- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Γιάννης Ρουμπάκης: Ένας Αναγνώστης
Ένα σπάνιο είδος ανθρώπου, για όποιον τον γνώριζε από το Facebook και από τα βιβλιοπωλεία
Έφυγε από ανακοπή το μεσημέρι της Κυριακής ο Γιάννης Ρουμπάκης, σε ηλικία μόλις εξήντα ετών
Εντελώς ξαφνικά και απρόσμενα, έφυγε από ανακοπή το μεσημέρι της Κυριακής ο Γιάννης Ρουμπάκης, σε ηλικία μόλις εξήντα ετών. Αγαπημένος οικογενειάρχης, γερός φιλόλογος και δάσκαλος, ξεχωριστός μπλόγκερ, εκπληκτικός φωτογράφος, λάτρης της θάλασσας, γλυκύτατος και παρηγορητικός φίλος για πάρα πολλούς τυχερούς, αλλά κυρίως —για όποιον τον γνώριζε από το Facebook και από τα βιβλιοπωλεία— ένας στιβαρός Αναγνώστης. Ένα σπάνιο είδος ανθρώπου, και θαυμαστό.
Για την οικογένειά του και τους προσφιλείς του ανθρώπους η απώλεια είναι βαριά και αφόρητη, γιατί είναι τόσο άδικο όλο αυτό, αλλά πράγματι: πλήγμα μεγάλο είναι και για τη λογοτεχνία την ίδια, όσο και για τον χώρο του βιβλίου γενικότερα. Γιατί τα βιβλία δεν είναι τίποτε (κυριολεκτικά: τίποτε) χωρίς τους αναγνώστες τους — ενώ είναι τα πάντα όταν υπάρχουν τέτοιοι αναγνώστες, τόσο επίμονοι και απαιτητικοί, όσο ο Γιάννης Ρουμπάκης. Άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο με πάθος, πείσμα και ένταση. Πλήγμα είναι ακόμη και για την επικοινωνία της λογοτεχνίας, αυτό τον ωραίο δεσμό μεταξύ τυπωμένου αντικειμένου και αναγνώστη, καθώς οι φωτογραφίες βιβλίων που κοσμούσαν τη σελίδα του δεν έχουν το όμοιό τους. Πρόκειται για έναν πραγματικό θησαυρό, ένα ανεκτίμητο έργο εν προόδω.
Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του και στους πολλούς, συντετριμμένους φίλους του, από το Λύκειο και από τα βιβλία και από παντού, που αδυνατούν να πιστέψουν την πελώρια αυτή απώλεια, και τη σημασία της.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Αιωνία του η μνήμη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Ο εγωκεντρικός Φερστάπεν, δικαίως ψηφίστηκε από το κοινό ως ο καλύτερος οδηγός της ημέρας
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Η κοινωνία ξέρει από τι είναι φτιαγμένοι οι πιο άσπλαχνοι δολοφόνοι – γιατί τους έπλασε με τα χέρια της
Κάθε Νοέμβριο, το νησί ευγνωμονεί τον Άγιο Σπυρίδωνα, γιατί σε αυτόν οφείλει τη σωτηρία της
Πολυπαραγοντική νόσος που επηρεάζει συνολικά την υγεία μας
Συστάσεις η πράξη να γίνεται πριν από τα 35 έτη
Ο χρόνιος πόνος και η αντιμετώπισή του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Ένα ταξίδι στο μεταίχμιο Αφρικής και Ευρώπης
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Πώς συγκεντρώνουν την πραμάτεια τους, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και ποιο είναι το όραμά τους για κεντρική ενιαία αγορά
Τα απογεματινά ηλεκτρονικά πάρτι – θεσμός με την υπογραφή του Plissken Festival επιστρέφουν με μία σεζόν που θα μας δώσει ακόμα περισσότερα από όσα υπόσχεται.
Η ερώτηση είναι η εξής: Αν μπορούσες να βιώσεις ολόκληρη τη ζωή σου από την αρχή χωρίς κανένα περιθώριο παρέμβασης ή αλλαγής θα το έκανες;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.