Αυτοκινηση

Volvo EX30: Καθρεφτίζει τις τεχνολογικές εξελίξεις της μάρκας

Eνσωματώνει όλες τις σχεδιαστικές τάσεις της μάρκας σε μικρότερη μορφή, ενώ αποτελεί και αισθητικό πρόκριμα για τα μοντέλα του μέλλοντος

Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 916
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το νέο Volvo EX30 είναι το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό Volvo Β-SUV της μάρκας

Η Volvo είναι γνωστή για την εστίασή της στα συστήματα ασφαλείας και την καινοτομία, και οι πολλές εφευρέσεις της έχουν γίνει βιομηχανικά πρότυπα έχοντας σώσει αμέτρητες ζωές σε όλον τον κόσμο.

Πέρα από την ασφάλεια, η Volvo έχει μια μακροχρόνια δέσμευση για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η εταιρεία ήταν από νωρίς ηγέτιδα στην ανάπτυξη οχημάτων πιο αποδοτικών καυσίμων και χαμηλότερων εκπομπών ρύπων. Η Volvo στοχεύει να έχει όλα τα νέα της αυτοκίνητα πλήρως ηλεκτρικά έως το 2030 επιδεικνύοντας την κίνησή της προς ένα πιο πράσινο μέλλον, και ένας βασικός όσο και καθοριστικός «εκπρόσωπός» της στην παγκόσμια αγορά είναι το EX30.

Το νέο Volvo EX30 είναι το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό Volvo Β-SUV της μάρκας

Η μοναδική σκανδιναβική σχεδιαστική αισθητική της Volvo ξεχωρίζει στα οχήματά της, δίνοντας έμφαση στην απλότητα, τη λειτουργικότητα και τις κομψές, όσο και λιτές γραμμές. Και το νέο ΕΧ30 τα έχει όλα αυτά!

Το Volvo EX30 απευθύνεται στους «Mobility Pioneers», που τοποθετούν ως προτεραιότητα τις τεχνολογικές εξελίξεις τις μάρκας, και πλέον σε μια νέα γενιά υποψήφιων αγοραστών που ονομάζονται «Trend Driven Car Buyers».

Το νέο Volvo EX30 είναι το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό Volvo Β-SUV της μάρκας και «λανσάρεται» ως «ένα μικρό αυτοκίνητο με μεγάλες δυνατότητες», το οποίο απευθύνεται κυρίως σε εκείνους που ζουν στην πόλη και αναζητούν ένα αυτοκίνητο που να προσφέρει άνεση επιτρέποντάς τους να μετακινούνται στη δουλειά με τρόπο που να αντικατοπτρίζει ποιοι είναι.

Οπτικά το κοιτάς και το ξανακοιτάς, μιας και το EX30 ενσωματώνει όλες τις σχεδιαστικές τάσεις της μάρκας σε μικρότερη μορφή, ενώ αποτελεί και αισθητικό πρόκριμα για τα μοντέλα του μέλλοντος. Το μακρύ μεταξόνιο, οι μεγάλοι τροχοί και οι κοντοί πρόβολοι δημιουργούν μια οπτική ισορροπία στο εξωτερικό, ενώ ξεχωρίζει αμέσως το ότι πρόκειται για ηλεκτροκίνητο όχημα, κυρίως από την κλειστή μάσκα και τις ζάντες τύπου Aero. Στο εσωτερικό ξεχωρίζει το νέο σύστημα infotainment με ψηφιακή οθόνη 12,3’’ και πρωτόκολλο επικοινωνίας NFC. Εκείνο, όμως, που δημιουργεί αίσθηση είναι η διαισθητική τεχνολογία που ανιχνεύει τις κινήσεις των βλεφάρων και της κόρης του ματιού, ώστε να αναγνωρίζει πιθανή κόπωση ή απόσπαση της προσοχής του οδηγού και να επεμβαίνει με κατάλληλες ειδοποιήσεις ή ακολούθως ενέργειες. Τέλος, «παρούσα» είναι η παλέτα ADAS με έως και 32 συστήματα υποβοήθησης του οδηγού!

Το νέο ΕΧ30 είναι διαθέσιμο με τρία κινητήρια σύνολα, ένα με ηλεκτροκινητήρα 272 ίππων και με μπαταρίες 51 kWh, ένα με ηλεκτροκινητήρα 272 ίππων και με μπαταρίες 69 kWh Extended Range και ένα EX30 με δύο ηλεκτροκινητήρες, με μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύ 428 ίππων, με τη μεγάλη μπαταρία των 69 kWh και τετρακίνηση. Η έκδοση αυτή επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 3,6’’ καθιστώντας το έτσι ως το πιο γρήγορο Volvo παραγωγής στην ιστορία της μάρκας. Η αυτονομία κυμαίνεται από τα 344 έως τα 476 χιλιόμετρα.

Οι τιμές των νέων Volvo EX30 αρχίζουν από τις 37.572 ευρώ για την έκδοση Core με τον ένα ηλεκτροκινητήρα 272 ίππων και με μπαταρίες 51 kWh (χωρίς να υπολογίζεται το όφελος κρατικής επιδότησης).