Γευση

Πώς να καταλάβεις ότι το ψάρι που αγοράζεις είναι φρέσκο

4 στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ μίξερ 7
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς να καταλάβεις ότι το ψάρι που αγοράζεις είναι φρέσκο

Μίξερ 7: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ψάρι

Μια σειρά από παράγοντες, μαζί με το πολύ αυστηρό πλαίσιο διάθεσης προϊόντων στην αγορά, έχει εξαλείψει το ζήτημα των μη φρέσκων ψαριών στο οργανωμένο εμπόριο. Ειδικά αν είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, τότε γνωρίζουμε ότι είναι φρέσκα, καθώς ψαρεύονται μόλις ένα 24ωρο πριν. Εμείς όμως, ως έξυπνοι καταναλωτές,σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να γνωρίζουμε πώς να ξεχωρίζουμε το φρέσκο ψάρι. 

Η  μυρωδιά
Αν το ψάρι μυρίζει βαριά, το αφήνουμε στον πάγκο. Σημαίνει ότι σε αυτό έχουν αναπτυχθεί πολλά μικρόβια και μικροοργανισμοί που έχουν αλλοιώσει τη σάρκα του. Αν από την άλλη, μοσχοβολάει θάλασσα και ιώδιο, τότε είναι σίγουρα φρέσκο.

Το μάτι
Τα μάτια του ψαριού πρέπει να είναι διαυγή, ολοκάθαρα, γυαλιστερά και ολοζώντανα.

Τα βράγχια
Πρέπει να ανοίξουμε λίγο το μάγουλο του ψαριού και να κοιτάξουμε τα βράγχια. Εάν το χρώμα τους είναι κόκκινο, το ψάρι είναι φρέσκο και κατάλληλο προς κατανάλωση.

Το σώμα
Αυτό που πρέπει να ελέγξουμε ως προς το σώμα, είναι αν αυτό είναι σφιχτό. Αν το πιέζουμε προς τα μέσα και επιστρέφει κι αν το αισθανόμαστε συμπαγές, τότε είναι φρέσκο. Τα φρέσκα ψάρια έχουν κοιλιά φουσκωτή και σκληρή, που μοιάζει με μπαλόνι. Επίσης, ένα φρέσκο ψάρι δεν λυγίζει. Έχει σφιχτή σάρκα και όταν το πιάνεις οριζόντια από το κεφάλι στέκεται, δεν πέφτει στο πλάι.

ExtraTip: Κάποιες φορές βλέπουμε στα ψάρια μια βλεννώδη ουσία – κάτι σαν υγρό ζελ. Αυτό είναι καλό, γιατί αυτή η ουσιά είναι η φυσική προστασία των ψαριών στη θάλασσα και όταν τα ψαρέψουμε την έχουν πάνω τους. Επομένως, έχουν περάσει από ελάχιστη επεξεργασία (π.χ. πλυσίματα και διατήρηση σε πάγο) πριν φθάσουν στον πάγκο, και είναι ολόφρεσκα. Βέβαια αν δεν εντοπίσουμε τη συγκεκριμένη ουσία στο ψάρι δεν σημαίνει ότι είναι μπαγιάτικο, γιατί μπορεί απλώς κάποιος να το έχει ξεπλύνειμε νερό. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νικαράγουα: Το νέο στέκι για πεντανόστιμο old school σουβλάκι στον Πειραιά
Νικαράγουα: Το νέο στέκι για πεντανόστιμο old school σουβλάκι στον Πειραιά

Η new age σουβλακερί που στεγάζεται σε γνωστή μονοκατοικία του Πειραιά, οφείλει την ύπαρξή της στο μεράκι μιας παρέας Πασαλιμανιωτών, με πρώτο και καλύτερο τον Μπάμπη που «τρέχει» καθημερινά το κατάστημα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.