- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ποια είναι τα ελληνικά και ξένα Π.Ο.Π τυριά;
Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν ένα τυρί να ξεχωρίσει και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης μιας περιοχής;
Περιοδικό Μίξερ #1: Ελληνικά και ξένα Π.Ο.Π τυριά και η περιοχή προέλευσής τους
Όταν ακούμε τη λέξη Π.Ο.Π. –και δεν τη βλέπουμε γραμμένη– πιθανότατα μας έρχεται στο μυαλό στιγμιαία η βασίλισσα της μουσικής βιομηχανίας. Ωστόσο στον κόσμο της γαστρονομίας, η λέξη αφορά την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. O όρος χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από συγκεκριμένη περιοχή, του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον, και του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και ηN επεξεργασία λαμβάνουν χώρα σε μία οροθετημένη γεωγραφική περιοχή με αναγνωρισμένη τεχνογνωσία. Ποια είναι όμως αυτά τα στοιχεία που κάνουν ένα τυρί να ξεχωρίσει και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης μιας περιοχής; Οι φυλές των αγροτικών ζώων, ο τρόπος διαχείρισης και εκτροφής των ζώων, οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, μαζί με τη μέθοδο παρασκευής και ωρίμανσης των τυριών αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες. Στα πολύ θετικά, η προστασία των ονομασιών προέλευσης (Π.Ο.Π) και η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων (Π.Γ.Ε) λειτουργούν ως μέσα ανάδειξεις απομακρυσμένων περιοχών, αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων και κατά συνέπεια τα εισοδήματα των παραγωγών. Παρακάτω, θα βρείτε όλα τα ελληνικά και κάποια δημοφιλή ξένα τυριά αυτών των κατηγοριών.
Ελληνικά και Ξένα Π.Ο.Π τυριά
Τυριά Άλμης
Φέτα Μακεδονία, Θεσσαλία, Θράκη, Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Λέσβος
Καλαθάκι Λήμνου Λήμνος
Σφέλλα Μεσσηνία και Λακωνία
Μπάτζος Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
Σκληρά Τυριά
Κεφαλογραβιέρα Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Αιτωλοκαρνανία, Ευρυτανία
Γραφιέρα Αγράφων Περιοχή Αγράφων
Γραβιέρα Κρήτης Κρήτη
Γραβιέρα Νάξου Νάξος
Αρσενικό Νάξου Νάξος
Λαδοτύρι Μυτιλήνης Λέσβος
Μετσοβόνε Επαρχία Μετσόβου
Σαν Μιχάλη Σύρος
Φορμαέλλα Παρνασσού Δήμος Αράχωβας
Παρμεζάνα Ρετζιάνο Εμίλια Ρομάνα, Λομβαρδία
Πεκορίνο Ρομάνο Λάτσιο, Τοσκάνη, Σαρδηνία
Ημίσκληρα Τυριά
Κασέρι Μακεδονία, Θεσσαλία, Λέσβος και νομός Ξάνθης
Danablu μπλε τυρί (Π.Γ.Ε) Δανία
Ροκφόρ Μέσα Πυρηναία
Havarti (Π.Γ.Ε) Δανία
Μαλακά Τυριά
Γαλοτύρι Ήπειρος, Θεσσαλία
Κατίκι Δομοκού Περιοχή Δομοκού
Πηχτόγαλα Χανίων Νομός Χανίων
Ανεβατό Νομός Γρεβενών και Κοζάνη
Τσαλαφούτι Τζουμέρκα, Ευρυτανία
Κοπανιστή Κυκλάδες (κυρίως Μύκονο)
Γκοργκοντζόλα Λομβαρδία, Πεδεμόντιο
Μοτσαρέλα Μπούφαλα Πούλια, Καμπανία, Λάτσιο, Μολίζ
Καμαμπέρ Νορμανδία
Μπρι Ιλ Ντε Φρανς
Τυριά Τυρογάλακτος
Μανούρι Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
Ξινομυζήθρα Κρήτης Κρήτη
Ξύγαλο Σητείας Περιοχή Σητείας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.