Life

Η ισότητα των φύλων σήμερα για ένα βιώσιμο αύριο

Συμμετοχή της Boehringer Ingelheim στη διεθνή καμπάνια  #Εmbrace Εquity για τη Διεθνή Ημέρα Γυναίκας 2023

A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

H Boehringer Ingelheim συμμετέχει στη διεθνή καμπάνια #Embrace Equity και γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με το σύνθημα των Γυναικών του ΟΗΕ για το 2023: «Η ισότητα των φύλων σήμερα για ένα βιώσιμο Αύριο»

Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά συνδέεται στενά με μια κοινωνία όπου τα πάντα, αγαθά, υποχρεώσεις και δικαιώματα, μοιράζονται σε όλους τους τομείς εξίσου σε άντρες και γυναίκες. Η ισότητα έχει πολλές πτυχές. Έχει να κάνει με την άρση των εμποδίων, την προώθηση της συμμετοχής και τη δημιουργία ενός δίκαιου περιβάλλοντος. Αφορά την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την εκπαίδευση, στη βασική περίθαλψη και στην υποστήριξη της υγείας. Ακόμη έχει να κάνει με τις ευκαιρίες και το σωστό ποσοστό υποστήριξης την κατάλληλη στιγμή. Και παρότι ενδιαφερόμαστε, συμφωνούμε, υποστηρίζουμε και αγωνιζόμαστε για την ισότητα, δυστυχώς, οι γυναίκες εξακολουθούν να έπονται των ανδρών και να είναι αυτές που συχνά χάνουν. Γι’ αυτό λοιπόν και απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, καθώς η ισότητα λογίζεται ως το απαραίτητο θεμέλιο για έναν κόσμο βιώσιμο, ειρηνικό και με ευημερία.

H Boehringer Ingelheim γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με το σύνθημα των Γυναικών του ΟΗΕ για το 2023: «Η ισότητα των φύλων σήμερα για ένα βιώσιμο Αύριο».  Για τον σκοπό αυτό συμμετέχει στη διεθνή καμπάνια #Embrace Equity ενημερώνοντας τους εργαζόμενούς της και την κοινωνία, χρησιμοποιώντας τις ψηφιακές της πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα η εταιρεία παρουσιάζει κάποιες από τις γυναίκες εργαζόμενές της που συμβάλλουν στην υπεράσπιση των δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, ενώ ηγούνται στην προσπάθεια της εταιρείας για βιώσιμη ανάπτυξη σε καθημερινή βάση.

Η Beatrice Aelterman είναι η επικεφαλής της παγκόσμιας διαχείρισης της υγείας στην Boehringer Ingelheim. Η ευθύνη της είναι να φροντίζει για την υγεία και την ασφάλεια του εργατικού δυναμικού, αναπτύσσοντας μια κουλτούρα υγιών συνηθειών, ανοιχτής νοοτροπίας και ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους εν ώρα εργασίας. Η υγεία και η ασφάλεια στον χώρο εργασίας είναι ένα θέμα που συχνά παραβλέπεται και υποτιμάται όσον αφορά τη βιωσιμότητα – και το οποίο έχει επηρεαστεί μαζικά από την πανδημία COVID-19. Η ψυχική υγεία, η εργονομία του γραφείου στο σπίτι, η κινητικότητα, ακόμη και η διατροφή, όλα βρέθηκαν στο προσκήνιο, καθώς οι καθημερινή ρουτίνα και οι συνθήκες  εργασίας άλλαξαν, κυριολεκτικά αναποδογύρισαν, για πολλούς ανθρώπους, όπως και για τους υπαλλήλους της Boehringer Ingelheim. Αυτό οδήγησε σε μια αλλαγή νοοτροπίας για πολλούς ανθρώπους. Η Beatrice εξηγεί: «Ως φαρμακευτική εταιρεία πρέπει να είμαστε πρότυπα όσον αφορά την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων. Ο κόσμος θέλει να ξέρει πού βρισκόμαστε και τι μπορούμε ακόμα να κάνουμε για να φροντίσουμε τους εργαζόμενούς μας».
Η φροντίδα για τους συνανθρώπους φέρει μια έμφυτη αίσθηση του σκοπού, της κοινής επιτυχίας και της ανάπτυξης – και είναι μια δουλειά στην οποία η ενσυναίσθηση και οι ισχυρές δεξιότητες των ανθρώπων είναι ζωτικής σημασίας. «Ως γυναίκα σε αυτόν τον τομέα πρέπει να εμπιστεύεσαι τα ένστικτα, τις δεξιότητες και τις αξίες σου. Στις γυναίκες αρέσει να σκέφτονται ομαδικά. Η επένδυση χρόνου και ικανότητας προς όφελος της ομάδας έρχεται φυσικά σε πολλές από εμάς, οπότε υπάρχει μεγάλη ανάγκη για περισσότερες γυναίκες στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και στη βιώσιμη ανάπτυξη συνολικά. Θαυμάζω πολλές γυναίκες που είναι πραγματικοί φορείς αλλαγής καθώς και τις γυναίκες που οδηγούν τη σταθερή αλλαγή μέσα από την εταιρεία. Πιστεύουν στις ιδέες τους, ξεπερνούν εμπόδια και κάνουν τη διαφορά. Αποτελούν έμπνευση και είναι παράδειγμα της νοοτροπίας που χρειάζεται, για να βάλεις το σημάδι σου και να ανοίξεις το δρόμο σε άλλες γυναίκες παντού».

Η Christiane Wijsen, επικεφαλής της Επιχειρησιακής  Στρατηγικής στην Boehringer Ingelheim και διευθύντρια στρατηγικής για την Αειφόρο Ανάπτυξη - Για τις Γενιές (SD4G), τονίζει τον σκοπό και τις ευκαιρίες που μπορούν να βρουν οι γυναίκες από όλα τα επαγγελματικά υπόβαθρα στην αειφορία. Αναφέρει: «Ως επικεφαλής του τμήματος που περιλαμβάνει τόσο τα τμήματα διαφορετικότητας και  ένταξης (diversity & inclusion) όσο και της αειφόρου ανάπτυξης, έχω πραγματικά εμπνευστεί από το σύνθημα των Ηνωμένων Εθνών, για την καμπάνια της φετινής Διεθνούς ημέρας της Γυναίκας, το οποίο τονίζει τη σημασία της ισότητας των φύλων για την προώθηση της αειφορίας. Αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι οι γυναίκες τείνουν να επιβαρύνονται δυσανάλογα από τον αντίκτυπο των προκλήσεων της αειφορίας, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ή οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες είναι ισχυροί ηγέτες και φορείς αλλαγής και συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας σε όλο τον κόσμο. Οι συνεχείς προσπάθειες για τη χειραφέτηση των γυναικών ως ίσων παραγόντων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα είναι ουσιώδεις. Χωρίς την ισότητα των φύλων, δεν φαίνεται να υπάρχει βιωσιμότητα στο εγγύς μέλλον. Στην Boehringer Ingelheim είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε ένα αυξανόμενο δίκτυο γυναικών, να συνεργάζονται, να μοιράζονται τις εμπειρίες τους και να κάνουν τη διαφορά μαζί. Οι ιστορίες που μοιραζόμαστε αποδίδουν φόρο τιμής, όχι μόνο για το αποτύπωμα ή για τον αντίκτυπο που προκαλούν γενικά, αλλά τονίζουν ιδιαίτερα τον πρωτοποριακό τους ρόλο στην αειφόρο ανάπτυξη. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην κάθε μια από αυτές τις γυναίκες, για την προσφορά, την επιχειρηματικότητα και την ηγεσία τους».

Η Annette Eckes είναι υπεύθυνη Κυκλικής Οικονομίας στα κεντρικά της εταιρείας και ηγείται στην πρωτοβουλία More Green στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της Boehringer Ingelheim. Η πράσινη κουλτούρα και η ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα είναι ένα επαναλαμβανόμενο ζήτημα, κάθε φορά που συζητάς για τη βιωσιμότητα με την Annette: «Πρέπει να εστιάσουμε στην ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον στο DNA μας – κάθε απόφαση που παίρνουμε και ό,τι κάνουμε οφείλει να συμβάλλει στην υγεία του πλανήτη μας και τελικά στη δική μας. Χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους να συμμετέχουν στο ταξίδι της βιωσιμότητας, γιατί όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε». Σήμερα, εργάζεται στην εφαρμογή των αρχών οικολογικού σχεδιασμού σε όλο το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της εταιρείας, προωθώντας τις πράσινες επενδύσεις και μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των συσκέψεων και των συνεδρίων: «Είναι ένας πολύ δύσκολος τομέας για να εργαστούμε, επειδή εξελίσσεται ταχύτατα, με νέα πράγματα να εμφανίζονται συνεχώς. Συνεργαζόμαστε επίσης με συναδέλφους του κλάδου και του ευρύτερου δικτύου μας. Το δίκτυο είναι ποικιλόμορφο, έτσι αν ενδιαφέρεστε να εργαστείτε σε τομέα που αφορά στην αειφόρο ανάπτυξη, δεν έχετε παρά να αδράξετε τις ευκαιρίες που προκύπτουν. Δεν έχει σημασία, είτε ασχολείστε με επιχειρήσεις, έρευνα, λειτουργίες ή επικοινωνίες. Σχεδόν κάθε δεξιότητα είναι απαραίτητη στη βιωσιμότητα, οπότε οι γυναίκες δεν πρέπει να αποφεύγουν την πρόκληση να κάνουν τον κόσμο “πιο πράσινο” για εμάς - και τις επόμενες γενιές».

Η Manuela Pastore είναι μία από τους ηγέτιδες της εμβληματικής πρωτοβουλίας «Making More Health για την αειφόρο ανάπτυξη της Boehringer Ingelheim», για σχεδόν μία δεκαετία. Στον ρόλο αυτό συνέβαλε στη δημιουργία ενός δικτύου που περιλαμβάνει πάνω από 120 κοινωνικούς επιχειρηματίες παγκοσμίως και έχει στόχο να επηρεάσει τις ζωές 50 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2030.
Μια από τις προσωπικές της επιτυχίες είναι η συνεργασία με άτομα με αλφισμό στην Κένυα. Ακόμα και σήμερα, οι άνθρωποι με αυτήν την κατάσταση έρχονται αντιμέτωποι με διακρίσεις σε πολλές κοινότητες στην Αφρική. Πριν από τρία χρόνια, βοήθησε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που προσφέρει εκπαίδευση ευαισθητοποίησης στις κοινότητες, παρέχει εκπαίδευση σε άτομα με αλφισμό και παρουσιάζει εθελοντικά προγράμματα, βοηθώντας στην εξάλειψη των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων, τονίζοντας τι σημαίνει να ζεις με αλφισμό. «Στόχος είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με αλφισμό να γίνουν αποδεκτοί από το κοινωνικό τους περιβάλλον, να εκπαιδεύσουμε την κοινότητα για τον αλφισμό, ώστε να καταστούν ισότιμα μέλη στις κοινότητες που ζουν, προωθώντας τις χρήσιμες δεξιότητές τους και των συνομηλίκων τους. Η υιοθέτηση αυτής της ολιστικής προσέγγισης προκαλεί θετικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς του κοινωνικού μετασχηματισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης».

Ένα από τα προνόμια της τόσο στενής συνεργασίας με τόσους κοινωνικούς επιχειρηματίες, καινοτόμα μυαλά  και άτομα που επιχειρούν την αλλαγή (change makers), παραδέχεται με χαρά η Manuela, είναι ότι διαρκώς περιτριγυρίζεσαι από μεγάλους ανθρώπους που σε εμπνέουν να κάνεις σπουδαία πράγματα. Η δημιουργία δικτύων, η συγκέντρωση και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, η ανάληψη ρίσκου για τις ευκαιρίες που αναδύονται, μπορεί να οδηγήσει σε θετικές επιπτώσεις για πολλές και διαφορετικές κοινότητες. Είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα, όταν οδηγούμε τη συστημική αλλαγή.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το: InternationalWomen'sDay | BoehringerIngelheim (boehringer-ingelheim.com)