- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πώς να καταλάβεις ότι το ψάρι που αγοράζεις είναι φρέσκο
4 στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας
Μίξερ 7: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ψάρι
Μια σειρά από παράγοντες, μαζί με το πολύ αυστηρό πλαίσιο διάθεσης προϊόντων στην αγορά, έχει εξαλείψει το ζήτημα των μη φρέσκων ψαριών στο οργανωμένο εμπόριο. Ειδικά αν είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, τότε γνωρίζουμε ότι είναι φρέσκα, καθώς ψαρεύονται μόλις ένα 24ωρο πριν. Εμείς όμως, ως έξυπνοι καταναλωτές,σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να γνωρίζουμε πώς να ξεχωρίζουμε το φρέσκο ψάρι.
Η μυρωδιά
Αν το ψάρι μυρίζει βαριά, το αφήνουμε στον πάγκο. Σημαίνει ότι σε αυτό έχουν αναπτυχθεί πολλά μικρόβια και μικροοργανισμοί που έχουν αλλοιώσει τη σάρκα του. Αν από την άλλη, μοσχοβολάει θάλασσα και ιώδιο, τότε είναι σίγουρα φρέσκο.
Το μάτι
Τα μάτια του ψαριού πρέπει να είναι διαυγή, ολοκάθαρα, γυαλιστερά και ολοζώντανα.
Τα βράγχια
Πρέπει να ανοίξουμε λίγο το μάγουλο του ψαριού και να κοιτάξουμε τα βράγχια. Εάν το χρώμα τους είναι κόκκινο, το ψάρι είναι φρέσκο και κατάλληλο προς κατανάλωση.
Το σώμα
Αυτό που πρέπει να ελέγξουμε ως προς το σώμα, είναι αν αυτό είναι σφιχτό. Αν το πιέζουμε προς τα μέσα και επιστρέφει κι αν το αισθανόμαστε συμπαγές, τότε είναι φρέσκο. Τα φρέσκα ψάρια έχουν κοιλιά φουσκωτή και σκληρή, που μοιάζει με μπαλόνι. Επίσης, ένα φρέσκο ψάρι δεν λυγίζει. Έχει σφιχτή σάρκα και όταν το πιάνεις οριζόντια από το κεφάλι στέκεται, δεν πέφτει στο πλάι.
ExtraTip: Κάποιες φορές βλέπουμε στα ψάρια μια βλεννώδη ουσία – κάτι σαν υγρό ζελ. Αυτό είναι καλό, γιατί αυτή η ουσιά είναι η φυσική προστασία των ψαριών στη θάλασσα και όταν τα ψαρέψουμε την έχουν πάνω τους. Επομένως, έχουν περάσει από ελάχιστη επεξεργασία (π.χ. πλυσίματα και διατήρηση σε πάγο) πριν φθάσουν στον πάγκο, και είναι ολόφρεσκα. Βέβαια αν δεν εντοπίσουμε τη συγκεκριμένη ουσία στο ψάρι δεν σημαίνει ότι είναι μπαγιάτικο, γιατί μπορεί απλώς κάποιος να το έχει ξεπλύνειμε νερό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Είναι το μέρος όπου πηγαίνεις για να βρεις ένα vibe που λείπει από την Αθήνα
Ένα σημείο αναφοράς για όσους ξέρουν να ξεχωρίζουν τα μέρη με ψυχή και αναζητούν ένα «καταφύγιο»
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.