Αυτοκινηση

Πυρφόρος II: Το σούπερ όχημα της ομάδας Προμηθέας του ΕΜΠ

Πώς η ομάδα Προμηθέας του ΕΜΠ σχεδιάζει το μέλλον και διακρίνεται παγκοσμίως

Εύη Γεωργίου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μπορεί στον πακτωλό ειδήσεων που μας βομβαρδίζει καθημερινά, η ζυγαριά να γέρνει συνήθως σε ζητήματα που προβληματίζουν, όμως υπάρχει ευτυχώς και εκείνη η πλευρά της ζωής που με αφετηρία τους νέους ανθρώπους και όχημα τη δημιουργικότητα μπορεί να μας ταξιδέψει σε δρόμους πιο φωτεινούς. Η έμπνευση, εισιτήριο για τέτοια ταξίδια, φαίνεται πως δεν λείπει από ερευνητικές φοιτητικές ομάδες που βρίσκονται εντός συνόρων και με τα project τους όχι μόνο καινοτομούν αλλά βραβεύονται για αυτά. 

Μία τέτοια ομάδα είναι και η ομάδα Προμηθέας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που αποδεικνύει πως όταν το ταλέντο, η γνώση και η προσπάθεια συναντηθούν με την ομαδικότητα και το πνεύμα συνεργασίας, τα αποτελέσματα ξεπερνούν τις προσδοκίες. Στόχος των μελών της ομάδας, που στελεχώνεται κυρίως από φοιτητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ είναι η μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων υψηλής απόδοσης. Και μέχρι στιγμής οι φοιτητές του ΕΜΠ φαίνεται ότι τα έχουν καταφέρει περίφημα.

H ομάδα έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει εξ ολοκλήρου το ηλεκτρικό όχημα Πυρφόρος II, με το οποίο έχει συμμετάσχει επανειλημμένως σε διεθνείς διαγωνισμούς, κερδίζοντας  διακρίσεις και βραβεία. 

Στα πρόσφατα επιτεύγματα της, περιλαμβάνεται η κατάκτηση της 1ης θέσης στo Safety Award (SEM 2018). Συγκεκριμένα η ομάδα ανέπτυξε ένα ολοκληρωμένο σύστημα για τη διαχείριση των κινδύνων, με καινοτόμο τρόπο, που αφορούσε τόσο την ασφάλεια εντός του αυτοκινήτου όσο και την αλληλεπίδραση με την υπόλοιπη ομάδα, εκτός πίστας. Μάλιστα, το αυτοκίνητο περιελάμβανε κατάλληλο σχεδιασμό του σασί, ενίσχυση της φόρμας της οδηγού, με χρήση προηγμένων υλικών αλλά και παρακολούθηση της οδηγού, μέσω βιομετρικών αισθητήρων και κάμερας που έδιναν την δυνατότητα εκτίμησης της φυσικής της κατάστασης.
 

Ομάδα Προμηθέας

Όπως εξηγεί ο κ. Παναγιώτης Ροβολής, μέλος ΕΔΙΠ της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του  ΕΜΠ, η ομάδα Προμηθέας είναι μια εθελοντική ερευνητική ομάδα σπουδαστών της ΣΗΜΜΥ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με Ακαδημαϊκό υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Αντώνιο Κλαδά.

«Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει πλήρως, δύο διαφορετικά αμαξώματα και μια σειρά ηλεκτρικών κινητήρων διαφορετικών χαρακτηριστικών που χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις απαιτήσεις της πίστας των αγώνων, κατάλληλους αντιστροφείς και αλγόριθμους ελέγχου», τονίζει ο κ. Ροβολής που παράλληλα είναι και ο αρχηγός της ομάδας.

Η ομάδα, που απαρτίζεται από δεκαπέντε έως είκοσι προπτυχιακούς φοιτητές - εκ των οποίων οι μισοί περίπου ανανεώνονται κάθε χρόνο - διακρίνεται σε τρεις υποομάδες, των Ηλεκτρολογικών, των Μηχανολογικών και των Δημοσίων Σχέσεων. Ποιο όμως είναι το μυστικό για μια τόσο πετυχημένη συνεργασία; Ο κ. Ροβολής υπογραμμίζει ότι «η ομάδα μοιράζεται τους ίδιους στόχους, είναι εθελοντική και στηρίζεται στην ανιδιοτελή προσφορά του κάθε μέλους. Η διαρκής επαφή και συζήτηση, δεν αφήνει περιθώρια να δημιουργηθούν εντάσεις. Όλα τα μέλη δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και αυτό είναι το μυστικό για την επιτυχία. Οι ατομικές ικανότητες είναι πολύ σημαντικές αλλά γίνονται αποτελεσματικότερες όταν εντάσσονται σε συλλογικές προσπάθειες».

Όσον αφορά το δυσκολότερο, στάδιο του project, αυτό έγκειται στο να πετύχει η ομάδα τη βέλτιστη λειτουργία του οχήματος, εντοπίζοντας τις απώλειές του και ρυθμίζοντας την απόδοση στα υψηλότερα επίπεδα.

«Συγκεκριμένα», όπως σημειώνει ο φοιτητής και μέλος της ομάδας Ιάκωβος Κυριάκος, «τα πιο πολύπλοκα συστήματα είναι αυτά του inverter (μετατροπέα/αντιστροφέα) και της οδήγησης (έλεγχος) του κινητήρα, των οποίων η βελτιστοποίηση αποτελεί πεδίο έρευνας παγκοσμίως. Στην περίπτωσή μας, που αυτά τα συστήματα είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένα από εμάς, το εν λόγω εγχείρημα γίνεται ακόμα δυσκολότερο αλλά και ζωτικής σημασίας για την επίδοση στον διαγωνισμό».

Οι προσπάθειες όμως δεν σταματούν ποτέ όσον αφορά την επιστημονική εξέλιξη του οχήματος. Ο επόμενος στόχος της ομάδας, σύμφωνα με τον κ. Ροβολή, «είναι η σχεδίαση και η κατασκευή ενός μικρού οχήματος πόλης για την συμμετοχή στο διαγωνισμό στην κατηγορία Urban Concept vehicles».

Σίγουρα κάθε εγχείρημα έχει δυσκολίες. Όμως η ομάδα Προμηθέας καταφέρνει και τις ξεπερνάει δίνοντας έμφαση στο στόχο. Τι θα έλεγαν ωστόσο τα μέλη της ομάδας σε άλλα νέα παιδιά που θέλουν να προσπαθήσουν κάτι το οποίο φαίνεται αρχικά δύσκολο; «Αυτό που μας έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία μας, είναι πως με επιμονή και υπομονή όλα μπορούν να γίνουν» υπογραμμίζει ο φοιτητής Ιάκωβος Κυριάκος κι εξηγεί πως «αφιερώνοντας χρόνο και ενέργεια για κάτι που θέλεις, όσο δύσκολο και αν φαίνεται, στο τέλος θα επιτύχεις». Όπως σημειώνει το μέλος της ομάδας «δεν έχει σημασία μόνο ο στόχος αλλά και η διαδικασία που χρειάζεται για να επιτευχθεί, καθώς μέσα απ' αυτήν αναπτύσσεις ικανότητες και μαθαίνεις να ξεπερνάς δυσκολίες και εμπόδια. Εν ολίγοις, όσο δύσκολο και να φαίνεται κάτι, πάντα αξίζει να το προσπαθούμε και να έχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας».  

Κατακτήσεις της ομάδας

Κατά την διάρκεια των συμμετοχών της, στο διαγωνισμό εξοικονόμησης ενέργειας Εco Marathon (SEM) η ομάδα έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων και διακρίσεων:

  • 2018: Κατάκτηση της 1ης θέσης στo Safety Award.
  • 2017: 2η θέση στο Safety Award.
  • 2017: 2η θέση στο Technical Innovaton Award.
  • 2016: 1η θέση στο Technical Innovaton Award. Υλοποίηση ενός ευφυούς συστήματος Εco Cruise Control, το οποίο αποτελεί ένα σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης που στοχεύει στην ελάχιστη κατανάλωση του οχήματος.
  • 2016: 1η θέση στο Communicatons Award.
  • 2015: Κατάκτηση της 10ης θέσης ανάμεσα σε 50 διαγωνιζόμενους στην κατηγορία Prototype Battery Electric με επίδοση τα 487km/kWh.
  • 2013: 1η θέση στο Team Spirit Award.