Μετεωρολόγοι σούπερ σταρ
Παρακολουθούμε με μάτι άγρυπνο τον καιρό στα σάιτ και κανάλια, μήπως προλάβουμε τυχόν απρόοπτα, που δεν θα είναι και εντελώς απρόοπτα, μια κι έχουμε χειμώνα.
Οι μετεωρολογικές προβλέψεις που πλέον παρακολουθούν όλοι.
Μέχρι πριν μερικά χρόνια, αυτοί που περίμεναν πώς και πώς το τέλος των δελτίων ειδήσεων για να «δούνε τον καιρό» ήταν οι ηλικιωμένοι: παππούδες και γιαγιάδες, γονείς άνω των εβδομήντα ετών, είχανε μια αγωνία για τον καιρό, όχι μόνον της επόμενης ημέρας αλλά και της εβδομάδας ολόκληρης. Τώρα, ο καιρός είναι θέμα που απασχολεί σχεδόν όλες τις ηλικίες, και οι μετεωρολόγοι έχουνε γίνει σταρ ολκής και μάλιστα σοβαροί – καμία σχέση με την Πετρούλα, που έλεγε κάποτε τον καιρό με σούπερ μίνι και τσαχπίνικο μάτι.
Σε λεωφορείο χθες στεκόμουν πίσω από τρία δεκαεξάχρονα, που τσέκαραν τον καιρό σε διαφορετικά app στα κινητά τους, για να αποφασίσουν τι θα φορέσουν σε πάρτι.
-Λέει πτώση λέει, προς μηδέν αλλά όχι απάνω του.
-Εδώ πάντως λέει ΚΑΙ μέχρι ΚΑΙ μηδέν.
-Ξεκόλλα, Καστοριά κοιτάζεις.
-Τσσσς. Κομοτηνή!
-Ε τα ίδια. Κοίτα. Βρέχει κι έτσι.
-Παγωμένη μπάλα… όχι, ψυχρή μπάλα
-Χεστήκαμε!
-Ναι, όχι, αλλά δεν θα βάλω αυτό που ήθελα. Αθήνα – μην κοιτάς «κέντρο» ρε φίλε, δες «Ολυμπιακό στάδιο».
-Στου διαόλου το κέρατο
-Όχι, ναι, γιατί άμα είναι να βρέξει και χιόνια παγετός και τέτοια, εκεί θα το κάνει.
-Μα δεν θα πάμε εκεί εμείς!
-Απλώς το κοιτάω λέμε! Τζίσας! Γιατί αν έχει κατάστροφι, θα είναι εκεί!
-Και τι εννοεί «κρύα μπάλα»; «Παγωμένη μπάλα»;
-Χειρότερη από την κρύα μπάλα, παγωμένη σου λέει. Μπουφάν, σκούφο, τέτοια. Χάλια!
Το ότι μια μικρή παρέα μαθητριών ασχολιόταν επί εφτά-οκτώ στάσεις λεωφορείου με τον καιρό, είναι απόδειξη ότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις δεν αφορούν μόνον τους ηλικιωμένους – αν αφορούσαν μόνον παππούδες και γονείς, δεν θα σήκωναν τέτοια ποικιλία διαφημίσεων τα μετεωρολογικά σάιτ. Όλοι ξέρουμε ονόματα μετεωρολόγων-σταρ: Κλέαρχος Μαρουσάκης, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Πάττυ Σπηλιωτοπούλου, Δημήτρης Ζιακόπουλος, Γιάννης Καλλιάνος κι άλλοι τόσοι το ίδιο διάσημοι μελετούν τους οιωνούς, για την ακρίβεια τους διεθνείς χάρτες καιρικών μεταβολών, τους δορυφόρους ή ποιος ξέρει τι άλλο πάρα πολύ επιστημονικό, και μας ενημερώνουν τρεις φορές την ημέρα. Αν πρόκειται να βρέξει, έχουμε ειδοποιηθεί να πάρουμε ομπρέλα ή να αναβάλλουμε τις εξωτερικές εργασίες, το ίδιο κι αν πρόκειται να χιονίσει. Κανονίζουμε καφέδες αμέσως μόλις σκάει μύτη καλός καιρός στο κινητό μας («Αύριο έχει λιακάδα 11.00 με 4.00, είσαι;») Συζητάμε για τον καιρό λες και είμαστε Εγγλέζοι, όχι από κοινωνική αμηχανία αλλά επειδή μας απασχολεί και μας ηρεμεί κάπως η πρόβλεψη, ή η ιδέα ότι τουλάχιστον ο καιρός είναι υπό έλεγχο.
Που όμως δεν είναι. Ή, δεν είναι σε απόλυτο βαθμό – οι προβλέψεις δεν είναι 100% γκαραντί παρά όπως λέει και η λέξη, προβλέψεις. Νόμιζα ότι επειδή τσιμπήσαμε στα χρόνια εγώ και η παρέα μου, ως παππουζέλ έχουμε μπει στο τριπάκι να βλέπουμε τον καιρό στα σάιτ κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε, αλλά μετά την παραπάνω διαδρομή με το λεωφορείο και τις πιτσιρίκες που έψαχναν τον καιρό, πείσθηκα με χαρά και ανακούφιση ότι ο καιρός σαν θέμα (συζήτησης, σκέψης, ανταλλαγής απόψεων, προγραμματισμού κλπ) δεν είναι πια χαρακτηριστικό μιας συγκεκριμένης ηλικίας που κλείνει προς το μεγαλειώδες νούμερο 100, ούτε του αγροτικού πληθυσμού, που θέλει να ξέρει αν θα οργώσει ή αν θα απλώσει σταφίδα/τραχανά. Ο καιρός είναι αγαπημένο θέμα για πολύ κόσμο, ανεξάρτητα από την ηλικία (του κόσμου). Ίσως δεν είχαμε τόσο καλές προβλέψεις παλιά, και κανονίζαμε το πρόγραμμα της εβδομάδας μας αέρα-πατέρα, αλλά τώρα πια πατάμε κάπως πιο σίγουρα, με τόσους μετεωρολόγους να μας λένε από δέκα μεριές τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα ως και την άλλη Δευτέρα.
Παρ’ όλα αυτά… ακόμα κοιτάω το φεγγάρι αργά το βράδυ για να δω αν δείχνει «όρθιο, που κοιμάται ο καπετάνιος», δηλαδή αν θα έχει ήρεμη θάλασσα, ή «ξαπλωτό, που είναι όρθιος ο καπετάνιος», άρα θα έχει φουρτούνα, αέρα και βρωμόκαιρο… Παλιό τρικ για την καθόλου ακριβή πρόβλεψη του καιρού από τον παππού μας, το οποίο αποκλείεται να χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι μετεωρολόγοι.
Ο καιρός χαλάει πάντως, το είδα σε διάφορα σάιτ, μια παγωμένη μπάλα έρχεται από τα βόρεια (γιατί αν ερχόταν από τα νότια δεν θα ήταν παγωμένη, ούτε στα καλά της). Η θερμοκρασία θα πέσει, μπορεί να βρέξει, μπορεί να χιονίσει, επειδή έτσι είναι ο Φεβρουάριος στην Ελλάδα, ακόμα και στην Αθήνα. Και σίγουρα στο Ολυμπιακό Στάδιο.
Οπότε, αν έχετε να πάτε σε πάρτι, μην πάτε με το βρακί, θα γίνετε κασάτες/οι. Και αυτή είναι η πιο σίγουρη πρόβλεψη των τελευταίων ημερών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εγκαίνια από τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
«Ήρθε η ώρα να κρεμάσω το μικρόφωνό μου», δηλώνει η Πάμελα Χέιντεν - Το συγκινητικό αφιέρωμα της σειράς
Ποιος θα είναι ο φετινός πρωταθλητής;
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.