Αυτοκινηση

Ράλι Φινλανδίας 2024: Ανασκόπηση

Virtual Chicanes: τι είναι και γιατί χρησιμοποιούνται

Ελένη Χελιώτη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ράλι Φινλανδίας 2024: Η ανασκόπηση του αγώνα, οι νικητές,οι βαθμολογίες και η χρήση των Virtual Chicanes

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι εισήγαγε πρώτη φορά virtual chicanes (εικονικά «εμπόδια») στο Ράλι Φινλανδίας. Η πρόοδος της τεχνολογίας έκανε τα virtual chicanes όλο και πιο διαδεδομένα στα ράλι με το σύστημα να χρησιμοποιείται ήδη σε διάφορα άλλα πρωταθλήματα, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι (ERC) στο Rally di Roma.

© RBCP, wrc.com

Τι είναι τα Virtual Chicanes

Μια δοκιμή του συστήματος έγινε κατά τη διάρκεια του Shakedown στο Ράλλυ Λετονίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ένα virtual chicane παρέχει έναν τρόπο να επιβραδύνουν τα αυτοκίνητα πριν από ένα δύσκολο τμήμα χωρίς οι διοργανωτές να βάζουν ένα φυσικό εμπόδιο στους οδηγούς γύρω από το οποίο πρέπει να περιηγηθούν. Αντί να χρησιμοποιούν μπάλες σανού, οι διοργανωτές μπορούν τώρα να ορίσουν προκαθορισμένες περιοχές όπου οι οδηγοί πρέπει να επιβραδύνουν στα 60 χλμ/ώρα.

Τα virtual chicanes χρησιμοποιήθηκαν στο shakedown στη Φινλανδία όπως και στην Ειδική Διδαρομή Ouninpohja, η οποία διεξήχθη δύο φορές ως η Ειδική Διαδρομή 13 και 16 το Σάββατο. Η Ouninpohja, μήκους 33 χιλιομέτρων, επέστρεψε για πρώτη φορά μετά από το 2016, αλλά με αντίθετη κατεύθυνση.

Η Ειδική αυτή Διαδρομή είναι από τις πιο διάσημες στην ιστορία του WRC, γνωστή για τα άλματα υψηλής ταχύτητας και τις δύσκολες στροφές της, και η επιστροφή της οφείλεται εν μέρει στην εισαγωγή των virtual chicanes.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος ασφαλείας ράλι της FIA, Nicolas Klinger, ένας από τους λόγους για τους οποίους έχουν εισαχθεί τα virtual chicanes είναι η ασφάλεια. Το concept αυτό μειώνει την ταχύτητα των αυτοκινήτων πριν από ένα δύσκολο τμήμα του δρόμου και το κάνει με τρόπο που μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο χωρίς τη χρήση φυσικών εμποδίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν συγκρούσεις και να προκαλέσουν ζημιά στα οχήματα.

© RBCP, wrc.com

Ωστόσο, η πρόοδος της τεχνολογίας που επιτρέπει στους διοργανωτές να υιοθετήσουν ένα τέτοιο σύστημα σε συνδυασμό με τη δυσκολία προμήθειας μπάλας σανού (αχυρόμπαλας) για τον προσδιορισμό των chicanes έχει επίσης παίξει ρόλο στην άνοδο των virtual chicanes σε ράλι σε όλο τον κόσμο. «Σε ορισμένες χώρες, δεν μπορούν να έχουν μπάλες σανού και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τις προμηθευτούν. Αυτά τα δέματα από άχυρο ζυγίζουν 400 κιλά και πρέπει να μετακινηθούν, και επίσης μερικές φορές οι δρόμοι μπορεί να είναι πολύ στενοί, επομένως δεν μπορούν μπουν τα εμπόδια μόνο και μόνο λόγω του πλάτους του δρόμου», πρόσθεσε ο Klinger.

© RBCP, wrc.com

«Αυτός λοιπόν είναι ένας από τους λόγους και πρέπει να πω ότι η τεχνολογία έχει αλλάξει, και τώρα μας επιτρέπει να έχουμε virtual chicanes. Είναι κάτι που χρησιμοποιείται στην Αυστραλία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, όπως και στην Ιταλία, οπότε δεν είναι κάτι καινούργιο. Χρησιμοποιούμε απλώς την τεχνολογία που δεν είχαμε πριν. Σίγουρα [η ασφάλεια είναι παράγοντας] γιατί στο μέλλον αυτό θα μας βοηθήσει και θα μας επιτρέψει να κάνουμε άλλα πράγματα και να πάμε σε άλλες Ειδικές Διαδρομές όπου δεν επιτρέπεται να πάμε.

«Υπάρχει επίσης μια αθλητική πλευρά, καθώς όλοι επιβραδύνουν στην ίδια ταχύτητα [για το virtual chicane], έτσι δεν θα υπάρχει κάποιος που να έρχεται και να σπρώχνει την μπάλα σανού και μετά το επόμενο αυτοκίνητο να μπορεί να πάει 20 χλμ/ώρα πιο γρήγορα και να το εκμεταλλευτεί. Στη Λετονία, δεν ήταν μια δοκιμασία για εμάς. Γνωρίζουμε ότι λειτουργεί, έχει δοκιμαστεί και σε άλλες χώρες, ήταν περισσότερο για τους οδηγούς».

Οι νικητές του Ράλι Φινλανδίας 2024

Στην κορυφαία κατηγορία του WRC οι νικητές ήταν: 1ος ο Sebastien Ogier (Toyota Yaris), 2ος ο Thierry Neuville (Hyundai i20),  3ος ο Adrien Fourmaux (Ford Puma)

Στην κατηγορία WRC2 οι νικητές ήταν: 1ος ο Oliver Solberg (Skoda Fabia RS Rally2), 2ος ο Jari-Matti Latvala (Toyota GR Yaris Rally2), 3ος ο Lauri Joona (Skoda Fabia RS Rally2)

© RBCP, wrc.com

Βαθμολογίες

Στο πρωτάθλημα οδηγών: Thierry Neuville (168), Sebastien Ogier (141), Ott Tanak (137), Elfyn Evans (132), Adrien Fourmaux (119), Kalle Rovanpera (86), Takamoto Katsuta (76), Esapekka Lappi (33), Andreas Mikkelsen (29), Dani Sordo (27), Gregoire Munster (23), Martins Sesks (22)

Στο πρωτάθλημα κατασκευαστών: Hyundai Shell Mobis World Rally Team (395), Toyota Gazoo Racing WRT (375), M-Sport Ford World Rally Team (207)