Αυτοκινηση

Η θρυλική Jaguar 100% ηλεκτρική από το 2025

«Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας, η Jaguar θα έχει αναγεννηθεί για να αναδειχθεί ως καθαρά ηλεκτρική μάρκα πολυτελείας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Jaguar
© EPA/PETER FOLEY

Jaguar: Το θρυλικό brand αυτοκινήτων γίνεται πλήρως ηλεκτρικό από το 2025- Τι θα γίνει με τα εργοστάσια στο Σόλιχαλ και στο Κασλ Μπρόμγουιτς

Τα πολυτελή αυτοκίνητα Jaguar θα γίνουν ηλεκτρικά κατά 100% από το 2025. Αυτό ανακοίνωσαν οι κατασκευαστές της Jaguar-Land Rover, παρουσιάζοντας μια νέα στρατηγική πράσινων οχημάτων με σκοπό ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα από το 2039. Τη φίρμα, που ανήκει στην ινδική Tata Motors διευθύνει ο Thierry Bollore, πρώην επικεφαλής της Renault.

Η Jaguar-Land Rover υπόσχεται να επενδύσει 2,5 δισεκατομμύρια λίρες (2,8 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως στην ηλεκτρική ενέργεια. «Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας, η Jaguar θα έχει αναγεννηθεί για να αναδειχθεί ως καθαρά ηλεκτρική μάρκα πολυτελείας», λέει η ανακοίνωση της Jaguar-Land Rover. Το στοίχημα είναι να βρεθεί ένα λειτουργικό περιθώριο για διψήφια νούμερα τιμών λιανικής ―σήμερα η τιμή είναι 50.000-60.000 ευρώ η μονάδα― πράγμα που σημαίνει μικρότερη δραστηριότητα στο βρετανικό έδαφος και πιθανώς downsizing, δηλαδή απώλεια θέσεων εργασίας.

Η Jaguar ισχυρίζεται ωστόσο ότι δεν θέλει να κλείσει το εργοστάσιο στο Σόλιχαλ στη Μεσαγγλία (στην περιοχή του Μπέρμινχαμ), όπου κατασκευάζονται επίσης οι Land Rover: το Σόλιχαλ θα φιλοξενήσει την πλατφόρμα της ηλεκτρικής Jaguar. Αλλά μάλλον το εργοστάσιο του Κασλ Μπρόμγουιτς (επίσης στη Μεσαγγλία) όπου κατασκευάζονται μερικά μοντέλα της Jaguar δεν έχει πολλές προοπτικές και εξετάζεται η μετακόμισή του ― παρ’ όλ’ αυτά, η διεύθυνση της αυτοκινητοβιομηχανίας διαβεβαιώνει το συνδικάτο ότι δεν θα προχωρήσει προς το παρόν σε απολύσεις Βρετανών υπαλλήλων, όπως αναγκάστηκε να κάνει το 2019.

Στην αυτοκινητοβιομηχανία εργάζονται 40.000 Βρετανοί. Η παραγωγή το 2020 ήταν 244.000 αυτοκίνητα επί βρετανικού εδάφους, δηλαδή σχεδόν ίση με εκείνη της ιαπωνική Nissan το εργοστάσιο της οποίας βρίσκεται στο Σάντερλαντ της βορειοανατολικής Αγγλίας, αλλά κατά 36,7% λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά. Η πανδημία κατάφερε πολύ ισχυρό πλήγμα στην αυτοκινητοβιοχανία: πολλά από τα εργοστάσια έκλεισαν τον περασμένο Απρίλιο και παρέμειναν κλειστά για τρεις ολόκληρους μήνες.

Η στρατηγική Electric Jaguar Land Rover και η δέσμευσή της να μην αποχωρήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί να βελτιώσει η χώρα την ανταγωνιστικότητά της, ειδικά στην παραγωγή ηλεκτρικής μπαταρίας. Από το σχέδιο ηλεκτροποίησης εξαιρείται το περίφημο μοντέλο Jaguar X. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.