Life

Είκοσι δύο αποφάσεις για το 2022

Είκοσι δύο αποδεδειγμένα χρήσιμες ιδέες για τη νέα χρόνια, που δεν χρειάζονται χρήματα και που δουλεύουν όλες 100%

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
new-year.jpg

2022: Όχι New Year’s resolutions αλλά πράγματα που ο καθένας μας μπορεί να εφαρμόσει άμεσα, από τώρα, για να κάνει πιο πλούσια τη ζωή του

Οι παρακάτω δεν είναι New Year’s resolutions, όπως δεν είναι ακριβώς και συμβουλές. Είναι όμως ιδέες που αποδεδειγμένα «κάνουν καλό» αν τις εφαρμόσεις. Και «αποδεδειγμένα» σημαίνει πως δούλεψαν ή δουλεύουν, λιγότερο ή περισσότερο, τόσο σε εμάς όσο και σε πολλούς φίλους μας. Όχι όλες τους μαζί —δεν χρειάζονται και οι είκοσι, προς Θεού—, αλλά κάποιες από αυτές. Διαλέξτε, αν θέλετε, όποιες ταιριάζουν σε εσάς· ακόμη και μία ίσως είναι αρκετή. Έχουμε και λέμε λοιπόν: ανεξάρτητα από την πανδημία (που θα περάσει και θα ξεχαστεί κατά 100%) και από όλα τα αναπόφευκτα στραβά του, το 2022 είναι μία καταπληκτική χρονιά για…

1. ...να σπαταλάμε λιγότερο χρόνο στα social media
Πόσο λιγότερο; Ένα 10% για αρχή, και μακάρι ακόμη ένα 10% αμέσως μετά. Μην ξεχνάτε ότι τα 9 στα 10 λεπτά που είμαστε online τα κλέβουμε από τον εαυτό μας, πράγμα αδικαιολόγητα ανόητο αν το καλοσκεφτείς. Υπάρχουν δωρεάν app που σου λένε πόσο χρόνο χαλάς στα social media — μία παράλογη σπατάλη. Όλα τα καλά που προσφέρει ένα smartphone μηδενίζονται από την υπερχρησιμοποίησή του.

2. ...να περιορίσουμε τα κανάλια ενημέρωσής μας, επενδύοντας στην ποιότητά τους
Δεν χρειάζονται πολλά, αλλά καλά Μέσα. Το elladaramou.gr δεν είναι ένα καλό Μέσο. Επίσης, υπάρχουν επαγγελματίες που κάνουν για λογαριασμό μας μια πολύ δύσκολη δουλειά: ξεσκαρτάρουν τις ειδήσεις. Τα newsletter των μεγάλων διεθνών εφημερίδων και περιοδικών, και ενός-δύο σοβαρών σάιτ, είναι υπεραρκετά.

3. ...να περιορίσουμε το binge-watching
Κολακευόμαστε ότι είμαστε από τους πρώτους που το λέμε. Αλλά όπου να ’ναι να είστε σίγουροι πως θα το ακούτε όλο και συχνότερα — και θα μας θυμηθείτε. Επιστρέψτε (σιγά-σιγά, όχι απότομα) στον παλιό, παραδοσιακό τρόπο που βλέπατε τηλεόραση, αποφεύγοντας τη βουλιμική, μαραθώνια κατανάλωση των σίριαλ αλά Netflix. Εκεί είναι, δεν θα φύγει. (Extra tip: μ’ αυτό τον τρόπο θα καταλάβετε κι αν αυτά που βλέπετε αξίζουν τα λεφτά τους ή αν σας κλέβουν χωρίς να το καταλάβετε. Ο χρόνος σας είναι η μόνη μας όντως περιουσία).

4. ...να εγκαινιάσουμε το σπορ των δέκα (10) σελίδων ανάγνωσης κάθε βράδυ
Αυτό κρατάει λιγότερο από 15 λεπτά. Η συμβουλή προφανώς απευθύνεται σε όποιον ισχυρίζεται πως δεν έχει χρόνο για διάβασμα. Έχει, και μάλιστα πολύ. Με 10 σελίδες την ημέρα, τέτοια μέρα του χρόνου θα έχει διαβάσει 10-15 βιβλία: όχι και λίγα, συγκρινόμενα με το κανένα βιβλίο. Με 20 σελίδες την ημέρα, θα φτάσει τα 30 μέσα σε έναν χρόνο. Εναλλακτικά, μπορούμε να διαβάζουμε απαρεγκλίτως αυτά τα 15 λεπτά (μακάρι και μισή ώρα), στο κρεβάτι πριν κοιμηθούμε, στο τρόλεϊ, οπουδήποτε χωρίς να μετράμε σελίδες αλλά χρόνο: δεν είναι το ίδιο, αλλά το αποτέλεσμα είναι και πάλι θαυμαστό.

5. ...να διαβάσουμε Ιστορία
Όχι αποκλειστικά στο ίντερνετ, και ασφαλώς όχι από «στρατευμένα» σάιτ. Ο άνθρωπος έχει προορισμό του τα άστρα, ναι, αλλά στο μεταξύ βαδίζει (και) με το μαχαίρι στα δόντια. Δεν έχουμε μάθει και πολλά αφότου τελειώσαμε το σχολείο, και δεν θυμόμαστε τίποτε από τότε. Η ιστορία των δύο μεγάλων πολέμων του προηγούμενου αιώνα και των μετέπειτα του δευτέρου ίσως αρκούν για αρχή. Εναλλακτικά (μακάρι: παράλληλα) να διαβάζουμε βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης.

6. ...να πάρουμε ένα σκύλο· ή μία γάτα
Αρκεί βέβαια να είμαστε πολύ περισσότερο από σίγουροι ότι θα ζήσουν μαζί μας ευτυχισμένα κάθε ώρα της ζωής τους — αλλιώς δεν πρέπει να πάρουμε, απαγορεύεται, είναι λάθος και (ναι) είναι αμαρτία. Αν όμως είμαστε πράγματι σίγουροι —και, ειδικά για τον σκύλο μας, αν έχουμε δύο ώρες την ημέρα να του αφιερώνουμε: τόσο θέλει—, τότε η δική μας ζωή θα ανθήσει με τρόπους που δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε πριν.

7. ...να τρώμε κάπως πιο προσεκτικά
Αν αφαιρέσουμε πολύ από ένα ή δύο αποδεδειγμένα βλαβερά πράγματα από το διαιτολόγιό μας, σίγουρα δεν θα πάθουμε κάτι. Θα είναι αυτό η πολλή ζάχαρη; Το πολύ λίπος; Οι καθημερινές σοκολάτες; Ό,τι κι αν είναι, η απώλειά του μπορεί να μας λυπήσει στην αρχή, αλλά δεν θα πεθάνουμε κιόλας. Ενώ μ’ αυτό το πράγμα μπορεί και να πεθαίναμε (πριν της ώρας μας).

8. ...να μαγειρεύουμε μία φορά την εβδομάδα για άλλους
Όλοι το ξέρουν. Είναι κάτι σαν το σεξ, αλλά με ρούχα. Ή σαν ροκ συναυλία χωρίς τα ντεσιμπέλ. Είτε για έναν είτε για περισσότερους, το μαγείρεμα για τους άλλους σε κάνει να αισθάνεσαι γεμάτος, πλήρης, ικανοποιημένος και χορτάτος. Σαν να έφαγες το αγαπημένο σου φαγητό.

9. ...να ξυπνάμε μία ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο μας
Προσοχή: αυτό δεν σας προσφέρει μία επιπλέον ώρα, καθώς θα αναπληρώσετε τον ύπνο σας πέφτοντας στο κρεβάτι μια ώρα νωρίτερα το βράδυ. Όχι. Θα σας προσφέρει ΠΟΛΛΕΣ επιπλέον ώρες. Η πρώτη πρωινή σας ώρα είναι μια ώρα που κρατά πολύ περισσότερα από 60 λεπτά. Εγγυημένα: ισχύει για όλους, χωρίς την παραμικρή εξαίρεση. Δοκιμάστε το, όποια ώρα και αν συνηθίζετε να ξυπνάτε.

10. ...να κάνουμε 6.000 βήματα στη διάρκεια της ημέρας
Αυτό κρατάει λιγότερο από 45 λεπτά, και τη μέτρηση την κάνει δωρεάν το τηλέφωνό σας. Δεν χρειάζεται να πούμε (και) εμείς πόσο σημαντικό έχει αποδειχτεί πως είναι το περπάτημα για την υγεία μας. Είναι. (Μολονότι κάποιοι ερίζουν για τον απαιτούμενο αριθμό των βημάτων). Επιπλέον, με το περπάτημα μπορείς και βρίσκεις χρόνο για να σκέφτεσαι, να υπολογίζεις, να λογαριάζεις, να ξεσκαρτάρεις. Μην ακούτε μουσική βαδίζοντας, επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και στην κίνηση.

11. ...να ασκούμαστε, χωρίς όργανα, 15 λεπτά την ημέρα
Όπως και το βάδισμα, κι αυτό είναι 100% καλό, και μπορεί να γίνει από τον καθένα, ανεξαρτήτως ηλικίας, βάρους, φυσικής κατάστασης κλπ. Στο YouTube υπάρχουν άπειρα προγράμματα κάθε βαθμού δυσκολίας, που γίνονται απλώς με το βάρος του σώματός μας, χωρίς όργανα. Κι έπειτα, ποιος ξέρει: ίσως σάς γίνει συνήθεια. Δωρεάν γυμναστήριο, στον χώρο σας. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

12. ...να ξεκινήσουμε μία ξένη γλώσσα, κάνοντας 15 λεπτά μάθημα την ημέρα
Πολλοί αρχίζουν τα δωρεάν μαθήματα που διατίθενται στο ίντερνετ (δωρεάν ή με πολύ φτηνές συνδρομές), αλλά ελάχιστοι τα συνεχίζουν. Όχι επειδή συναντούν δυσκολίες, αλλά επειδή προτιμούν να χαζολογούν στο Facebook. Κατανοητό. Αλλά μια ξένη γλώσσα είναι ένας άλλος κόσμος — μεγάλη τύχη. Κι αν αυτό δεν φτάνει, έχουμε κι άλλο: μία ξένη γλώσσα είναι ένας τρομερός περισπασμός από τις αναποδιές της ζωής. Προτείνεται. (Εναλλακτικά, μάθετε μία τέχνη. Π.χ., το πλέξιμο ή την ικεμπάνα).

13. ...να γραφτούμε συνδρομητές σε ένα έντυπο
Για τα επόμενα δέκα τουλάχιστον χρόνια, τα έντυπα θα εξακολουθούν να είναι τα πιο αρχοντικά Μέσα. Επίσης: να το ξεφυλλίζουμε αυτό το έντυπο, ή ακόμα-ακόμα και να το διαβάζουμε, όχι μόνο να το λαμβάνουμε με το ταχυδρομείο. Το τονίζουμε, γιατί πολλές φορές δεν ανοίγουμε καν τον φάκελο του περιοδικού όταν έρχεται στο σπίτι μας. Τώρα, αν το περιοδικό είναι εβδομαδιαίο, κρατήστε το για τον κυριακάτικο καφέ, μαζί με τις εφημερίδες. Ιδανικά, σε ένα καφέ-μπαρ. Στην ίδια πάντα θέση, αυτήν που προτιμάτε. Ξέρετε.

14. ...να μάθουμε να κάνουμε καρδούλες στο Facebook και όχι ένα ξερό like
Δηλαδή ναι. Βάλτε αυτό: <3 και όχι εκείνο τον σηκωμένο αντίχειρα κάτω από τις αναρτήσεις που σας άρεσαν. Καρδούλες παντού. Τι ψυχή έχουν; Να θυμάστε επίσης ότι, συχνά, τα ξερά λάικ φαίνονται στα μάτια αυτού που τους δέχεται σαν εκείνες τις χειραψίες που ο ένας πιάνει τα ακροδάχτυλα του αλλουνού λες και ακουμπάει άπλυτο ιγκουάνα.

15. ...να είμαστε πιο γενναιόδωροι
Συνέχεια του προηγουμένου, αλλά σε πιο «φυσική» μορφή. Δεν εννοούμε να μοιράζετε φιλοδωρήματα (εκτός αν πρόκειται για σερβιτόρους και κούριερ, οπότε οφείλετε να είστε γαλαντόμοι: να έχετε πάντα ένα μισογεμάτο μπολάκι με δίευρα). Εννοούμε το αντίθετο της «ξινής σοβαρότητας». Θυμηθείτε απλώς πόσο κολακεύεστε οι ίδιοι όταν σάς λένε «καλά λόγια». Κάντε το λοιπόν κι εσείς. Είναι τελείως τσάμπα αυτού του τύπου η γενναιοδωρία. Αλλά φέρνει και κέρδος, και συχνά μάλιστα αμέσως — θα το δείτε.

16. ...να είμαστε πιο ευγενικοί
Κι αυτό είναι δωρεάν. Ακούγεται δύσκολο (και πολύ συχνά είναι, πράγματι), όμως αξίζει. Το μαθαίνει κανείς ακολουθώντας ανθρώπους στα social media που φημίζονται για τη μειλιχιότητά τους. Δεν μπορείς πάντα να απαντάς σαν τον Αναστάσιο Αλβανίας —το αναγνωρίζουμε αυτό—, αλλά μία μορφή ευγένειας είναι να μην απαντάς καθόλου. Απαλλάσσεσαι από ένα πολύ βαρύ φορτίο έτσι. Μάθετε να δίνετε τόπο στην οργή. Ας πάει στο καλό.

17. ...να προσπαθήσουμε να έχουμε μια στάλα ενσυναίσθηση παραπάνω
Αυτό ακούγεται «κάπως», αλλά δεν είναι. Είναι το πιο εύκολο από όλα σ’ αυτό τον κατάλογο. Πώς το λένε οι Αμερικάνοι; «Μπείτε στα παπούτσια του άλλου». Ειδικά αν είναι σκισμένα, τρύπια, κουρελιασμένα, κι αν στάζουν νερά. Ειδικά τότε.

18. ...να βοηθάμε
Ποιον να βοηθάμε; Ω, το πεδίο είναι ευρύ. Τον γείτονα που θέλει να πάει σινεμά και δεν έχει πού να αφήσει τον σκύλο, ας πούμε. Ή μια ΜΚΟ. Έχουμε μάθει να μισούμε τις ΜΚΟ γιατί «κλέβουν». Δεν είναι έτσι. Το έχουμε πιστέψει αυτό και το επαναλαμβάνουμε μόνο και μόνο για να μην ανακατευόμαστε με τον εθελοντισμό. Κι αν κλέβει μία, οι υπόλοιπες προσφέρουν θεάρεστο έργο. Το πεδίο, ξαναλέμε, είναι ευρύ — όσο και οι ανάγκες των ανθρώπων, όσο και ο πόνος. Αυτή θα είναι άλλη μια δύσκολη χρονιά για τους περισσότερους. Κάποιος δίπλα σας μπορεί να σας χρειάζεται. Ρωτήστε τον.

19. ...να μην είμαστε πολύ σίγουροι· για οτιδήποτε
Ένας παλιός χρυσός κανόνας λέει ότι η μία στις δύο βεβαιότητές μας είναι λάθος, ξεπερασμένη ή επικίνδυνη. Ας μείνουμε με την άλλη. Βέβαια, δεν θα φτάσει μια χρονιά για να μάθουμε ποια ήταν η σωστή και ποια η λάθος. Θα χρειαστεί να ξοδέψουμε μια ζωή για να το ανακαλύψουμε. Ωστόσο: έχετε ούτως ή άλλως τον νου σας. Κι αν δεν είναι τα πράγματα όπως πιστεύατε ότι είναι;

20. …να μην καβγαδίζουμε στο ίντερνετ
Όπως ακριβώς δεν καβγαδίζουμε και στην πραγματική ζωή — γιατί πράγματι δεν το κάνουμε, ειδικά όταν δεν οδηγούμε. Να μην καβγαδίζουμε ποτέ όμως όταν είμαστε πάνω από το πληκτρολόγιο ή όταν κρατάμε το κινητό μας. Πάντα χάνουμε όταν γίνεται αυτό. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις σ’ αυτό τον κανόνα.

21. …να βρίσκουμε πού και πού 10 λεπτά ησυχίας και μοναξιάς
Πότε; Κάθε μέρα. Ή κάθε τόσο. Δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε διαλογισμό (αν και πολλοί θα σας πούνε πως είναι: κάτι παραπάνω θα ξέρουν). Αλλά το να αποκόπτεσαι από τον «κόσμο» και τη βαβούρα του μία στο τόσο δεν είναι για κακό. Πώς γίνεται; Γίνεται διαβάζοντας, κοιτώντας από το μπαλκόνι, κλείνοντας τα μάτια, χαζεύοντας στην τηλεόραση — δεν έχει σημασία το πώς. Σημασία έχει να το κάνουμε, αφού συνειδητοποιήσουμε πόσο ωφέλιμο και απαραίτητο είναι.

* * *
 

Μιλάμε για 22 αποφάσεις στον τίτλο, αλλά γράφουμε μόνο είκοσι μία. Συμπληρώστε τον κατάλογο εσείς, κατά την κρίση σας. Να περνάτε όμορφα. Ευτυχισμένο το 2022! Όλα θα πάνε καλά.

[Σημ.: Σε μια πρώτη του μορφή, αυτό το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε πριν από δύο χρόνια. ]

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.