Life

Save your hood κι εσύ, κάθε μέρα

Η ομάδα που μας καλεί να σώσουμε τις γειτονιές μας

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οκτώ εθελοντές της ομάδας Save Your Hood με γεμάτες σακούλες σκουπιδιών
©facebook.com/ Save Your Hood

Save your hood: Οι εθελοντές που οργανώνονται μέσω facebook και καθαρίζουν γειτονιές σε όλη την Ελλάδα.

Θα έχετε δει, ίσως, φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με παρέες δύο, τριών, τεσσάρων ή και περισσοτέρων ατόμων να χαμογελούν μπροστά σε σακούλες σκουπιδιών. Κι όσο πιο μεγάλες είναι οι σακούλες, όσο πιο πολλά σκουπίδια έχουν μέσα, τόσο περισσότερα και τα χαμόγελα. Είναι μέλη και εθελοντές της δράσης Save Your Hood, η οποία ξεκίνησε από μια παρέα σε μια γειτονιά της Αθήνας κι έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Το σύνθημα είναι σώσε τη γειτονιά σου, το δάσος σου, την παραλία σου, το μέρος που ζεις και αγαπάς και η αφετηρία βρίσκεται στην πρώτη καραντίνα και στα Τουρκοβούνια. Εκεί όπου μια παρέα κατοίκων της περιοχής, αποφάσισαν να αντιδράσουν στη νοοτροπία της αδιαφορίας και στην εικόνα ενός περαστικού να πετάει στο δρόμο το κυπελάκι με τον καφέ, το μπουκαλάκι με το νερό, οτιδήποτε. Την πρώτη κιόλας ημέρα μαζεύτηκαν 32 σακούλες σκουπιδιών από τα Τουρκοβούνια.

Σήμερα, λίγους μήνες μετά, τα μέλη της ομάδας είναι περισσότερα από 20.000 κι έχουν μαζευτεί περισσότερα από 2,3 εκατ. λίτρα σκουπιδιών σε πάνω από 133 δήμους της χώρας, από την Αθήνα μέχρι την Αμοργό, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Καβάλα, την Κεφαλονιά και την Κρήτη.

Έντεκα εθελοντές της ομάδας Save Your Hood με γεμάτες σακούλες σκουπιδιών
©facebook.com/ Save Your Hood

Πώς λειτουργεί το Save Your Hood

Στο Facebook έχει δημιουργηθεί ένα γκρουπ με την ονομασία Save your Hood, το οποίο συντονίζει και ενημερώνει όλες τις ατομικές και ομαδικές πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα. Κάθε βδομάδα βγαίνει ένα poll με διάφορα υποψήφια μέρη που προτείνουν τα μέλη του γκρουπ, έτσι μπορεί ο καθένας να δηλώσει συμμετοχή στον τόπο όπου ζει. Επίσης, μπορεί και ο καθένας να προτείνει μια τοποθεσία. Και μετά η κάθε δράση κοινοποιείται.

Επίσης, δεν είναι ανάγκη η κάθε δράση να είναι «οργανωμένη» από το γκρουπ. Μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία και μια παρέα, όπως φαίνεται από μια ανάρτηση που αφορούσε την Καθαρά Δευτέρα: «Καθαρά Δευτέρα και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από το να βοηθήσουμε να γίνει ακόμα πιο καθαρή. Τέσσερις εθελοντές, δύο μικρές δράσεις σε Σαρωνίδα και Φώκαια = 3 σακούλες γίγας και 3 σακούλες των 45 λίτρων!». Ακόμη κι ένα άτομο φτάνει για να δραστηριοποιηθεί στη δική του γειτονιά.

Τέσσερις εθελοντές της ομάδας Save Your Hood με γεμάτες σακούλες σκουπιδιών

Μετακίνηση με τον κωδικό 6 και πρακτικές συμβουλές

Όπως συστήνουν τα μέλη της ομάδας, λόγω της καραντίνας για να συμμετάσχει κάποιος στη δράση θα πρέπει να στείλει SMS μετακίνηση 6 και κινείται εντός του δήμου όπου ανήκει. Επίσης, απαραιτήτως θα πρέπει όλοι να φοράνε μάσκα και γάντια εργασίας και καλό θα είναι να έχουν προμηθευτεί σακούλες σκουπιδιών. Και όλοι να τηρούν τις υγειονομικές αποστάσεις ασφαλείας.

Δεκαπέντε εθελοντές της ομάδας Save Your Hood με γεμάτες σακούλες σκουπιδιών
©facebook.com/ Save Your Hood

Ο μεγάλος στόχος

Η ευαισθητοποίηση όσο περισσοτέρων από εμάς γίνεται είναι ο μεγάλος στόχος του Save Your Hood. Να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη αποκομιδή σκουπιδιών που έγινε ποτέ στη χώρα μας, από πολίτες. Και, πολύ περισσότερο, να αλλάξουμε έστω και λίγο όλοι μας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη γειτονιά μας, τη γειτονιά των φίλων μας, την κάθε γειτονιά που θα μπορούσε να είναι η δική μας. Έτσι, όπως λένε και τα παιδιά της ομάδας, η ανάγκη για αλλαγή έγινε κάτι περισσότερο από μια βόλτα.

Γνωρίστε τους στο Facebook: saveyourhood, και στην ιστοσελίδα: www.saveyourhood.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.