Life

Εμείς πενθούμε τον Νίκο Ζαχαριάδη αλλά η Ραχήλ Μακρή γιορτάζει

Άραγε ποια θα ήταν η απάντηση του Νίκου Ζαχαριάδη στη Ραχήλ Μακρή;

Γιάννης Τσάκαλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O Νίκος Ζαχαριάδης ήταν ένας βαθιά ευγενικός άνθρωπος αλλά η Ραχήλ Μακρή δεν καταλαβαίνει από ευγένειες ακόμα και αν κάποιος φύγει από τη ζωή.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης μας «απάλλαξε» από την υλική του υπόσταση αλλά αυτός ο γλυκός, τρυφερός, καλλιεργημένος και υπέροχα σατιρικός άνθρωπος είναι στο μυαλό μας. Εμείς στην ATHENS VOICE και πολλοί άλλοι συνάδελφοι και συνεργάτες του στα τόσα -και ήταν πολλά- ΜΜΕ (και όχι μόνο) που εργάστηκε πενθούμε. Δεν μας αρέσει, ρε παιδί μου, που δεν θα ξαναπούμε μια κουβέντα –έστω και καμιά μαλακία- με τον τρομερό Νίκο.

Δεν μας αρέσει που δεν θα ξανασατιρίσει κάτι τύπους και τύπισσες σαν τη Ραχήλ Μακρή. Ναι, τη Ραχήλ Μακρή, αυτήν που έσπευσε –πριν καν προλάβουμε στείλουμε τον Νίκο στην τελευταία του κατοικία (ε ρε κάτι μπινελίκια που θα μου έριχνε για την κλισεδούρα που μόλις έγραψα)– να τον βρίσει επειδή την σατίριζε ανελέητα.

Η Ραχήλ Μακρή λοιπόν έγραψε αυτό

Μετά το έσβησε. Ποιος ξέρει γιατί; Το μετάνιωσε; Αδιάφορο επί της ουσίας. Φυσικά δεν υπολόγισε ότι ο Νίκος έχει καταφέρει το ακατόρθωτο: να τον γουστάρουν όλοι, ακόμα και αυτοί που η σάτιρά του δεν τους έλεγε κάτι. Γιατί ο Νίκος ήταν βαθιά ευγενικός άνθρωπος, η χαρά αλλά και η ματαιότητα της ύπαρξης προσωποποιημένη και δεν υπήρχε περίπτωση να μη θέλεις την παρέα του, αν τον γνώριζες.

Η Ραχήλ Μακρή προφανώς γράφει αυτά που γράφει γιατί εξακολουθεί να ψαρεύει ψήφους στα θολά νερά του μίσους και των θεωριών συνωμοσίας. Θα σκέφτεται: «Αλήτης, ρουφιάνος, δημοσιογράφος ήταν, αν τον βρίσω όλο και κάποιο ψηφαλάκι θα αρπάξω στο νέο κόμμα» - που απαρτίζεται με μερικούς από τους επιφανέστερους λαϊκιστές και καθοδηγητές του μίσους και των θεωριών συνωμοσίας. Όλο και κάποιο ψηφαλάκι λοιπόν ψάχνει να κερδίσει η Ραχήλ, ας είναι και βρίζοντας τον Νίκο που δεν ζει πια. Φυσικά δεν θα το τολμούσε αν ο Νίκος ήταν ζωντανός. Γιατί η απάντησή του θα ήταν τόσο έξυπνη που θα την έκανε να βράζει ή τόσο απλή και αποστομωτική, όσο και μια από τις αγαπημένες του ατάκες/meme: «στα @ρχιδι@ μας».