Αυτοκινηση

Τι ισχύει τελικά για την «απαγόρευση» του καφέ στο αυτοκίνητο

Η απάντηση της εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καφές στο αυτοκίνητο
Καφές στο αυτοκίνητο: Τι ισχύει τελικά σύμφωνα με τον ΚΟΚ © Unsplash +

Καφές στο αυτοκίνητο: Τι ισχύει τελικά σύμφωνα με τον ΚΟΚ - Η απάντηση της εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου, έδωσε σήμερα (2.9) διευκρινίσεις για αν έχει αλλάξει κάτι στον ΚΟΚ σχετικά το πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί σε οδηγό αυτοκινήτου αν πιαστεί από την Τροχαία να πίνει καφέ στο αυτοκίνητό του. 

Η κ. Δημογλίδου εξήγησε ότι δεν έχει γίνει καμία αλλαγή ούτε στον ΚΟΚ, ούτε και στις οδηγίες της Αστυνομίας ως προς τους ελέγχους στους οδηγούς. «Ο ΚΟΚ είναι ξεκάθαρος. Ο οδηγός δεν θα πρέπει να έχει τα χέρια του απασχολημένα όταν οδηγεί». Όπως είπε, είναι κάτι που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια και δεν έχει να κάνει με φαγητό ή ποτό. «Ισχύει και στη χρήση κινητού». Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. υπογράμμισε ότι ο οδηγός δεν θα πρέπει να έχει τα χέρια του απασχολημένα σε διάρκεια και όχι στιγμιαία. «Δεν έχει δεχθεί κανένας πολίτης πρόστιμο επειδή τον είδαν να πίνει καφέ στο φανάρι».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3vk01zmt7vt)

Καφές στο αυτοκίνητο: Τι ισχύει σύμφωνα με τον ΚΟΚ

Σύμφωνα με τη 2η παράγραφο του Αρθρου 13 του K.O.K.:

«… Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς».
«Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεόραση. Η εν κινήσει χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας». Έτσι, ο παραβάτης τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατό (100,00) ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για τριάντα (30) ημέρες. Εξαίρεση αποτελούν οδηγοί οχημάτων που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο εν κινήσει χωρίς ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας ή χωρίς να είναι αυτό τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση, οι οποίοι τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.