Αυτοκινηση

Ράλλυ Φινλανδίας: Ο Elfyn Evans πήρε την 1η θέση γενικής

Μια πολύ δύσκολη μέρα για πολλά πληρώματα

Ελένη Χελιώτη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

WRC - Ράλλυ Φινλανδίας: Ο Elfyn Evans πήρε την 1η θέση γενικής

Ο Kalle Rovanperä (Toyota Yaris), ο οποίος είχε προβάδισμα 55 πόντων μπαίνοντας σε αυτόν τον ένατο αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA, έκανε τον ταχύτερο χρόνο σε 5 Ειδικές Διαδρομές της Παρασκευής και κατείχε την 1η θέση γενικής έναντι του ομόσταυλού του Elfyn Evans, κατά 5,7 δευτερόλεπτα μέχρι και την 6η Ε.Δ. της ημέρας.

© RBCP

Όμως, ένα σπάνιο λάθος 11,1 χλμ μετά την εκκίνηση στην 7η Ε.Δ. της Παρασκευής, την 3η Ε.Δ. μετά το μεσημεριανό σέρβις, έφερε ένα καταστροφικό τέλος στην ημέρα του, όταν έχασε τον έλεγχο του Yaris του και τούμπαρε καταστρέφοντας ολοσχερώς το αυτοκίνητό του. Ο Rovanperä και ο συνοδηγός Jonne Halttunen βγήκαν από τα συντρίμμια σώοι, παρά το γεγονός ότι η δύναμη της πρόσκρουσης ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να σκίσει έναν πίσω τροχό από το αυτοκίνητο.

Ο Evans, όντας στη 2η θέση, ανέβηκε στην πρώτη μετά το ατύχημα του Rovanpera και αγωνίστηκε στις υπόλοιπες δύο Ε.Δ. χωρίς λάθη για να προηγηθεί του Thierry Neuville (Hyundai i20) με μόλις 6,9 δευτερόλεπτα μέχρι το τέλος της ημέρας.

© RBCP

«Σε γενικές γραμμές ήταν μια καλή μέρα», είπε ο Evans, ο οποίος ήταν απογοητευμένος που «έδωσε» 2,8 δευτερόλεπτα στον Neuville στην τελευταία Ε.Δ. της ημέρας, Harju. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι συνολικά και προφανώς έχουμε ακόμα πολλή οδήγηση να κάνουμε αύριο».

Τα λάθη τιμωρήθηκαν βάναυσα στους υπεργρήγορους χωματόδρομους της κεντρικής Φινλανδίας και ο Rovanperä δεν ήταν ο μόνος υπέστη τις συνέπειες αυτών. Ο επίσης Φινλανδός Esapekka Lappi (Hyundai i20), προσέκρουσε σε δέντρο στην 4η Ε.Δ. της Παρασκευής ενώ ήταν 4ος γενικής.

© RBCP

Η Παρασκευή ήταν μια ακόμα κακή ημέρα για την ομάδα της M-Sport Ford, καθότι ο Ott Tänak (Ford Puma), ο οποίος ηγήθηκε του αγώνα για την 1η Ε.Δ. την Πέμπτη, είχε, για μια ακόμα φορά φέτος, μια ημέρα που σίγουρα θα θελήσει να ξεχάσει. Στην 2η κιόλας Ε.Δ. της Παρασκευής αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα καθότι το Puma του είχε βλάβη στον κινητήρα, και ο ομόσταυλός Pierre-Louis Loubet είχε ένα ατύχημα στην ίδια Ε.Δ.

Η Παρασκευή όμως ήταν δραματική και για τον Thierry Neuville. Ο Βέλγος ανέφερε έλλειψη πρόσφυσης στο πίσω μέρος νωρίς στην ημέρα και αντιμετώπισε προβλήματα ορατότητας κατά τη διάρκεια διάσπαρτων βροχοπτώσεων. Κατάφερε όμως να παραμείνει μπροστά από τον Takamoto Katsuta της Toyota, ο οποίος έκανε τον ταχύτερο χρόνο στην 1η Ε.Δ. της ημέρας και βρίσκεται τώρα στην 3η θέση γενικής 9,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Neuville.

Στην τέταρτη γενικής και σε απόσταση αναπνοής από το βάθρο βρίσκεται μετά το τέλος της Παρασκευής ο Teemu Suninen (Hyundai i20). Ο επικεφαλής της ομάδας της Toyota, Jari-Matti Latvala, ολοκλήρωσε την πρώτη πεντάδα στην πρώτη του εκκίνηση στο WRC από το 2020. Πίσω του, στην 6η θέση, είναι ο Jari Huttunen, ο οποίος ηγείται του WRC2 σε ένα Škoda Fabia RS Rally2 ξεπερνώντας τον Sami Pajari (Škoda Fabia RS Rally2) όταν ο νεαρός υπέστη ζημιά στα ελαστικά στην προτελευταία Ε.Δ. Οι Nikolay Gryazin, Oliver Solberg και Adrien Fourmaux συμπληρώνουν το top 10.

Ο αγώνας συνεχίζει το Σάββατο με 8 Ε.Δ. (4 στο πρωινό σκέλος και 4 στο απογευματινό) συνολικού μήκους 160,68 χιλιομέτρων.