- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Με καπνό ή χωρίς;
Η Λένα Χουρμούζη για την Μεγάλη Απαγόρευση της 1ης Σεπτεμβρίου και τα μικρά καφέ...
«Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο» ήταν το σύνθημα του Yπουργείου Υγείας τον Ιούλιο του 2009, ενόψει της εφαρμογής του νόμου κατά του καπνίσματος. «Έναρξη τον Σεπτέμβριο» λέμε τώρα, μετά την εξαγγελία-δέσμευση της υπουργού Υγείας για ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους από την 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των καφέ και των μπαρ δηλώνουν αποφασισμένοι να μη δεχτούν το μέτρο. Είναι, όπως υπογραμμίζουν, ζήτημα επαγγελματικής επιβίωσης. Για την καλύτερη οργάνωση του κλάδου τους έστησαν στο ίντερνετ τη σελίδα www.scafebar.gr. «Οργανώσαμε το συντονιστικό των καφέ-μπαρ για να μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο» εξηγεί ο Άκης Δημητρόπουλος, ιδιοκτήτης καφέ στο κέντρο της Αθήνας, και συμπληρώνει «είμαστε ένας κλάδος που δεν συσπειρώνεται εύκολα, για παράδειγμα λόγω τοπικών δυσκολιών. Δεν μπορώ εγώ εδώ από την Αθήνα να μάθω τι προβληματίζει έναν ιδιοκτήτη μπαρ στα Τρίκαλα ή στη Θεσσαλονίκη. Και για αυτό στήθηκε η σελίδα αυτή στο ίντερνετ».
Ζητούν να ισχύσει στην Ελλάδα ό,τι ισχύει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. «Ζητάμε να έχει ο κάθε επαγγελματίας το δικαίωμα της επιλογής. Να επιλέγει μόνος του αν θα μετατρέψει το μαγαζί σε χώρο καπνιζόντων ή μη. Η βασική μας διαφωνία είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια συντονισμένη προσπάθεια με την υποστήριξη κάποιων μέσων ενημέρωσης, η οποία εμφανίζει την απαγόρευση του καπνίσματος να ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Αυτό δεν ισχύει. Για παράδειγμα, είμαι σίγουρος ότι στη Γερμανία καπνίζουν, στην Αυστρία καπνίζουν, στην Ισπανία υπάρχει ελευθερία επιλογής, ακόμα και στις Βρυξέλλες, έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καπνίζουν κανονικά. Η μοναδική μεσογειακή χώρα που το αντικαπνιστικό μέτρο εφαρμόστηκε είναι η Ιταλία. Ωστόσο, εκεί η κουλτούρα του καφέ είναι εντελώς διαφορετική: πίνεις ένα εσπρεσάκι σε τρία λεπτά και φεύγεις. Στην Ελλάδα ο πελάτης κάθεται ώρες πίνοντας καφέ».
Η ΠΟΕΣΕ –το συνδικαλιστικό όργανο εστιατόρων και ιδιοκτητών μπαρ– έχει καταρχήν συμφωνήσει με τα αντικαπνιστικά μέτρα. «Δεν έχουμε όλοι το ίδιο πρόβλημα. Πράγματι κι εγώ σε ένα εστιατόριο θεωρώ λογική την απαγόρευση του καπνίσματος. Αλλά για το μπαρ και το καφέ δεν το καταλαβαίνω. Με μια πρόχειρη μέτρηση που έχουμε κάνει μεταξύ μας τα μαγαζιά, το ποσοστό των καπνιζόντων υπερβαίνει το 80%, ειδικά τις βραδινές ώρες. Αν θέλει το υπουργείο μπορεί να πραγματοποιήσει αυστηρούς ελέγχους για τα συστήματα εξαερισμού. Να επιβληθούν πρόστιμα, αλλά όχι απαγόρευση. Ούτως ή άλλως η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου ο τζίρος έπεσε γύρω στο 38%».
Το συντονιστικό των επαγγελματιών αναφέρει ότι αν το αίτημά τους δεν εισακουστεί θα αντιδράσουν μην καταβάλλοντας ΦΠΑ για ένα τρίμηνο. «Ούτως ή άλλως έτσι όπως πάει η κατάσταση ή θα τα κλείσουμε από μόνοι μας ή θα μας φέρει σε αυτή την κατάσταση αυτό το μέτρο. Είμαστε ένα βήμα προς τον γκρεμό και ακόμα παραπέρα» καταλήγει ο Άκης Δημητρόπουλος. Το www.scafebar.gr έχει θέσει το θέμα της επιλογής σε δημόσια διαβούλευση και μαζεύει υπογραφές με επιδιωκόμενο στόχο τη συνάντηση με την υπουργό.
Τα έξι μέτρα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ορίζει μεταβατική περίοδο οκτώ μηνών για τους χώρους των καζίνων και των νυκτερινών κέντρων άνω των 300 τ.μ. με ζωντανή μουσική, ενώ παράλληλα εντείνεται ο έλεγχος για τη μη πώληση καπνικών προϊόντων, για την πλήρη διασφάλιση των χωροταξικών εσωτερικών ρυθμίσεων, το σωστό εξαερισμό και την πλήρη απαγόρευση εισόδου, και για τον καπνό, το αλκοόλ και την κατανάλωσή του στους ανήλικους.
Απαγόρευση κάθε είδους διαφήμισης και προώθησης προϊόντων καπνού.
Έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης μέσα στο καλοκαίρι αναφορικά με τη σημασία που έχει η αντιμετώπιση του καπνού για την προαγωγή της υγείας, για την πρόληψη.
Ενεργοποιείται ο ρόλος της δημοτικής αστυνομίας για τον έλεγχο και την αποτελεσματική εποπτεία της απαγόρευσης.
Υποστηρίζεται η λειτουργία των ειδικών ιατρείων του ΕΣΥ για όσους επιθυμούν να απεξαρτηθούν από τη συνήθεια του καπνίσματος.
Προαγωγή της πρόληψης της δημόσιας υγείας και της αγωγής υγείας, με ιδιαίτερη επικέντρωση στα θέματα των νέων ανθρώπων, των μαθητών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Φερστάπεν, δικαίως ψηφίστηκε από το κοινό ως ο καλύτερος οδηγός της ημέρας
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Η κοινωνία ξέρει από τι είναι φτιαγμένοι οι πιο άσπλαχνοι δολοφόνοι – γιατί τους έπλασε με τα χέρια της
Κάθε Νοέμβριο, το νησί ευγνωμονεί τον Άγιο Σπυρίδωνα, γιατί σε αυτόν οφείλει τη σωτηρία της
Πολυπαραγοντική νόσος που επηρεάζει συνολικά την υγεία μας
Συστάσεις η πράξη να γίνεται πριν από τα 35 έτη
Ο χρόνιος πόνος και η αντιμετώπισή του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Ένα ταξίδι στο μεταίχμιο Αφρικής και Ευρώπης
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Πώς συγκεντρώνουν την πραμάτεια τους, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και ποιο είναι το όραμά τους για κεντρική ενιαία αγορά
Τα απογεματινά ηλεκτρονικά πάρτι – θεσμός με την υπογραφή του Plissken Festival επιστρέφουν με μία σεζόν που θα μας δώσει ακόμα περισσότερα από όσα υπόσχεται.
Η ερώτηση είναι η εξής: Αν μπορούσες να βιώσεις ολόκληρη τη ζωή σου από την αρχή χωρίς κανένα περιθώριο παρέμβασης ή αλλαγής θα το έκανες;
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.