Αυτοκινηση

Ράλι Σαρδηνίας: Ο Lappi στην κορυφή μετά από μια επεισοδιακή ημέρα

Ο ηγέτης του πρωταθλήματος Kalle Rovanperä έμεινε στην όγδοη θέση αφού «σκούπιζε» τον δρόμο όλη την ημέρα

Ελένη Χελιώτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ράλι Σαρδηνίας - 2η μέρα: Οι Ειδικές Διαδρομές και η κατάταξη των οδηγών.

Υπήρξε μια αρκετά επεισοδιακή ημέρα στο Ράλι Σαρδηνίας και τα προβλήματα φάνηκαν από νωρίς. Να σημειώσουμε ότι προγραμματισμένες ήταν 8 Ειδικές Διαδρομές (Ε.Δ.) για σήμερα, αλλά οι τελευταίες δύο ακυρώθηκαν καθότι οι διοργανωτές δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν έγκαιρα ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο (#49 Laurent Battut, με Hyundai i20 R5) που έπιασε φωτιά στην 5η Ε.Δ. της ημέρας (την 1η του δεύτερου σκέλους η οποία επαναλαμβανόταν μετά).

Elfyn Evans

Από τις 6 αυτές Ε.Δ. ο Dani Sordo, με Hyundai i20, και ο Esapekka Lappi, με Toyota Yaris,  τερμάτισαν πρώτοι σε 2, και οι Ott Tanak, με Hyundai i20, και Elfyn Evans, με Toyota Yaris, σε μία ο καθένας. Πρώτος στην κατάταξη αυτή τη στιγμή βρίσκεται ο Lappi, με τον Tanak να είναι μόνο 0.7 δευτερόλεπτα πίσω του, και τον Pierre-Louis Loubet, με Ford Puma, να είναι 3ος με 15.1 δευτερόλεπτα διαφορά.

Ο Thierry Neuville, με Hyundai i20, εξέφρασε έντονα παράπονα και αγανάκτηση μετά το τέλος της 1ης Ε.Δ. σήμερα καθότι η ορατότητα ήταν σχεδόν μηδενική καθ’ όλη τη διάρκειά της, και η διαφορά μεταξύ αυτοκινήτων ήταν 3 λεπτά (αντί για τα 4 που είχαν στο Ράλι Πορτογαλίας) και επισήμανε πως έχουν επανειλημμένως μιλήσει για αυτό στη FIA, εξηγώντας πως είναι πολύ επικίνδυνο καθότι ιδιαιτέρως η συγκεκριμένη Ε.Δ. ήταν στενή και κλειστή (με πολλά δέντρα και φυτά δεξιά και αριστερά) με αποτέλεσμα να μην περνάει αέρας και η σκόνη που σηκώνουν τα αυτοκίνητα να μην προλαβαίνει να «καταλαγιάσει» μέχρι να περάσει ο επόμενος.

Ο Neuville υπήρξε ξανά άτυχος όταν αντιμετώπισε προβλήματα στην 4η Ε.Δ. της ημέρας στο κιβώτιο ταχυτήτων και έχασε 4 θέσεις στην κατάταξη. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα είχε και ο Tänak στην τελευταία Ε.Δ. της ημέρας, κάτι που του κόστισε την πρωτιά καθότι ήταν κάποια δευτερόλεπτα μπροστά από τον Lappi μέχρι τότε και είχε επιτέλους βρει έναν καλό ρυθμό. Ο Tanak είπε ότι το κιβώτιο έσπασε κοντά στο τέλος της Ε.Δ. και αισθανόταν σαν να οδηγεί με ισχύ στους 3 τροχούς. Οι ακυρώσεις των SS8 και SS9 ωστόσο ήταν «θετικές» για τον Tänak καθώς μπόρεσε να επιστρέψει στο σέρβις στο Alghero χωρίς να χάσει άλλο χρόνο.

Ο Craig Breen, με Ford Puma της M-Sport, είχε καλές και σταθερές επιδόσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας με ένα μικρό λάθος στην 3η Ε.Δ. το οποίο του κόστισε λίγα δευτερόλεπτα και την 3η θέση, την οποία «παραχώρησε» στον ομόσταυλό του Loubet. Βρίσκεται τώρα στην 4η θέση με 0,4 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Loubet.

Ο ηγέτης του πρωταθλήματος Kalle Rovanperä έμεινε στην όγδοη θέση αφού «σκούπιζε» τον δρόμο όλη την ημέρα, κάτι που και εμείς και εκείνος περίμενε.

Για τους δύο Βρετανούς οδηγούς (Elfyn Evans με Toyota Yaris και Gus Greensmith με Ford Puma) η μέρα ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη και κακή. Ο Evans αποσύρθηκε από τον αγώνα μετά από τεχνικό πρόβλημα στο ψυγείο στην 3η Ε.Δ. της ημέρας, ενώ ο Greensmith έχασε πολύ χρόνο μετά από ένα λάθος στο οποίο το αυτοκίνητό του έσβησε και δυσκολεύτηκε να το βάλει ξανά μπροστά.


*Φωτό: WRC Teams