Αυτοκινηση

Ξεκίνησε το EKO Ράλλυ Ακρόπολις και ο Ott Tanak βρίσκεται στην κορυφή

H Huyndai κάνει το 1-2-3 μετά το πέρας της πρώτης ημέρας

Ελένη Χελιώτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

EKO Ράλλυ Ακρόπολις 2024: Τα ατυχήματα της πρώτης ημέρας και η κατάταξη των οδηγών

Χθες το απόγευμα, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα η τελετή εκκίνησης του Ράλλυ Ακρόπολις στη Λαμία. Το πρωί της Πέμπτης είχε προηγηθεί το δοκιμαστικό Shakedown, όπου ο Takamoto Katsuta (Toyota Yaris) έκανε τον ταχύτερο χρόνο. Αυτό που τα περισσότερα πληρώματα ομολόγησαν χθες με ένα στόμα μετά το Shakedown είναι πόσο σκληρό θα είναι το φετινό Ακρόπολις και πόσο έντονη είναι η σκόνη.

Από την πρώτη κιόλας Ειδική Διαδρομή (Ε.Δ.) –Άνω Παύλιανη 1– του αγώνα, ο οποίος ξεκίνησε στις 7:58 π.μ. σήμερα Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, έγινε απόλυτα σαφές το πόσο σκληρό και απαιτητικό θα υπάρξει το Ακρόπολις του 2024. Σχεδόν κανείς δεν βγήκε αλώβητος από την πρώτη αυτή ημέρα και δεν ήταν λίγοι αυτοί που δεν κατάφεραν καν να τερματίσουν και στις 6 πρώτες Ε.Δ.

© RBCP, EKO Rally Acropolis

Η πρώτη απώλεια συνέβη όταν ο Pierre-Louis Loubet (Skoda Fabia RS Rally2) είχε ένα ατύχημα και βγήκε εκτός αγώνα, και λίγη ώρα μετά το ίδιο συνέβη και στο Έλληνα Λάμπρο Αθανασούλα ο οποίος έχασε τον έλεγχο του Skoda Fabia Rally 2 evo και χτύπησε σε ένα δέντρο, βγαίνοντας και αυτός εκτός στην 1η Ε.Δ. της Άνω Παύλιανης. Με μικρότερη ζημιά, αλλά με μεγάλο κόστος, ο Elfyn Evans είχε ένα κλατάρισμα και αναγκάστηκε να σταματήσει για να αλλάξει ελαστικό, κάτι το οποίο του κόστισε τόσο πολύ χρόνο που ουσιαστικά έχασε τον αγώνα. Στις δύο επόμενες Ε.Δ. του πρωινού σκέλους αντιμετώπισε ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο μπόρεσε και έλυσε εντέλει στο μεσημεριανό σέρβις.

© RBCP, EKO Rally Acropolis

Αντιθέτως, την καλύτερη αρχή στο πρωινό σκέλος είχαν ο Sebastien Ogier (Toyota Yaris), ο Ott Tanak (Hyundai i20), και ο νεαρός Γάλλος Adrien Fourmaux (Ford Puma), ο οποίος έχει αποδείξει στο φετινό πρωτάθλημα πως είναι πολλά υποσχόμενος. Το πρωινό σκέλος τελείωσε πριν το σέρβις με τον Ogier να βρίσκεται στην 1η θέση, 5,9 δευτερόλεπτα μπροστά από τον 2ο Fourmaux, και τον Tanak να βρίσκεται στην 3η γενικής, 3,9 δευτερόλεπτα μετά τον Fourmaux.

© RBCP, EKO Rally Acropolis

Στο δεύτερο πέρασμα όμως της Άνω Παύλιανης, ο Fourmaux ενδεχομένως υπερεκτίμησε τις ικανότητές του, με αποτέλεσμα να τα χάσει όλα όταν έσπασε την μπροστά δεξιά ανάρτησή του στο 10χλμ της Ε.Δ. και τελείωσε την ημέρα πολύ χαμηλά στην κατάταξη. Φαινόταν λοιπόν ότι ο η μάχη ήταν πια μεταξύ των παλιών…έλα όμως που η τύχη…η μοίρα…οι Θεοί των Ράλλυ, είχαν αποφασίσει κάτι άλλο…και ο Ogier έχασε πάνω από ένα λεπτό στην τελευταία Ε.Δ. της ημέρας (Ταρζάν 2) καθότι μπήκε στη Διαδρομή με τεχνικό πρόβλημα, το οποίο αποκάλυψε στο τέλος ότι ήταν σπασμένο τούρμπο, και έτσι έπεσε στην 4η θέση, 2 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα μετά τον πρώτο στην κατάταξη Ott Tanak. Στη 2η θέση τελείωσε ο Dani Sordo (Hyundai i20), 21,8 δευτερόλεπτα πίσω από τον Tanak, και στην 3η ο Thierry Neuville, 23,4 δευτερόλεπτα πίσω από τον Sordo, δίνοντας έτσι στη Hyundai ένα εντυπωσιακό 1-2-3.

© RBCP, EKO Rally Acropolis

Στην 5η θέση βρίσκεται ο Robert Virves (Skoda Fabia Rally2), o οποίος ηγείται της κατηγορίας WRC2 και είναι 1,5 δευτερόλεπτα μπροστά από τον 6ο στην κατάταξη γενικής Sami Pajari (Toyota GR Yaris Rally2). Στην 7η θέση είναι ο Gregoire Munster (Ford Puma) ο οποίος σταμάτησε μέσα στην τελευταία Ε.Δ. της ημέρας για να αλλάξει ελαστικό μετά από κλατάρισμα. Στην 8η θέση βρίσκεται ο Kajetan Kajetanowicz (Skoda Fabia RS Rally2), στην 9η ο Fabrizio Zaldivar (Skoda Fabia RS Rally2), και στη 10η θέση o Nikolay Gryazin (Citroen C3 Rally2) κλείνοντας την πρώτη δεκάδα.