Αυτοκινηση

Γιατί οι αστυνομικοί αγγίζουν το αυτοκίνητο όταν σε σταματούν για έλεγχο;

Η πρακτική που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και γίνεται πια παντού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυτοκίνητο: Γιατί το αγγίζουν οι αστυνομικοί όταν σταματούν για έλεγχο - Η αστυνομική πρακτική που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και γίνεται πια παντού

Ο αστυνομικός σταματά ένα αυτοκίνητο για έλεγχο και αγγίζει την παλάμη του δεξιού του χεριού πάνω στο πορτμπαγκάζ: Είναι μία εικόνα που συναντάμε σε ταινίες, βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έξω στους δρόμους. 

Η συνήθεια αυτή ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, αλλά πια συμβαίνει παντού, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών κρατών. Γιατί όμως οι αστυνομικοί προχωρούν στην εν λόγω κίνηση πάνω στα αυτοκίνητα; Η απάντηση έχει δοθεί από κάποιους βετεράνους αστυνομικούς.

Όταν ο αστυνομικός αγγίζει με την παλάμη του το αυτοκίνητο: Μα γιατί το κάνει;

Όπως επισημαίνουν, με αυτό τον τρόπο οι αστυνομικοί αφήνουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα στο αυτοκίνητο, κάτι το οποίο ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση ενός επεισοδίου με τον οδηγό ή άλλον επιβάτη του ακινητοποιημένου οχήματος.

Στην περίπτωση που δεχθούν επίθεση και ο δράστης διαφύγει με το όχημά του από το σημείο, τα δακτυλικά αποτυπώματα θα βοηθήσουν στην ταυτοποίησή του.

Το άγγιγμα δεν γίνεται σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου αποσκευών, αλλά σε ένα προκαθορισμένο, ώστε να καταστεί ευκολότερο των έργο εκείνων που θα αναλάβουν την διερεύνηση του συμβάντος.

Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι το άγγιγμα του καπό εξυπηρετεί και έναν ακόμη λόγο: Πρόκειμένου να βεβαιωθούν ότι το πορτμπαγκάζ είναι κλειστό, και επομένως δεν κινδυνεύουν να πέσουν θύματα επίθεσης ενός ατόμου που -όσο ακραίο και αν ακούγεται- βρίσκεται εντός αυτού.

Μερικές φορές, μάλιστα, ο αστυνομικός πραγματοποιεί διπλό έλεγχο ασφαλείας αγγίζοντας με το χέρι του την οροφή του αυτοκινήτου ή την πόρτα όταν πλησιάζει για να μιλήσει με τον οδηγό.