- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Αξιολόγηση τροχαίου ατυχήματος
Ο εμπλεκόμενος τραυματίας θα πρέπει να αναζητήσει την αξιολόγησή του από κλινικό γιατρό
Η γιατρός και ακτινοδιαγνώστρια, Κατερίνα Μαράτου, γράφει στην ATHENS VOICE για τις πιθανές κακώσεις από τροχαίο ατύχημα και την αξιολόγησή τους
Καθημερινά, κατά τις μετακινήσεις μας, είτε με κάποιο όχημα είτε απλώς περπατώντας, βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο ενός τροχαίου ατυχήματος, μικρής ή μεγάλης σοβαρότητας, ειδικότερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τίθεται, λοιπόν, το ζήτημα της αξιολόγησης του ατυχήματος και του συνεπειών του στο ανθρώπινο σώμα, από ιατρικής πλευράς.
Πολλοί άνθρωποι που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα δεν γνωρίζουν τη σοβαρότητα των κακώσεων που ενδεχομένως έχουν υποστεί, με συνέπεια να μην αναζητούν εγκαίρως την ενδεδειγμένη ιατρική διάγνωση και αντιμετώπιση. Τη στιγμή του ατυχήματος, το στρες του οργανισμού, ψυχικό και σωματικό, αντιμετωπίζεται σημαντικά από την έκκριση ειδικών ουσιών (ορμονών και κατεχολαμινών) οι οποίες αμβλύνουν τα συμπτώματα και, άρα, επηρεάζουν την ορθή αξιολόγηση της κατάστασης από τον τραυματία.
Υπάρχουν κλειστές κακώσεις, μη εμφανείς, αρκετά σημαντικές, συχνά ασυμπτωματικές, οι οποίες παραμένουν αδιάγνωστες και δυνητικά απειλούν τη ζωή του τραυματία. Τέτοιες κακώσεις αφορούν σε εσωτερικά όργανα της κοιλίας, όπως τους νεφρούς, το ήπαρ και, κυρίως, τον σπλήνα. Σε κάθε περίπτωση τροχαίου, ο εμπλεκόμενος τραυματίας θα πρέπει να αναζητήσει την αξιολόγησή του από κλινικό γιατρό, κατά προτίμηση στα επείγοντα εφημερεύοντος Νοσοκομείου (χειρουργικός τομέας), ή έστω, στο ιατρείο του προσωπικού-οικογενειακού γιατρού.
Η αναφορά των λεπτομερειών του τροχαίου ατυχήματος δηλώνει τη σφοδρότητα και το είδος των πιθανών κακώσεων και οδηγεί τον κλινικό γιατρό στη στοχευμένη περαιτέρω αντιμετώπιση. Ας μην ξεχνάμε τη σοφή ρήση του Ιπποκράτη: «Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν».
Τροχαίο ατύχημα: Πιθανές κακώσεις
Ας αναφερθούμε επιγραμματικά σε απλές κατευθυντήριες γραμμές αξιολόγησης των πιθανών κακώσεων ενός τροχαίου:
Κεφαλή - αυχένας: Άμεση πλήξη του κρανίου, με ή χωρίς συμπτώματα διάσεισης, χρήζει κλινικής αξιολόγησης. Επίσης, η περιοχή του αυχένα είναι μεγάλης σημασίας σε τροχαία με πτώση ή απότομο φρενάρισμα.
Θώρακας: Άμεση πλήξη-πτώση, πρόσκρουση, πρέπει να αξιολογηθεί για πιθανά κατάγματα πλευρών, επιπλοκές αυτών (τραυματισμός πνεύμονα - πνευμοθώρακα) ή και κακώσεις καρδιάς και μεγάλων αρτηριακών κλάδων. Αξιολόγηση σπονδύλων θωρακικής μοίρας σπονδυλικής στήλης.
Κοιλία: Άμεση πλήξη, συμπίεση, πτώση, αξιολογείται για πιθανή κάκωση εσωτερικών οργάνων, πρωτίστως σπληνός, ήπατος, νεφρών. Αξιολόγηση σπονδύλων οσφυικής μοίρας σπονδυλικής στήλης.
Λεκάνη - ισχία: Κακώσεις οστών και εσωτερικών οργάνων (κυρίως της ουροδόχου κύστεως, ιδίως όταν είναι πλήρης ούρων και υποστεί απευθείας πλήξη). Άνω και κάτω άκρα Αξιολόγηση πόνου, εκχυμώσεων, οιδήματος (μπορεί να υποκρύπτεται κάταγμα).
Μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, ελάσσονος ή μείζονος σοβαρότητας, και μέχρι να λάβουμε βοήθεια, μένουμε ήρεμοι, δεν κινούμαστε, προσπαθούμε να παραμείνουμε ζεστοί (σε περίπτωση ψύχους) και δεν αγνοούμε τυχόν σημεία ή συμπτώματα, όσο αμελητέα κι αν φαντάζουν. Το ίδιο φυσικά θα πρέπει να συμβουλέψουμε και άλλους ανθρώπους που έχουν εμπλακεί σε ατύχημα, στο οποίο βρεθήκαμε παρόντες.