Στα «βρόμικα» της πόλης
Με λένε Μπάμπη και δουλεύω 21 χρόνια στην καντίνα – από τότε που άνοιξε
«Σε είδα ξανά, ήσουν στα μαύρα ντυμένη/ Πλατεία Μαβίλη τέσσερις παρά/ Μαζί με ένα ψώνιο κι οι δύο χαμένοι/ Τρώγατε σάντουιτς, θολή ματιά...».
«Σε ένιωσα μέσα μου παντού». Μουσική και τραγούδι Γιώργος Δημητριάδης, στίχοι Κώστας Λειβαδάς.
Με λένε Μπάμπη και δουλεύω 21 χρόνια στην καντίνα – από τότε που άνοιξε. Μεγάλο σχολείο η νύχτα, δουλεύουμε ταυτόχρονα 5 άτομα για να βγάλουμε πέρα τη ζήτηση, ιδιαίτερα τα Παρασκευοσαββατοκύριακα. Το μοιραζόμαστε σε βάρδιες. Ανοίγουμε στις 8 το βράδυ και πάμε μέχρι τις 6.30-7.00 το πρωί. Πουλάμε πολλά hot dogs με ψητό και βραστό λουκάνικο, σάντουιτς, σουβλάκι χοιρινό ή κοτόπουλο, κρέπες αλμυρές και γλυκές. Τα σουξέ μας είναι το ψητό λουκάνικο –γνωστό και σαν βρόμικο– με ψωμί, κρεμμύδια, μουστάρδα κ.λπ.
Οι πελάτες συνήθως είναι φτιαγμένοι από αλκοόλ, αυτό, όσο να ’ναι, προκαλεί λίγο εκνευρισμό, αλλά, μωρέ, τους καταφέρνουμε, δεν έχουμε προβλήματα. Όλη η Αθήνα περνάει από δω, πού να τους θυμάμαι όλους; Ο Διονυσίου, η Δήμου, ο Λειβαδάς, η Αθηνά Οικονομάκου, ο Μάνος Παπαγιάννης, πολύ καλά παιδιά όλοι. Το 90% είναι μόνιμοι πελάτες, μερικοί τρώνε και δύο φορές σε μια βραδιά, μία στις 9.30 και μετά, κατά τις 5 το πρωί… τσουπ, ξανάρχονται. Όταν έχει δουλειά δεν προλαβαίνουμε να αλλάξουμε κουβέντα, όταν αραιώνει πιάνουμε και καμιά συζήτηση με τους πελάτες. Ευτυχώς που έχουμε ρεπό και βάρδιες, έτσι προλαβαίνουμε κι εμείς να διασκεδάσουμε καμιά φορά. Αν είναι καλά τα λεφτά; Εντάξει, καλά είναι… σχετικά. Εγώ έχω ρεπό Δευτέρα και Τρίτη, τότε διασκεδάζω. Δεν κάνω άλλη δουλειά, επαγγελματικά το κάνω αυτό.
Μέχρι να ψηθεί το λουκάνικο, κάνουμε και λίγο καμάκι. Εντάξει, όταν μας παίρνει. Τόσα χρόνια που ’μαι εδώ έχω παρακολουθήσει πολλές ερωτικές ιστορίες στην πλατεία. Κάθε μέρα βλέπουμε και πολλούς τσακωμούς ερωτικούς ή «φτιαξίματα». Τις καθημερινές, που υπάρχει λίγη λάσκα, ακούμε και εξομολογήσεις από τους πελάτες. Αλλάζουμε και δύο κουβέντες για τις ζωές τους. Το πιο περίεργο που μου ’χει τύχει είναι όταν μια φορά βρήκαμε ένα πορτοφόλι και είχε μέσα 2.400 ευρώ. Βρήκαμε σε ποιον ανήκει, ήταν μια κυρία, της τηλεφωνήσαμε, και τι γύρισε και μας είπε αντί να πει ευχαριστώ; Ότι είχε μέσα 2.700! Τρελαίνεσαι ή δεν τρελαίνεσαι;
*Γράφει ο Μπάμπης, υπάλληλος στην καντίνα της πλατείας Μαβίλη
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσοχή τι διαβάζετε για την κουζίνα της Θεσσαλονίκης και πού σας στέλνουν για… τίμιο φαγάκι
Καλό φαγητό, μπάρα με ωραία κοκτέιλ και τέλειες μουσικές
20 χρόνια στην Ομήρου, θα βρεις πολλά περισσότερα από καλό και νόστιμο φαγητό
Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ανακαλύψαμε την «τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»
Μια μικρή, εκλεπτυσμένη Ιταλία στο Κολωνάκι
Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του μεγαλύτερου πάρτι των Ιλισίων
Πάνω στη Μικρή Πρέσπα, και τη μεθοριακή γραμμή
Και μας επιστρέφει στην κλασική Αθήνα που είχαμε ξεχάσει
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Σε έναν μοναδικό χώρο με απέραντη θέα στο λιμάνι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.