- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Γιατί μετά το Πάσχα «πέφτουμε» λίγο. Ή πολύ.
Ευτυχώς η μετα-Πασχαλινή μουντρουχίαση κρατάει λίγο, σχεδόν όσο αντέχει και η μαγειρίτσα στο ψυγείο.
Η Μανίνα Ζουμπουλάκη γράφει για τη μίνι κατάρρευση που συνοδεύει τη μετά-το-Πάσχα περίοδο, τη φετινή χρονιά και τις απογοητεύσεις.
Μετά από κάθε γιορτή και πανηγύρι, κάτι συμβαίνει και μας πιάνει μια μικρή/μεγάλη απογοήτευση: όχι ότι είχαμε προσδοκίες, από αυτό ή προηγούμενο Πάσχα, όχι ότι περιμέναμε να ανοίξουν πράγματι οι ουρανοί, να μας πάνε όλα πρίμα ξαφνικά και να βρούμε ένα πενηντάρικο στο δρόμο, όπως συνέβη μια φορά που γίναμε άλλοι άνθρωποι. Η μίνι κατάρρευση που συνοδεύει τη μετά-το-Πάσχα περίοδο δεν έχει να κάνει με προσδοκίες ή υποσχέσεις από αφεντικά, γκομενάκια, συγγενείς ή το Σύμπαν, οι οποίες υποσχέσεις δεν εκπληρώθηκαν.
Έχει να κάνει με την ελαφριά ζαλούρα των γευμάτων, οικογενειακών λόγω κορωνοϊού, με την κατανάλωση αλκοόλ κάτω από λαμπερό φως ημέρας, με μουσική λίγο-μόλυνση από διπλανά σπίτια, με ζέστη και υγρασία μαζί, με πολλά άπλυτα πιάτα, με μια σπάτουλα ή ίσως ένα πενηντάρικο που χάνεται ανάμεσα στις λερωμένες χαρτοπετσέτες, με κόκκινα αυγά και σαλάτες που μαραίνονται κάτω από τον ήλιο, με παιδιά που βαριούνται και τρώνε πολλά γλυκά ενώ βλέπουν τικτοκ και μεγαλώνουν… με όλα αυτά και με κάτι ακόμα που είναι σαν χαμένη ευκαιρία: θα έπρεπε να είχαμε εκμεταλλευτεί καλύτερα τις ημέρες που πέρασαν, ακόμα και την ημέρα του Πάσχα. Κάπως σαν να τις αφήσαμε να περάσουν, τις γιορτινές μέρες, χωρίς να τους δώσουμε τη σωστή σημασία, ενώ ταυτόχρονα σκιστήκαμε από πρακτική άποψη – ΚΙ ΑΝ δεν μαζέψαμε άπλυτο πιάτο/κόκκινη χαρτοπετσέτα/φλούδια βαμμένων αυγών.
Άρα, τι; Αν το είχα ξεκάθαρο θα το έγραφα σε μια αράδα, αλλά δεν το έχω, για αυτό γράφω περισσότερες αράδες. Κάποτε διάβασα σε ένα άρθρο ότι στις Σκανδιναβικές χώρες οι περισσότερες αυτοκτονίες δεν σημειώνονται χειμώνα, που είναι συνέχεια νύχτα και κόβεις φλέβες μόνο που το σκέφτεσαι. Οι αυτοκτονίες χτυπάνε πικ το καλοκαίρι, όταν ο καιρός είναι ανεκτός, η ημέρα διαρκεί 24 ώρες και όλα φωτίζονται επί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Οι αυτόχειρες, σύμφωνα με το άρθρο, περνάνε το χειμώνα στην υπομονή περιμένοντας την καλοκαιρία, τις μεγάλες μέρες. Δώστου κάνουν υπομονή, χτίζοντας ολόκληρα κάστρα με προσδοκίες για το καλοκαίρι. Όταν έρχεται καλοκαίρι, όλα είναι όπως ήταν και στην διάρκεια του χειμώνα, απλώς με καλύτερο φως και χωρίς πάγο στα πεζοδρόμια. Τίποτα δεν άλλαξε. Εκτός από την ψυχολογία του Σκανδιναβού, που δεν έχει πια δικαιολογίες και ελαφρυντικά, είναι δυστυχής χωρίς λόγο, δεν του φταίει ο καιρός ούτε η νύχτα – οπότε παίρνει φόρα και πηδάει από το παράθυρο.
Ναι μεν το Πάσχα δεν κουβαλάει προσδοκίες. Ναι μεν. ΑΛΛΑ… έχει ένα χαρμόσυνο προφίλ, με τα κόκκινα αυγά, τη συλλογική ευθυμία μετά την Ανάσταση, τα αρνιά στις σούβλες, τα τραπεζομάντηλα με λουλουδάκια, τις ανθισμένες πασχαλιές, μαργαρίτες και παπαρούνες. Αυτό το χαρμόσυνο προφίλ, όταν μαζεύονται όλα τα φαγοπότια και ό,τι περίσσεψε μπαίνει στο ψυγείο για την εβδομάδα που ακολουθεί… αυτό το χαρμόσυνο προφίλ μας βαραίνει. Ή μπορεί να βαραίνει εμένα μόνο, κι όλους τους άλλους να τους αφήνει χαρμόσυνους, που μακάρι: μακάρι το «ξετύλιγμα» του εορταστικού πακέτου να ρίχνει εμένα, άντε και κανα δυο ακόμα φίλους/ες, και να μην λέει τίποτε σε κανέναν άλλον.
Μετά, όσο περνάνε οι μέρες και προχωράει η άνοιξη, όσο τελειώνουν τα πασχαλινά αποφάγια και τα βαμμένα αυγά γίνονται αυγοσαλάτες με μαγιονέζα, όσο αραιώνει η αφρικανική σκόνη και στεγνώνει η υγρασία στον αέρα… τόσο επανέρχονται όλα εκεί που ήτανε πριν τις γιορτές κάθε είδους. Ευτυχώς η μετα-πασχαλινή μουντρουχίαση κρατάει λίγο, σχεδόν όσο αντέχει και η μαγειρίτσα στο ψυγείο.
Για αυτό δεν λέει καθόλου να την βάζουμε στην κατάψυξη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καθήλωσε το κοινό η avant première της σπουδαίας τηλεοπτικής μεταφοράς του μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση
Γνωστή ως North Coast 500 (NC500), λανσαρίστηκε το 2015
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Όταν η ανθρώπινη παρέμβαση αφανίζει ένα «μαγικό» είδος - Εξαφανίστηκαν στην Ινδία
To compact SUV είναι διαθέσιμο σε βενζινοκίνητη, υβριδική και σε πλήρως ηλεκτρική έκδοση
Το έργο του Σάββα Σαββόπουλου αναδεικνύει τη στενή διαπλοκή τραύματος, μηχανιστικής λειτουργίας και ψυχοσωματικής αποδιοργάνωσης
Γιατί η καθημερινή αλλαγή καλτσών και το σωστό πλύσιμο είναι απαραίτητα για την υγεία των ποδιών
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Η φάρμα της ευγένιας και της αγάπης
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Είναι το μέρος όπου πηγαίνεις για να βρεις ένα vibe που λείπει από την Αθήνα
Ένα σημείο αναφοράς για όσους ξέρουν να ξεχωρίζουν τα μέρη με ψυχή και αναζητούν ένα «καταφύγιο»
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.