- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο Ρομπέν των Δασών και οι στόχοι
Η στοχοθεσία σε κάθε τομέα της ζωής είναι μια σημαντική διαδικασία
Πολλοί άνθρωποι νιώθουν να περνάει η ζωή τους, με αρκετό κόπο (!) χωρίς η όλη τους προσπάθεια να τους οδηγεί σε ένα μέρος που να αξίζει τον κόπο. Κι αυτό συμβαίνει σε όλους τους τομείς της ζωής μας: προσωπικά, επαγγελματικά, οικονομικά, κοινωνικά...
Και δεν έχουν άδικο! Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί δεν έθεσαν κάποιους συγκεκριμένους στόχους, που να ξεκινάνε από την καρδιά τους, από το είναι τους και να συμβαδίζουν με τις αξίες τους.
Το να προσπαθείς να πετύχεις κάτι χωρίς να το έχεις ορίσει είναι σαν να κάνεις τοξοβολία με κινούμενους στόχους που αλλάζουν διαρκώς! Φαντάζεστε τον Ρομπέν των Δασών με το τόξο στο χέρι να προσπαθεί να πετύχει ένα ελάφι... όχι, μια πάπια... όχι, τον σερίφη... όχι, το σεντούκι με τα λεφτά... όχι, έ... δεν ξέρω τι θέλω....
Η στοχοθεσία σε κάθε τομέα της ζωής είναι μια σημαντική διαδικασία που μας κινητοποιεί, μας εμπνέει και μας δίνει μία ξεκάθαρη κατεύθυνση. Όσο όμως κι αν ακούγεται απλό, το να θέσουμε στόχους είναι μια δύσκολη δουλειά στην οποία θα χρειαστεί να αφιερώσετε το χρόνο σας και τη διάνοια σας, χωρίς περισπασμούς και εξωτερικές επιρροές.
Ο κάθε στόχος σου μπορεί να είναι το Α.Σ.Τ.Ε.Ρ.Ι.© που φωτίζει τη ζωή σου, τις πράξεις και τις επιλογές σου.
Α.ισιόδοξος
Σ.υγκεκριμένος
Τ.αυτόσημος με τις αξίες μου
Ε.ντός ορισμένου χρόνου
Ρ.εαλιστικός
Ι.κανός να μετρηθεί
Αισιόδοξος: Ο αισιόδοξος στόχος είναι ο θετικός στόχος. Οι στόχοι σου πρέπει πάντα να εκφράζονται θετικά.
Αν θέλεις να σταματήσεις το κάπνισμα, θα σε βοηθήσει περισσότερο να γράψεις: «Ο στόχος μου είναι να έχω καθαρούς και υγιείς πνεύμονες».
Αν θέλεις να χάσεις 20 κιλά, μπορείς να εστιάσεις στο τελικό επιθυμητό σου βάρος: «Θέλω να είμαι 62 κιλά»
Αν θέλεις να αλλάξεις δουλειά: «Θέλω να βρω μια δουλειά που να με γεμίζει, να αξιοποιεί τα προσόντα μου και να με ανταμείβει ικανοποιητικά»
Συγκεκριμένος: Ένας συγκεκριμένος στόχος έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτευχθεί από ένα γενικό στόχο. Για να ορίσετε ένα συγκεκριμένο στόχο θα πρέπει να απαντήσετε σε μερικά η όλα τα παρακάτω ερωτήματα:
* Ποιός: Εφόσον ο στόχος σας περιλαμβάνει κι άλλους ανθρώπους, ποιοί είναι αυτοί;
* Τι: Τί θέλω να πετύχω;
* Πού: Προσδιορίστε μια τοποθεσία.
* Πότε: Καθιερώστε ένα χρονικό πλαίσιο.
* Ποιές: απαιτήσεις και περιορισμούς θα συναντήσετε;
* Γιατί: Ειδικοί λόγοι, σκοποί και οφέλη της επίτευξης του στόχου.
Tαυτόσημος με τις αξίες μου: Για να πετύχουν οι στόχοι μας πρέπει να ενσωματώνουν τις αξίες τις ζωής μας. Όταν οι πράξεις μας είναι ευθυγραμμισμένες με τις αξίες μας ζούμε με ακεραιότητα και είμαστε πιο ευτυχισμένοι.
Εντός ορισμένου χρόνου: Κάθε στόχος πρέπει να έχει ένα χρονικό περιθώριο για την επίτευξή του. Μέχρι πότε θέλετε να πετύχετε τον στόχο σας; Η απάντηση αυτή συνήθως διαχωρίζει τους στόχους από τους ευσεβείς πόθους.
Ρεαλιστικός: Για να είναι ρεαλιστικός, ένας στόχος πρέπει να αντιπροσωπεύει κάτι για το οποίο είμαστε πρόθυμοι και ικανοί να εργαστούμε. Ένας στόχος μπορεί να είναι υψηλός και ρεαλιστικός. Ένας στόχος που σήμερα φαντάζει υψηλός μπορεί να είναι εφικτός: μην ξεχνάτε ότι κάθε βήμα που κάνουμε μας φέρνει πιο κοντά στο στόχο μας και άρα τον κάνει πιο ρεαλιστικό. Συχνά οι υψηλοί στόχοι είναι πιο επιτεύξιμοι από τους χαμηλούς γιατί οι χαμηλοί ασκούν χαμηλή κινητήρια δύναμη.
Ικανός να μετρηθεί: Ένας στόχος πρέπει να είναι μετρήσιμος. Για να μετρηθεί η πρόοδός μας, χρειάζεται να καθιερώσουμε συγκεκριμένα κριτήρια για να τη μετράμε. Μια ερώτηση που βοηθάει είναι: Πώς θα ξέρω ότι έχω πετύχει το στόχο μου; Είναι σημαντικό να μετράμε την πρόοδό μας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι, παραμένουμε στην πορεία μας, πετυχαίνουμε τους ενδιάμεσους στόχους μας και βιώνουμε τη χαρά της επιτυχίας που μας ωθεί στο να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.
Σκέψου λοιπόν καλά, ονειρέψου, αξιολόγησε τις ανάγκες σου και στοχοθέτησε με ειλικρίνεια, έμπνευση, δέσμευση και όρεξη για δουλειά!
Θυμήσου ότι κάθε τρεις μήνες είναι απαραίτητο να επανα-επισκέπτεσαι τους στόχους σου α) για να μην ξεχνιέσαι και β) για να βεβαιώνεις ότι ισχύουν ακόμη.