Life

Κανόνες συμπεριφοράς απέναντι σε έναν εσωστρεφή

Πώς να φέρεστε στον εσωστρεφή φίλο σας (αν δεν θέλετε να σας κόψει την καλημέρα)

Κυριάκος Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 935
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εσωστρεφείς και κοινωνικές «υποχρεώσεις»: 10 κανόνες καλής συμπεριφοράς

Ξαναβρεθήκαμε με μια φίλη τις προάλλες –είχαμε χαθεί για 21 ολόκληρα χρόνια–, μιλήσαμε στο Messenger, και κάποια στιγμή μού είπε: «Δεν σου άρεσε καθόλου να πηγαίνεις διακοπές και να βουτάς στη θάλασσα, να βγαίνεις με παρέες και να μιλάς με πολύ κόσμο. Άλλαξε καθόλου αυτό;». Όχι, δεν άλλαξε, αλλά μα τον Θεό εξεπλάγην, όχι που το θυμόταν, αλλά που ίσχυε από τότε αυτό. Γιατί εγώ δεν το θυμόμουν. Όπως αποδεικνύεται, μπορεί να συναγόταν από τη συμπεριφορά μου, τις συνήθειές μου κ.λπ., αλλά δεν ήταν κάτι που το είχα συνειδητοποιήσει κατά 100%.

Κάτι βέβαια που έχει αλλάξει άρδην. Ωριμότερος πια, απλώς αντιδρώ σχεδόν άσχημα όποτε νιώσω ότι πιέζομαι να κάνω πράγματα που δεν μου αρέσουν – πράγματα που απαιτούν μετακινήσεις, συναναστροφή με αγνώστους, παραμονή σε έναν κλειστό χώρο με κόσμο κ.ο.κ. Προσποιούμαι πως όλοι ξέρουν ότι είναι ανάγωγο να προτείνεις σε κάποιον, π.χ., «να βρεθείτε» outoftheblue. Έτσι, όταν το κάνουν, μένω τάχα κατάπληκτος. «Να κάνουμε τι; Να πάμε πού; Να δούμεθέατρο;! Μα εγώ δεν κάνω τέτοια πράγματα, για ποιον με πέρασες;»

Οπότε, αν ένας γνωστός σας είναι εσωστρεφής, ιδού δέκα κανόνες για το πώς να τον προσεγγίσετε αν δεν θέλετε να σας κόψει την καλημέρα:

  • Μην του χτυπάτε ποτέ το κουδούνι έτσι και δεν είστε το παιδί με την πίτσα. Κανονίστε να τον επισκεφθείτε όταν θα το έχετε συμφωνήσει. Αλλά μη βάζετε στοίχημα ότι σας θέλει σπίτι του. Βασικά…
  • …κανείς εσωστρεφής δεν σας θέλει σπίτι του. Εκτός κι αν είστε εραστές. Αλλά δεν είστε.
  • Μην του προτείνετε να σας συνοδεύσει στα εγκαίνια της γκαλερί που καίγεστε να πάτε. Πάτε μόνος σας, αφού έχετε τέτοιο μεράκι. Εκείνος δεν έχει.
  • Αν είναι να βρεθείτε «για καφέ» (ασχολίαστο…), μην κάνετε το λάθος να φέρετε ακόμη έναν μαζί σας, εκτός κι αν τυχαίνει να είναι τετράποδος.
  • Μην του μιλάτε περί ανέμων και υδάτων: ο καιρός είναι το τελευταίο πράγμα που τον ενδιαφέρει. Τον ενδιαφέρει, από την άλλη, η κλιματική κρίση, αλλά και πάλι προτιμά να τη «συζητήσει» με βιβλία και άρθρα. Για ποιον λόγο να το κάνει μαζί σας; Πείτε ΕΝΑΝ.
  • Αν τον δείτε ξαφνικά να πασχίζει να σας παρακολουθήσει, σαν ψάρι πεταμένο στην καρίνα της βάρκας, μην παρεξηγηθείτε. Έφτασε στα όριά του, προσποιήθηκε όσο μπορούσε να προσποιηθεί, αλλά εξαντλήθηκε. Έτσι, μην παρεξηγηθείτε ούτε αν ξαφνικά…
  • …θυμηθεί ότι έχει αφήσει τη βρύση ανοιχτή ή τη γάτα ατάιστη. Απλά θέλει να φύγει από την παρέα σας, γιατί «ξημερώνει». Ο εσωστρεφής είναι Σταχτοπούτα: μπορεί τόσο όσο.
  • Εάν πιστεύετε πως περάσατε καλά οι δυο σας τις προάλλες, μη στοιχηματίζετε ότι (α΄) αυτό ισχύει και για την άλλη πλευρά και ότι (β΄) θέλει και η άλλη πλευρά να το επαναλάβετε. Δεν θέλει.
  • Με τίποτε, και ποτέ, μην του τηλεφωνείτε. Γι’ αυτόν, το τηλεφώνημα είναι το αντίστοιχο του να τις αμολάς (σόρι) και να μην καταλαβαίνεις ότι γίνεσαι ρεζίλι των σκυλιών. Σε κάποιες κουλτούρες, του Αμαζονίου κυρίως, δεν θεωρείται πρόβλημα αυτό. Στην κουλτούρα των εσωστρεφών, θεωρείται.
  • Βεβαιωθείτε πως είστε καλύτεροι από ένα βιβλίο, μια τηλεοπτική σειρά κ.τ.π. πριν του προτείνετε οτιδήποτε. Αλλιώς, γιατί να σας επιλέξει;