Life

Μήπως μωρέ είναι λίγο νάρκισσος;

Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να εντοπίσεις

Αλεξάνδρα Μπρουντζάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νάρκισσοι: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά τους και ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια

Ο Νάρκισσος σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ερωτεύτηκε την αντανάκλασή του στο νερό κι αυτό τον οδήγησε στον θάνατό του καθώς πνίγηκε. Με αυτόν τον τρόπο οι αρχαίοι Έλληνες που όλα τα εξηγούσαν μέσα από τους περίτεχνους μύθους τους ήθελαν να πουν με απλά λόγια πως όποιος είναι υπερβολικά απορροφημένος από την ίδια του την ύπαρξη στο τέλος καταλήγει να χαθεί.

Ο ναρκισσισμός είναι ένα σύμπλεγμα χαρακτηριστικών σε ένα εύρος σοβαρότητας. Στο ένα άκρο του φάσματος, οι άνθρωποι μπορεί να είναι σίγουροι, γοητευτικοί και καλά προσαρμοσμένοι.

Σύμφωνα με την Eύη Ανδρέου, σύμβουλο Ψ.Υγείας «Ναρκισσιστικά στοιχεία υγιούς προσωπικότητας και ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Είναι απόλυτα φυσικό να νιώθεις ή να δρας με λίγο ναρκισσισμό σε κάποιες περιόδους της ζωής σου. Κάτι τέτοιο δε σημαίνει πως έχεις ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (Narcissistic Personality Disorder / NPD). Στοιχεία ναρκισσισμού έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι σε δεδομένες καταστάσεις, σε κάποιες περιόδους της ζωής τους ή και μερικές φορές, είναι κομμάτι της προσωπικότητάς τους. Σου μιλώ για μια ήπια κατάσταση η οποία είναι φυσική και μπορεί να αποτελεί χαρακτηριστικό μιας υγιούς προσωπικότητας. Η ανάγκη να νιώθεις σημαντικός, να επιθυμείς την προσοχή των άλλων, την επιτυχία και την αγάπη, σε πλαίσια που δεν επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις σου με τους άλλους και τον εαυτό σου και δεν είναι εμμονικά και σταθερά σε διάρκεια, δεν αποτελούν από μόνα τους ενδείξεις NPD.»

Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας τείνουν να υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους και να υπερβάλλουν τα επιτεύγματά τους. Και εκπλήσσονται ή θυμώνουν όταν οι άλλοι δεν προσέχουν τα επιτεύγματά τους.

Διαβάστε τη συνέχεια στο popup.gr