Αφαιρέθηκε αστέρι Michelin από τον «καλύτερο σεφ στον κόσμο»
Πρόκειται για τον Γκι Σαβουά ιδιοκτήτη του «Monnaie de Paris»
Γαλλία: Αφαιρέθηκε αστέρι Michelin από τον «καλύτερο σεφ στον κόσμο»
Ο Οδηγός Michelin ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απόφαση-σοκ να αφαιρέσει ένα αστέρι από το εστιατόριο του κορυφαίου Γάλλου, σεφ Γκι Σαβουά στο Παρίσι.
Ο 69χρονος κατέχει στάτους τριών αστέρων Michelin από το 2002 για το εστιατόριό του «Monnaie de Paris» με θέα στον Σηκουάνα. Επίσης διατηρεί υποκατάστημα στο ξενοδοχείο και καζίνο «Caesars Palace», στο Λας Βέγκας.
Τον Νοέμβριο αναδείχθηκε ο καλύτερος σεφ στον κόσμο για έκτη συνεχόμενη χρονιά από τη «La Liste», η οποία συγκεντρώνει χιλιάδες κριτικές από όλο τον κόσμο.
Η φήμη του Σαβουά ξεπερνά την κουζίνα ως πρεσβευτής της γαλλικής «art de vivre». Αξίζει να αναφέρουμε ως παράδειγμα πως απέρριψε την τάση για μη αλκοολούχα ποτά – ενώ «δάνεισε» τη φωνή του στη γαλλική εκδοχή της ταινίας «Ο Ρατατούης» της Pixar.
Η απόφαση για την υποβάθμιση των εστιατορίων είναι πάντα ένα εξαιρετικά επίμαχο ζήτημα, ειδικά μετά την αυτοκτονία πριν από 20 χρόνια του Μπερνάρ Λουαζό– στενού φίλου του Σαβουά – αφότου το εστιατόριό του έχασε ένα αστέρι. Ένας άλλος διάσημος σεφ, ο Mαρκ Βερά, πήγε ανεπιτυχώς τον οδηγό στα δικαστήρια το 2019 αφού του αφαιρέθηκε ένα αστέρι και είπε ότι δεν ήθελε ποτέ ξανά να δει επιθεωρητή Michelin στα εστιατόριά του. Από τότε έχει παραδώσει την επιχείρηση στην κόρη του και δεν χάνει ευκαιρία να εκφράσει την πικρία του, ιδίως κατά τη διάρκεια των τελετών του ιστορικού ανταγωνιστή της Michelin, Gault et Millau. Ο Gault & Millau δίνει μια βαθμολογία από το 1 ως το 20 με άριστα το 20. Και αξιολογεί μόνο την ποιότητα του φαγητού. Το σέρβις, οι τιμές και η ατμόσφαιρα του εστιατορίου δίνονται ξεχωριστά ως παρατηρήσεις. Οι «δοκιμαστές» του είναι επαγγελματίες κριτικοί, που πηγαίνουν απροειδοποίητα στα εστιατόρια και «πληρώνουν πάντα τον λογαριασμό τους».
Περίπου 20 γαλλικά εστιατόρια έχουν επίσης υποβαθμιστεί από δύο σε ένα αστέρι στην τελευταία έκδοση του οδηγού Μichelin.
Ο οδηγός δεν είχε υποβαθμίσει κανέναν από το 2019, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών που προκάλεσε η πανδημία Covid-19. Αυτές οι δυσκολίες συνεχίστηκαν με τα εστιατόρια να αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού και, τον τελευταίο χρόνο, τις τιμές στα ύψη. Αλλά ο οδηγός λέει ότι οι υποβαθμίσεις είναι πλέον απαραίτητες για να παραμείνει επίκαιρος.
Ο οδηγός δημιουργήθηκε το 1900 από τους κατασκευαστές ελαστικών Andre και Edouard Michelin ως οδηγός για τους αυτοκινητιστές. Πλέον διαθέτει εκδόσεις σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια και Νότια Αμερική.
Ο πρώτος κόκκινος οδηγός εκτυπώθηκε σε περίπου 35.000 αντίτυπα, τα οποία σε πρώτη φάση διανέμονταν δωρεάν και περιείχαν χρήσιμα στοιχεία για οδηγούς αυτοκινήτων, όπως χάρτες, οδηγίες αντικατάστασης ελαστικών, αλλά και λίστες μηχανικών αυτοκινήτων, ξενοδοχείων και σημείων παροχής πετρελαίου. Η συνέχεια έγινε το 1904 όταν εκδόθηκε παρόμοιος οδηγός και για το Βέλγιο, ενώ σειρά είχαν η Αλγερία, η Τυνησία, η Βαυαρία, η Ελβετία, Ολλανδία, η Γερμανία, η Ισπανία κ.ά.
Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο- που σταμάτησε την έκδοσή του- ο οδηγός ανανεώθηκε, ενώ το 1926 ήταν χρονολογία σταθμός, με την πρώτη τοπική του έκδοση να κάνει την εμφάνισή της (πρόκειται για τον σημερινό πράσινο οδηγό). Έτσι, από εργαλείο marketing της εταιρείας άρχισε σταδιακά να εξελίσσεται σε νέο είδος βιομηχανίας. Είναι και η στιγμή που το αστέρι καθιερώνεται ως επιβράβευση για το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών ενός εστιατορίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Προσοχή τι διαβάζετε για την κουζίνα της Θεσσαλονίκης και πού σας στέλνουν για… τίμιο φαγάκι
Καλό φαγητό, μπάρα με ωραία κοκτέιλ και τέλειες μουσικές
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
20 χρόνια στην Ομήρου, θα βρεις πολλά περισσότερα από καλό και νόστιμο φαγητό
Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ανακαλύψαμε την «τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Μια μικρή, εκλεπτυσμένη Ιταλία στο Κολωνάκι
Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του μεγαλύτερου πάρτι των Ιλισίων
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Πάνω στη Μικρή Πρέσπα, και τη μεθοριακή γραμμή
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Bρίσκεται στη Νάουσα, δίνοντας πνοή στο όραμα του Γιάννη Μπουτάρη
Dubai chocolate, crumble cookies, πουτίγκα με σπόρους chia, κορεάτικη αγγουροσαλάτα, βραχάκια με γιαούρτι και άλλα πολλά
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.