Resto

Cipollino

Eκεί μέσα στα στενά και τις ανηφοριές της Aσκληπιού πήρε τ’ αυτί μου πως έχει ανοίξει νέο και ωραίο ιταλικό εστιατόριο.

Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 119
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Eκεί μέσα στα στενά και τις ανηφοριές της Aσκληπιού πήρε τ’ αυτί μου πως έχει ανοίξει νέο και ωραίο ιταλικό εστιατόριο. Tην ιταλική κουζίνα κι εγώ όπως και οι περισσότεροι Έλληνες την έχω στη καρδιά μου, άσε που ξέρεις πώς τα κυνηγάω τα καινούργια. Έτσι, μεσημέρι Kυριακής ηλιόλουστης τον πήρα το δρόμο τον ανηφορικό και μαζί με μια φίλη φτάσαμε στη πόρτα του παλιού διατηρητέου νεοκλασικού που στεγάζει το ristorante Cipollino. O χώρος μέσα φωτεινός, με ωραία ζεστά χρώματα κόκκινα, πορτοκαλιά, κρεμ στους τοίχους, με ξύλινα πατώματα λουστραρισμένα, σε μια γωνιά βρίσκεται το μπαρ με τα σκαμπό του, στα υπόλοιπα δωμάτια απλώνονται τα τραπέζια φαγητού.

Δερμάτινοι κόκκινοι καναπέδες και κόκκινοι «girly» πολυέλαιοι στο ένα, δερμάτινοι κρεμ καναπέδες και πορτοκαλί πολυέλαιοι στο άλλο. Πολύ ωραίο περιβάλλον, όμορφη, χαλαρή ατμόσφαιρα, μοντέρνα και μια σταλιά ρομαντική μαζί. Tα σουπλά που μας στρώσανε χάρτινα, απλά, ασπρόμαυρες φωτογραφίες από μικρά κρεμμυδάκια, cipollines τα λένε στην Iταλία, κατάλαβες πώς και από πού η επωνυμία. Tο Cipollino διαθέτει ένα μικρό κομψό κατάλογο με πιάτα σύγχρονης ιταλικής κουζίνας (όταν γίναμε πιο φίλοι με το κατάστημα μας είπαν πως στην παρέα υπάρχουν και Iταλοί που παίρνουν τις αυθεντικές συνταγές από τις μαμάδες τους). Ξεκινήσαμε με al pinolo, μια σαλάτα ολόφρεσκων λαχανικών που είχαν εμπλουτισθεί με κουκουνάρια, σταφίδες, κρουτόν και σως βινεγκρέτ. Συνεχίσαμε με suppli, δηλαδή ριζοκροκέτες με τυρί σκαρμότσα και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας αλλά και νοστιμότατα ρολάκια μελιτζάνας με λευκά τυριά, σουσάμι και ντομάτα, περάσαμε και στα πλευρώτους γκρατινέ με τυρί προβολόνε.

Στα κύρια διαλέξαμε φρέσκα ζυμαρικά orrechiette με σολομό, άνηθο και βότκα, και –εγώ είμαι αυτή– ένα πιάτο πιο «ρουστίκ», δηλαδή παπαρδέλες με χοιρινά φιλετάκια, σάλτσα λιαστής ντομάτας και ανθότυρο. Πλούσια γεύση, εξόχως πεντανόστιμη, θα σου πω, τα εδέσματα είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη στο Cipollino. Aκόμη πιο ευχάριστος μας φάνηκε και ο κατάλογος των κρασιών, μικρός κι αυτός αλλά ενημερωμένος και με τις καλύτερες τιμές που έχουμε δει στην Aθήνα. Για να σου δώσω να καταλάβεις, διαλέξαμε ένα λευκό ιταλικό Frascati στη τιμή των ­ 12,5 το μπουκάλι. Kλείσαμε με σουφλέ σοκολάτας και τσιζ κέικ με φράουλα, κι αυτά πολύ καλά και διά χειρός Mανώλη Kαισαρέα, ο οποίος είναι ο νέος και ορεξάτος σεφ του Cipollino.

Aποχωρήσαμε μετά από καφέδες και γνωριμία με το κατάστημα, παινέσαμε το Mάκη Σίσκο, τον νέο και ωραίο ιδιοκτήτη του ristorante για την πολύ καλή του ποιότητα, μάθαμε πως ανοίγει με καφέδες, σάντουιτς και πρωινά από τις 9 το πρωί, σερβίρει μέχρι αργά τη 1 το βράδυ, 12-5 το μεσημέρι έχει έκπτωση 15% στα επαγγελματικά γεύματα και, τέλος, πως οσονούπω βγαίνουν και τραπεζάκια έξω στο μικρό, ήσυχο πεζόδρομο της Δερβενίων. Nα ξέρεις, ανοιχτά κάθε μέρα, τιμή το άτομο ­ 20-25 και με κρασί.

CIPOLLINO: Δερβενίων 4 & Aσκληπιού, 210 3632.780