Αυτοκινηση

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024: Νικητής ο Thierry Neuville

Ο Tanak ανεβαίνει στο 3ο βάθρο και κάνει το 1-2-3 για τη Hyundai μετά το τουμπάρισμα του Ogier

Ελένη Χελιώτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024: Νικητής ο Βέλγος Thierry Neuville (Hyundai i20)

Ένα πολύ σκληρό Ράλλυ Ακρόπολις, το σκληρότερο των τελευταίων ετών σύμφωνα με πολλούς, έφτασε στο τέλος του σήμερα, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, με την τελευταία Ειδική Διαδρομή (Ε.Δ.), γνωστή ως Power Stage, – Ελευθεροχώρι 2 – να προσφέρει λίγο ακόμα σασπένς και δράμα! Νικητής ο Βέλγος Thierry Neuville (Hyundai i20) με μία ξεκάθαρη νίκη καθότι στη 2η θέση τερμάτισε ο ομόσταυλός του Dani Sordo (Hyundai i2), 1 λεπτό και 36 δευτερόλεπτα πίσω.

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024: Η νίκη του Thierry Neuville και οι σκληρές αναμετρήσεις

Πού ήταν λοιπόν το δράμα; Η τελευταία Σούπερ Ειδική Διαδρομή του Ράλλυ Ακρόπολις στο Σείριο χθες το βράδυ δεν έφερε καμία αλλαγή στην κατάταξη ή τους χρόνους μεταξύ των πρώτων 4 πληρωμάτων, και τελειώνοντας η ημέρα, η κατάταξη είχε τον Neuville στην κορυφή, τον Sordo σχεδόν ένα λεπτό πίσω του, και τον Sebastien Ogier (Toyota Yaris) στην 3η θέση στην οποία «ανέβηκε» μετά τα 2 κλαταρίσματα του Ott Tanak (Hyundai i20) στην πρώτη Ε.Δ. του Σαββάτου, ο οποίος μέχρι τότε ήταν 1ος

Στην πρώτη Ε.Δ. της Κυριακής, ο Sordo δυστυχώς έκανε πολύ κακό χρόνο καθότι είχε θέμα με την υβριδική του μονάδα, και γενικά δεν αισθανόταν καλά το αυτοκίνητο. Παρότι λοιπόν όταν ξεκίνησαν την ημέρα ο Ogier ήταν 27 δευτερόλεπτα πίσω από τον Sordo, μετά την Ε.Δ. αυτή, ο Ogier κάλυψε αυτό το κενό, ανέβηκε στην 2η θέση, και άφησε τον Sordo στην 3η, 4,7 δευτερόλεπτα πίσω του. Όπως σημειώσαμε και χθες, ο Tanak απείχε περίπου 2 λεπτά από τους προπορευόμενους οπότε η ευκαιρία να τους «προλάβει» δεν υπήρχε.

Πριν τα πληρώματα μπουν στην τελική Power Stage, o Sordo ήταν πια 20,9 δευτερόλεπτα πίσω από τον Ogier, και έτσι το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα φαινόταν σίγουρο. Έλα όμως που οι θεοί των Ράλλυ δεν είχαν πει ακόμα την τελευταία τους κουβέντα.

Αφού πέρασαν τα πληρώματα της κατηγορίας WRC2, η Ε.Δ. διακόπηκε για λίγη ώρα λόγω κάποιου περιστατικού με έναν από τους θεατές ο οποίος χρειάστηκε ιατρική φροντίδα. Λίγη ώρα μετά, μπήκαν τα «τέρατα» της κορυφαίας κατηγορίας. Λόγω της χθεσινοβραδυνής νεροποντής στις γύρω περιοχές της Λαμίας, οι σημερινές Ε.Δ. ήταν ακόμα πιο σκληρές καθότι ήταν στεγνές σε κάποια σημεία, και υγρές ή λασπωμένες σε άλλα. Στα μισά περίπου της διαδρομής, λοιπόν, συνέβη κάτι που σπάνια έχουμε δει όσα χρόνια τρέχει ο Sebastien Ogier: έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και τούμπαρε.

© RBCP

Εκείνη τη στιγμή, με το στόμα μας ανοιχτό, γνωρίζαμε όλοι ότι ακόμα και αν κατάφερνε να το γυρίσει, ακόμα και αν το Yaris του ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση για να πάρει μπρος και να τερματίσει (το οποίο και κατάφερε), είχε χάσει μια θέση στο βάθρο και πολλούς, πολλούς πόντους.

Ο Neuville είχε από πριν σαν στόχο να οδηγήσει με προσοχή και να μην πάρει ρίσκα, ώστε να φέρει με ασφάλεια το αυτοκίνητο στον τερματισμό και να κερδίσει το Ράλλυ τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομάδα του. Δεν ενημερώθηκε για το τουμπάρισμα του Ogier, αλλά όταν τον πέρασε και κατάλαβε ότι ήταν αυτός, «κατέβασε ταχύτητα» και πήγε ακόμα πιο προσεκτικά, γνωρίζοντας πια τι πρέπει να κάνει. Ο ίδιος δήλωσε το εξής: «Δεν είχα την πληροφορία ότι ο Seb τούμπαρε. Μόλις συνειδητοποίησα πως το αυτοκίνητο που είδα στην ειδική ήταν του Ogier, γνώριζα πως έπρεπε απλώς να τερματίσω. Ακολουθήσαμε τους στόχους μας όλο το Σαββατοκύριακο και ανταμειφθήκαμε. Είμαι περήφανος για την ομάδα μου, το αυτοκίνητο ήταν εξαιρετικό.»

© RBCP

Με αυτό, ο Tanak ανέβηκε στην 3η θέση και το 50ο του βάθρο συνολικά στην καριέρα του, παρότι είχε ένα κλατάρισμα προς το τέλος του Power Stage, και κέρδισε πολύτιμους πόντους για το πρωτάθλημα οδηγών. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη 2η θέση στο πρωτάθλημα οδηγών, αφήνοντας πίσω του τον Ogier στην 3η θέση, 4 πόντους πίσω. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Neuville, 34 πόντους μπροστά από τον Tanak.

© RBCP