Αυτοκινηση

9 συμβουλές για να βλέπεις καλύτερα όταν οδηγείς τη νύχτα

Τι πρέπει να προσέχεις

Γεωργία Σκαμάγκα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συμβουλές για οδήγηση τη νύχτα

Η νύχτα γεννά από μόνης της ανασφάλειες, πόσο μάλλον όταν σε βρίσκει στο τιμόνι μες στα σκοτάδια. Ευτυχώς υπάρχουν απλοί τρόποι που κάνουν την οδήγηση το βράδυ πιο «φιλική» και, χωρίς να σου δίνουν υπεράνθρωπη όραση, βελτιώνουν πολύ τις συνθήκες:

Καθαρό παρμπρίζ
Σκόνη, γραμμές ή σημάδια από τους υαλοκαθαριστήρες, απομεινάρια άμοιρων εντόμων που η αεροδυναμική του αυτοκινήτου παρέσυρε πάνω του, το βρώμικο παρμπρίζ μπερδεύει την «προοπτική» του ορίζοντα και παραμορφώνει αυτό που υπάρχει μπροστά σου, ιδιαίτερα τη νύχτα και όταν τα φώτα απέναντι οχημάτων διαθλώνται άναρχα πέφτοντας πάνω στη βρωμιά. Κάποιες ειδικές, επίσης, επεξεργασίες ή προϊόντα, όπως τα απωθητικά βροχής, ενδεχομένως να αυξάνουν τις αντανακλάσεις, δυσκολεύοντας την κατάσταση. Φρόντισε, λοιπόν, να είναι πάντα καθαρό και απαλλαγμένο από κατάλοιπα. 

Καθαρά φανάρια
Μάλλον δεν περνάει από το μυαλό σου, αλλά και η κατάσταση των φαναριών -πλαστικά στην πλειοψηφία των σημερινών αυτοκινήτων- ενδέχεται να δυσκολεύει, λίγο ή περισσότερο, τη νυχτερινή οδήγηση. Η παλαιότητα, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, ο ήλιος, θαμπώνουν την επιφάνεια, αλλοιώνοντας την καθαρότητά τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η απόδοσή τους. Όσο πιο καθαρά είναι τα φανάρια σου τόσο πιο λαμπερή και δυνατή η δέσμη φωτός που ρίχνουν μπροστά και τόσο μεγαλύτερη και η εμβέλειά της. Υπάρχουν αρκετά προϊόντα και τεχνικές στην αγορά που μπορείς να εφαρμόσεις για να αποκαταστήσεις τη λάμψη τους, ρώτησε τον μηχανικό σου.

Στη μεγάλη «σκάλα»
Όταν κινείσαι σε δρόμους με ελλιπή ή σχεδόν καθόλου φωτισμό ή σε επαρχιακούς δρόμους, δίπλα σε χωράφια, δάση, φύση, άναψε τους προβολείς. Όσο πιο μακρύς ο δρόμος και ο ορίζοντας, τόσο πιο αναγκαία γίνονται τα μεγάλα φώτα που θα σε βοηθήσουν να δεις έγκαιρα ένα πιθανό εμπόδιο, όταν γύρω σου επικρατεί μαύρο σκοτάδι. Σε τυφλές ανηφόρες ή στροφές, οι αναμμένοι προβολείς θα αιφνιδιάσουν και θα μειώσουν την ορατότητα των οδηγών που ενδεχομένως εμφανιστούν από την αντίθετη κατεύθυνση -θα τους «στραβώσεις» στην καθομιλουμένη- γι’ αυτό χρησιμοποίησε τη μεγάλη «σκάλα» με σύνεση. Σε μια δυνατή βροχή ή ομίχλη, μην ανάβεις τους προβολείς. Το φως χτυπάει στο πέπλο της βροχής ή της ομίχλης και επιστρέφει σε σένα: ορατότης μηδέν. Θα βλέπεις καλύτερα με τα φώτα πορείας ή αντίστοιχα τα φώτα ομίχλης. 

Μην κοιτάζεις απευθείας το απέναντι όχημα
Αν και ενστικτωδώς το βλέμμα εστιάζει στα φώτα του αυτοκινήτου που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση, προσπάθησε, και με λίγη συνειδητή εξάσκηση, να αποφεύγεις την απευθείας επαφή, εστιάζοντας στην πορεία σου. Ακόμα και στα ελάχιστα ίσως δευτερόλεπτα που αντιλαμβάνεσαι τα φώτα του απέναντι να σε «τυφλώνουν», η προσοχή σου έχει ήδη αποσπαστεί. Επιπλέον, το φαινόμενο μπορεί να κρατήσει περισσότερη ώρα απ’ όση φαντάζεσαι και θέλεις, όταν τα λαμπερά «στίγματα» καταγράφονται στη οπτική σου μνήμη και δύσκολα φεύγουν κάνοντας ακόμη χειρότερη την κατάσταση.

Ρυθμισμένες δέσμες φωτός
Την επόμενη φορά που θα πας το αυτοκίνητο για σέρβις, ζήτησε να τσεκάρουν και να ρυθμίσουν τα φανάρια ώστε να ρίχνουν το φως τους στα σωστά σημεία και απόσταση. Με τον καιρό και τη συχνή χρήση του αυτοκινήτου τα φανάρια απορυθμίζονται, με αποτέλεσμα την περιορισμένη δική σου ορατότητα ή μια άκρως ενοχλητική αντανάκλαση των φώτων σου στον καθρέφτη ενός προπορευόμενου οχήματος.

Χαμήλωσε τον εσωτερικό φωτισμό του αυτοκινήτου
Τα μάτια χρειάζονται μερικά λεπτά για να προσαρμοστούν στο σκοτάδι. Όταν το φως στο εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι αναμμένο, συνηθίζουν σε αυτό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιστρέψουν άμεσα σε συνθήκες «νυχτερινής όρασης». Επιπλέον, εάν έχεις αναμμένο το φως της καμπίνας, μάλλον και η προσοχή σου, έστω και για ελάχιστο χρόνο, εστιάζει σε κάτι που βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο. Και αν δεν το θεωρείς αυτό σοβαρό λόγο να τα σβήσεις ή έστω να τα χαμηλώσεις, σκέψου πως με τα εσωτερικά φώτα αναμμένα, ολόκληρη η καμπίνα καθρεφτίζεται στο παρμπρίζ σου, δυσχεραίνοντας την οδήγηση. 

Καθαρά γυαλιά οράσεως
Όπως ένα βρώμικο παρμπρίζ έτσι και ένα βρώμικο ζευγάρι γυαλιά, μάλλον δυσκολεύει παρά ενισχύει την ικανότητά σου να βλέπεις τη νύχτα. Φρόντιζε να είναι πάντα καθαρά, αλλά καθάριζέ τα τακτικά και με τον σωστό τρόπο, με χλιαρό νερό και σαπούνι χωρίς ενυδατικούς παράγοντες ή άλλα πρόσθετα. Όταν τα σκουπίζεις, χρησιμοποιείς πάντα τα ειδικά πανάκια. Οποιοδήποτε άλλο ύφασμα - η μπλούζα σου, μια χαρτοπετσέτα ή το πουκάμισό σου - αφήνει περισσότερα ίχνη από αυτά που αφαιρεί και επιπλέον μπορεί να προκαλέσει γρατζουνιές στο ευαίσθητο υλικό των φακών. 

Σωστά γυαλιά οράσεως
Μην αμελήσεις το ραντεβού στον οφθαλμίατρο όταν αντιληφθείς έστω και ανεπαίσθητες αλλαγές στην όραση που ίσως υποδεικνύουν πως τα γυαλιά που είχες έως τώρα δεν είναι πλέον κατάλληλα και χρειάζονται προσαρμογή. Ο σκελετός των γυαλών πρέπει επίσης να είναι όσο το δυνατόν πιο απλός, μην τον διαλέγεις με βάση το στιλ ή τις τάσεις της μόδας. Τα ευφάνταστα και πρωτότυπα γυαλιά είναι μεν ωραίες προσθήκες στην εικόνα σου, αλλά ενδέχεται να εμποδίζουν την περιφερειακή σου όραση, κουράζοντας ταυτόχρονα τα μάτια.

Το εσωτερικό ρολόι
Όταν νιώθεις να νυστάζεις, δεν οδηγείς. Εκτός όμως από τη σωματική κούραση, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν «νύστα» που θολώνει την όραση και μειώνει τα αντανακλαστικά. Η εποχική αλλαγή της ώρας, για παράδειγμα, όταν το φυσικό φως της μέρας αρχίζει να μειώνεται, μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση τζετ λαγκ, αποσυντονίζοντας το εσωτερικό σου ρολόι - αυτό που σου λέει πότε πρέπει να πας για ύπνο και πότε να ξυπνήσεις. Όσο πιο γρήγορα προσαρμοστείς, τόσο ταχύτερα θα είναι τα αντανακλαστικά σου.