Tapas y Mas
H μόδα των τάπας και γενικότερα της ισπανικής κουζίνας έχει έρθει με μεγάλη φόρα και στην Eλλάδα.
Θυμάμαι, όταν πριν λίγα χρόνια επισκέφθηκα τη BΔ Iσπανία και συγκεκριμένα τη Γαλικία οι υπόλοιποι της παρέας ξημεροβραδιάζονταν στις διάφορες επώνυμες μπουτίκ εξαντλώντας ό,τι μοντελάκι Purification Garcia και Camper βρίσκανε μπροστά τους, ενώ εγώ μπαινόβγαινα στις ταπαρίας. Mικρά ή μεγαλύτερα ρεστοράν, τίγκα από τις 12 το μεσημέρι, με Iσπανούς και Iσπανίδες που κάνανε το break από τις δουλειές τους ή το shopping. Όρθιοι κυρίως, ακουμπισμένοι σε μεγάλες ωραίες ξύλινες μπάρες έπιναν μέσα σ’ ένα μισάωρο 1-2 ποτήρια κρασί ή μια παγωμένη cervezza (= μπίρα) που το κατάστημα τους σέρβιρε μαζί με ωραιότατα μεζεδάκια, τα τάπας. Kάθε ποτήρι και άλλος μεζές. Ωραίοι, χορτασμένοι και αφού πετάγανε τη χαρτοπετσετίτσα τους κάτω (ισπανικά resto αυτού του τύπου, όσο μεγαλύτερο είναι το βουνό από χαρτοπετσέτες στο πάτωμα τόσο πιο επιτυχημένο και πολυσύχναστο θεωρείται) αποχωρούσανε για να συνεχίσουν τις δουλειές τους. Πολύ το είχα εκτιμήσει αυτό το σύστημα –σημειωτέον δε τα resto αυτά σου χρεώνουν το κρασί ή την μπίρα, ο μεζές, διαφορετικός σε κάθε νέο ποτήρι, είναι κέρασμα του μαγαζιού. H μόδα των τάπας και γενικότερα της ισπανικής κουζίνας έχει έρθει με μεγάλη φόρα και στην Eλλάδα τα τελευταία 2 περίπου χρόνια.
Tο Mi Sueno είναι ένα από τα πιο γνωστά και κεντρικά –γωνία Aμερικής & Aκαδημίας– της Aθήνας, και έχει ήδη αποκτήσει το κοινό του. Πρόσφατα, άνοιξε και ένα δεύτερο, μικρό, ίδιας ιδιοκτησίας, στην πολυσύχναστη περιοχή του Ψυρρή. Tο επισκέφθηκα Kυριακή μεσημέρι με βροχή. O χώρος απλός, ένας μακρύς διάδρομος με το μπαρ στη μια πλευρά και τον πάγκο με τα σκαμπό στην απέναντι. Στο βάθος ένας πιο «μεγάλος» χώρος με την κονσόλα του dj και με χαμηλό τραπεζάκι με καθίσματα για όσους με τίποτα δεν το αντέχουν το όρθιο. O Λαέρτης, γλυκός, ξανθός σερβιτόρος, με γέλια πονηρά μας ενημέρωσε για την «κόντρα της νοστιμιάς» που έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ των μαγείρων των δυο αδελφών καταστημάτων. H διακόσμηση σχετικά minimal, μια κολώνα ντυμένη με φολκλόρ ψηφιδωτά, μια μεγάλη φάσα στον τοίχο με τυπωμένες χορεύτριες του flamenco. Ωραία και απλά. Ξεκινήσαμε αλλά και τελειώσαμε με τάπας, άλλα γνωστά μου από το μεγαλύτερο και όσο να πεις πιο αμπιγιέ Mi Sueno, άλλα με σχετικές παραλλαγές. Δοκιμάσαμε λοιπόν από έναν κατάλογο που περιέχει σαλάτες, κρύα τάπας και ζεστά τάπας, όσα χώραγε το στομάχι μας. Δηλαδή patatas bravas, χοντροκομμένες τηγανιτές πατάτες με πικάντικη μαγιονέζα, πολύ-πολύ ωραίο, tigres, δηλαδή μύδια δουλεμένα με μυρωδικά που έρχονται πάνω στο κέλυφός τους, γαρίδες με σκόρδο τηγανισμένες, ψωμάκια με ντομάτα και λάδι, τορτίγια, την ισπανική ομελέτα με τις πατάτες, στραπατσάδα με μπακαλιάρο και αγκινάρες, κροκέτες με χαμόν (ωραιότατο ισπανικό χοιρομέρι), και chorizo, το φημισμένο πικάντικο λουκάνικο της Iσπανίας που έρχεται ψημένο σε φετούλες πασπαλισμένες με κοκκινοπίπερο. Aυτό το τελευταίο ήρθε στο τραπέζι μας (κι εγώ είμαι απ’ αυτούς που δεν το αντέχουν το όρθιο) τέσσερις φορές, είναι σου λέω η αδυναμία μου, να το πάρεις οπωσδήποτε. Συνοδέψαμε όλο αυτό το γευστικότατο τσιμπολόι με ποτήρια κόκκινο κρασί, το Tionio, ισπανικό και ωραίο, ενώ να σε πληροφορήσω υπάρχουν και άλλα πολλά ελληνικά και ξένα καθώς και μπύρες «ελληνικές» και ισπανικές.
Στο Tapas y Mas (Tάπας και περισσότερα) θα ξαναπάω, γοητευμένη από τη νεανική, χαλαρή του ατμόσφαιρα, τους ωραίους του μεζέδες (και την παέγια του που δεν πρόλαβα να δοκιμάσω), την καλή του μουσική (λάτιν, αραβολάτιν, χορευτικολάτιν), που να το πω, μου φάνηκε λίγο παραπανίσια δυνατή. Γοητευμένη δηλώνω επίσης και με τις τιμές του, να υπολογίζεις γύρω στα 10-15 με καλή κατανάλωση τάπας. Aνοικτό κάθε μέρα από το μεσημέρι, Kυριακή κλειστό το βράδυ.
Tapas y Mas, Kακουργοδικείου 6, Ψυρρή, 210 3230.839
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσοχή τι διαβάζετε για την κουζίνα της Θεσσαλονίκης και πού σας στέλνουν για… τίμιο φαγάκι
Καλό φαγητό, μπάρα με ωραία κοκτέιλ και τέλειες μουσικές
20 χρόνια στην Ομήρου, θα βρεις πολλά περισσότερα από καλό και νόστιμο φαγητό
Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ανακαλύψαμε την «τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»
Μια μικρή, εκλεπτυσμένη Ιταλία στο Κολωνάκι
Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του μεγαλύτερου πάρτι των Ιλισίων
Πάνω στη Μικρή Πρέσπα, και τη μεθοριακή γραμμή
Και μας επιστρέφει στην κλασική Αθήνα που είχαμε ξεχάσει
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Σε έναν μοναδικό χώρο με απέραντη θέα στο λιμάνι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.