτικοί καναπέδες. Όταν για γλυκό καταφθάνει το μαλεμπί, «κρέμα» με ευλογημένο ροδόνερο και σιρόπι σταφυλιού, ώστε να εξαφανιστεί η γεύση των κρεάτων, δοξάζω τον Χρήστο και την ιδέα του: ένα εξειδικευμένο μαγαζί - λατρεία και σπονδή για όλους εμάς που είμαστε φαν της συγκεκριμένης γεύσης. Καλό το χοιρινό, τίμιο το μοσχαράκι, μα σαν το αρνάκι μαγειρεμένο αλά “Ofto” δεν έχει. Μπέσα!

image

Κι αν προσθέσεις και τα σπέσιαλ μενού των 8 ευρώ κατ' άτομο, συν το ποτό, που προσφέρει τις καθημερινές το “The stolen lamb”, και το απολαμβάνουμε όλοι οι επαγγελματίες του κέντρου της Θεσσαλονίκης που ξημεροβραδιαζόμαστε στις δουλειές μας από το πρωί έως αργά το βράδυ, τότε νιώθεις κάτι ακόμα από το συν του ιδιοκτήτη του: αλέγκρος, χαμογελαστός και έξτρα λαρτζ τύπος που φιλοδοξεί το φετινό χειμώνα να μυήσει όλη τη Θεσσαλονίκη στο «κλέφτικο»!

image

Ο Χρήστος Χαζαρίδης μας μύησε στην κουλτούρα και τα γαστριμαργικά μυστικά του εστιατορίου του.

Περάστε από το “Ofto / The stolen lamb” κι αν κάτι από όσα έγραψα, σας πρότεινα και σας συνέστησα δεν είναι όπως το περιγράφω, ΟΚ, δέχομαι: στείλτε μου το λογαριασμό. Γιατί δεν υπάρχει ούτε μία των περιπτώσεων να μην ευφρανθείτε και να μην το δοξάσετε!

Ofto / The stolen lamp: Πλατεία Ναυαρίνου 7, Θεσσαλονίκη, Τ: 2310254680

image

INFO
Ofto / The stolen lamb restaurant
Λειτουργία: Ανοικτό μεσημέρι

Τα πιάτα του διεκδικούν τον τίτλο του απόλυτου lamb gourmet. Παραπέμποντας σε έναν πανάρχαιο τρόπο μαγειρέματος του αρνιού, βάζει στοίχημα να συγκεντρώσει όλους τους καλοφαγάδες της πόλης και να τους το δώσει κυριολεκτικά στο πιάτο. Ένα εξειδικευμένο μαγαζί - λατρεία, απαιχτουάρ και χορταστικουάρ. Ανοιχτά Τρίτη-Σάββατο 1μμ-11μμ, Κυριακή βράδυ και Δευτέρα κλειστά.  

Δες αναλυτικά