Αυτοκινηση

Ράλλυ Ακρόπολις 2024: «Ζήσαμε από μέσα» τις δοκιμές εξέλιξης του Ford Fiesta Rally3 της Car Center

Βρεθήκαμε στο κάθισμα του συνοδηγού για μία αξέχαστη βόλτα

Θωμάς K. Ευθυμίου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ATHENS VOICE στις δοκιμές εξέλιξης της  Car Center για το Acropolis Rally 2024

Εάν η λέξη «ΡΕΤ» σας παραπέμπει στα συμπαθή κατοικίδιά μας, τότε θα πρέπει να ξέρετε ότι στην διάλεκτο των ράλι η λέξη αυτή δεν είναι ακριβώς λέξη, αλλά αρκτικόλεξα της φράσης «Pre Event Test»! Και χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε τις δοκιμές set-up ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου πριν από ένα αγώνα ράλι. Εν προκειμένω, του επερχόμενου Ράλλυ Ακρόπολις που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, από 5 ως 8 Σεπτεμβρίου, με κέντρο τη Λαμία.

© Έφη Τορνάρη

Το να βρεθείς κοντά σε μία αγωνιστική ομάδα και να ζήσεις έξι ώρες συνεχούς δραστηριότητας πληρώματος και τεχνικού επιτελείου για το τελικό set-up που θα επιλεγεί για ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, είναι μία ξεχωριστή εμπειρία.

This browser does not support the video element.

Και αν δεν υπάρχει η πίεση και αδρεναλίνη του αγώνα, εν τούτοις στις δοκιμές εξέλιξης ενός αυτοκινήτου δοκιμάζονται μέχρι εξαντλήσεως όλες οι παράμετροι που μπορούν να κάνουν ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο ράλι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένο.

Και οι παράμετροι αυτοί έχουν να κάνουν κυρίως με τις αναρτήσεις (σκληρότητα, γεωμετρία, ρυθμίσεις), αλλά και τα φρένα, και τα διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα που επιδέχονται προσαρμογή στις απαιτήσεις του οδηγού.

© Έφη Τορνάρη

Ράλλυ Ακρόπολις 2024: Το πλήρωμα του Car Center, Νώντας Καρανικόλας-Γιώργος Κακαβάς

H ATHENS VOICE, που θα βρίσκεται ως χορηγός επικοινωνίας της αγωνιστικής ομάδας Car Center -για τρίτη χρονιά- στο Ράλλυ Ακρόπολις, δεν έχασε την ευκαιρία να βρεθεί στα Γεράνια Όρη λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει ο μεγάλος εθνικός μας αγώνας.

Το πλήρωμα της συμμετοχής, Νώντας Καρανικόλας-Γιώργος Κακαβάς, θα πάρουν μέρος στο Ράλλυ Ακρόπολις με ένα εργοστασιακά προετοιμασμένο Ford Fiesta Rally3, θα έχουν την τεχνική υποστήριξη της M-Sport, με στόχο μία διάκριση στην κατηγορία τους.

Ένα τέτοιο αυτοκίνητο ήταν και αυτό που χρησιμοποίησε το πλήρωμα της car Center για να κάνει τις τελικές ρυθμίσεις ενόψει του αγώνα.

Aπό δεξιά: Νώντας Καρανικόλας, Γιώργος Κακαβάς © Έφη Τορνάρη

Η «βόλτα»…

Η «χαλαρότητα», με την έννοια της απουσίας άμεσου αγωνιστικού άγχους, δίνει τη δυνατότητα καμιά φορά, εάν είσαι τυχερός, να βρεθείς στο κάθισμα του συνοδηγού για μία αξέχαστη βόλτα. Όταν μάλιστα η «βόλτα» αυτή γίνεται στο πλάι ενός πρωταθλητή στην κατηγορία του, τότε αποκτά ιδιαίτερη αξία και συνεπάγεται σπάνια απόλαυση. Γιατί ο Νώντας Καρανικόλας (Πρωταθλητής & Κυπελλούχος Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ράλι Χώματος Ελλάδος F2 τις χρονιές 2020, 2021 & 2022) όταν πατάει το γκάζι στο πάτωμα, «το πατάει»…

Και αυτό το διαπιστώνει εύκολα κάποιος όταν δει τους χρόνους που έχει κάνει στα τελευταία δύο Ράλλυ Ακρόπολις απέναντι σε διεθνή και εγχώριο ανταγωνισμό.

Στο cocpit της ευτυχίας! © Έφη Τορνάρη

Έτσι και εγώ δεν έχασα την ευκαιρία να «δανειστώ» για λίγο το μπάκετ του Γιώργου Κακαβά και να γίνω «συνοδηγός» (λέμε τώρα) του Νώντα στο Ford Fiesta Rally3, σε μία βόλτα που κάθε φορά που βρίσκομαι σε αυτή την θέση με κάνει να καταργώ τον χρόνο… να αφοσιώνομαι σε αυτό που απολαμβάνω: τους ήχους της εξάτμισης στη «γυμνή» και «ξεστόλιστη» καμπίνα που χωρίς κανένα μονωτικό ή άλλο υλικό μετατρέπεται σε ένα τεράστιο ηχείο(!), τους ήχους από τις πέτρες στο πάτωμα του αυτοκινήτου, την ανάσα του οδηγού από την ενδοσυνεννόηση, αλλά και τις υπέροχες γωνίες που παίρνει το αυτοκίνητο φλερτάρωντας με τα όρια των νόμων της φυσικής. Α, ναι… Ξέχασα να σας πω και για «χασίματα», τα σημεία δηλαδή που το αυτοκίνητο απογειώνεται όταν βρεθεί σε ένα ανάγλυφο του δρόμου με ύψωμα για να «προσγειωθεί» στην χωμάτινη διαδρομή και να την «ακούσει» η μέση σου, ειδικά αν δεν έχεις και την καλύτερη σχέση με τα γυμναστήρια…

© Έφη Τορνάρη

Όπως και να έχει, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Νώντα-Γιώργο και την ομάδα της Car Center, τόσο για την φιλοξενία, όσο και για την ευκαιρία να προσθέσω στο δικό μου άτυπο παλμαρές «codriving» μία ακόμα βόλτα με έναν εξαιρετικό οδηγό!

Καλό Ακρόπολις, παιδιά!