Life

Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο του τριγώνου για να καταλάβετε αν κάποιος λέει ψέματα

Η γλώσσα του σώματος υποδεικνύει αν είμαστε ειλικρινείς

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς η γλώσσα του σώματος υποδεικνύει αν είμαστε ειλικρινείς

Η γλώσσα του σώματος και η «μέθοδος του τριγώνου» που μπορεί να υποδηλώσει εάν κάποιος λέει ψέματα.

Οι άνθρωποι που έχουν την τάση να χειραγωγούν ή να ψεύδονται μπορούν να προδοθούν και μπορούν να καταταχθούν σε δύο κατηγορίες, σύμφωνα με την Karen Donaldson, ειδικό στην επικοινωνία και τη γλώσσα του σώματος. Πρώτον, υπάρχουν εκείνοι που καταλαβαίνουν ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος, αλλά δεν τους νοιάζει, αρκεί να παίρνουν αυτό που θέλουν. Και μετά υπάρχουν εκείνοι που είναι πεπεισμένοι ότι έχουν δίκιο και ότι οι πράξεις τους είναι δικαιολογημένες.

Πώς όμως ξεχωρίζεις το ένα από το άλλο; Σε μια συνέντευξη με το Entrepreneur, η Karen Donaldson συνιστά να χρησιμοποιήσετε αυτό που αποκαλεί τη «μέθοδο του τριγώνου». Μια προσέγγιση από τρεις πλευρές που μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν κάποιος σας λέει ψέματα. Η μέθοδος επικεντρώνεται στην ομιλία, στις εκφράσεις του προσώπου και στην γλώσσα του σώματος.

Ψέματα και γλώσα του σώματος: Η ροή του λόγου

Καθώς ένα άτομο μιλάει, δώστε προσοχή στον ρυθμό ομιλίας του και στον τρόπο που εκφράζεται. Συνήθως, όταν λέμε την αλήθεια, τα λόγια μας ρέουν με φυσικό και ομαλό τρόπο. Δεν σκεφτόμαστε τα πράγματα όσο μιλάμε. Ξέρουμε τι συνέβη, διότι όντως συνέβη στην πραγματικότητα. Όταν πρόκειται να κρίνετε τόσο τα λεκτικά όσο και τα μη λεκτικά σημάδια στην προσπάθεια σας για να διαπιστώσετε αν κάποιος λέει την αλήθεια, πρέπει να τα αξιολογήσετε ομαδικά και όχι ξεχωριστά, λέει η Donaldson. Αυτό σημαίνει ότι καμία μεμονωμένη πρόταση ή κίνηση δεν θα αποκαλύψει με εκατό τοις εκατό βεβαιότητα εάν κάποιος ψεύδεται. Πρέπει να εξετάσετε το άθροισμα όλων των στοιχείων που διαθέτετε για να αποκτήσετε μια πλήρη εικόνα του συνόλου. Βοηθάει επίσης και να έχετε μια βασική κατανόηση της συμπεριφοράς που είναι χαρακτηριστική για το εν λόγω άτομο ώστε να μπορείτε να κάνετε σύγκριση.

«Όταν τα μοτίβα ομιλίας των ανθρώπων αρχίζουν να γίνονται ακανόνιστα, κάνοντας παύσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ στην συνέχεια τους έρχονται μαζεμένες  πολλές ιδέες και μετά σταματούν απότομα για μια στιγμή, είναι πολύ πιθανόν να δημιουργούν επί τόπου ιστορίες που ταιριάζουν στην περίσταση», λέει η Donaldson στην συνέντευξη στο Entrepreneur.

Γλώσσα του σώματος: Τι μπορούν να δείξουν οι κινήσεις του κεφαλιού και οι εκφράσεις του προσώπου 

Ακόμα κι αν κάποιος είναι αρκετά ικανός ώστε να αλλάζει το μοτίβο ομιλίας του, οι κινήσεις του κεφαλιού του και οι εκφράσεις του προσώπου του μπορεί να τον προδίδουν, εκθέτοντάς τον. Αυτές οι ανεπαίσθητες κινήσεις συχνά δεν συμβαδίζουν με τα λεγόμενα του.

Για παράδειγμα, αν κάποιος πει ότι δεν έκανε κάτι, αλλά κουνάει το κεφάλι του θετικά ή ορκίζεται ότι λέει την αλήθεια, αλλά κουνάει το κεφάλι του αρνητικά, «αυτό είναι ένα ενδεικτικό σημάδι αναποφασιστικότητας και πιθανώς ψέματος», λέει η Donaldson. «Διότι το σώμα μας λέει την αλήθεια, εκτός κι αν έχουμε απόλυτο έλεγχο πάνω του».

Άλλες πιο διακριτικές και κεκαλυμμένης εκφράσεις, όπως το σφίξιμο των χειλιών μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. «Όταν κάποιος διπλώνει απότομα τα χείλη του, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι συγκρατεί πληροφορίες», εξηγεί η Donaldson. «Υπάρχει κάτι που δεν θέλει να πει».

«Θα πρέπει επίσης να προσέχετε τυχόν αλλαγές στα μοτίβα οπτικής επαφής. Η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι κάποιος που λέει ψέματα δεν διατηρεί οπτική επαφή είναι ατελής», σημειώνει η Donaldson, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να δώσετε προσοχή και σε άλλα πράγματα, όπως το να αλλάζει απότομα το βλέμμα του κοιτάζοντας ξαφνικά πάνω ή κάτω.

Επιπλέον, ο ρυθμός και η ταχύτητα που κάποιος ανοιγοκλείνει τα μάτια του μπορεί να είναι ενδεικτικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά όπως και με τα άλλα σημάδια, πρέπει να γνωρίζετε ποια είναι η συνηθισμένη συμπεριφορά του ατόμου για να μπορείτε να κάνετε μια σωστή αξιολόγηση. «Όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας πιο γρήγορα, είναι μια αντίδραση στο γεγονός ότι νιώθουμε άγχος και νευρικότητα. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι λέμε κάτι που δεν  είναι αλήθεια ή κρατάμε κάτι κρυφό», λέει η Donaldson.

Πώς μπορεί η γλώσσα του σώματoς να «προδώσει» έναν ψεύτη

Εκτός από το κεφάλι, το πρόσωπο και τα μάτια, δώστε προσοχή πώς κάποιος κινεί και το υπόλοιπο σώμα του. Εάν κάποιος ακουμπάει ή τρίβει το λαιμό του, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι νοιώθει άβολα.

«Αυτή είναι μια χειρονομία που μας καθησυχάζει και μας ηρεμεί», εξηγεί η Donaldson. «Όταν είμαστε αγχωμένοι, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους ηρεμούμε. Συχνά αγγίζουμε υπερβολικά τους εαυτούς μας επειδή είναι μια χειρονομία που προέρχεται από την παιδική μας ηλικία. Όταν οι γονείς σου προσπαθούν να σε ηρεμήσουν, σε χαϊδεύουν τρίβοντας το χέρι ή την πλάτη σου. Το ίδιο πράγμα  κάνουμε και εμείς στον εαυτό μας».

Παρομοίως, το ξαφνικό άγγιγμα ή το ξύσιμο στην άκρη της μύτης μπορεί να είναι άλλο ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. «Έτσι ανταποκρίνεται το σώμα μας στο στρες», λέει η Donaldson. «Συχνά, όταν δεν λέμε την αλήθεια, αισθανόμαστε μεγάλη πίεση και το νευρικό μας σύστημα δημιουργεί κάποια αισθητηριακά συμπτώματα με αποτέλεσμα ξαφνικά νοιώθουμε φαγούρα στο δέρμα και στο πρόσωπο».

Εάν κάποιος χρησιμοποιεί υπερβολικά το μη κυρίαρχο χέρι του ενώ μιλάει, αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει ότι αυτό που λέει δεν είναι αλήθεια. Φυσικά, θα πρέπει να γνωρίζεις ποιο είναι το κυρίαρχο χέρι του. «Επομένως, αν κάποιος σας μιλάει και είναι δεξιόχειρας και χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι, αυτό είναι μια ενοχοποιητική χειρονομία», λέει η Donaldson.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαύρα Περιστέρια | Netflix: Comfort βρετανική κατασκοπεία και συμπάθεια
Μαύρα Περιστέρια | Netflix: Comfort βρετανική κατασκοπεία και συμπάθεια

H Κίρα Νάιτλι επιστρέφει φορμαρισμένη στον ρόλο μιας σύγχρονης κατασκόπου μιας μυστηριώδους οργάνωσης και μας χαρίζει έναν απολαυστικό τηλεοπτικό ντουέτο με τον Μπεν Γουίσοου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.